Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią
łatwe
153 osoby zapisały

Składniki
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
4 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
4 sztuki
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włącz piekarni na 180°C. Z dyni zetnij górną część która później posłuży jako przykrywka. Miąższ wydrąż łyżką. Skrop oba kawałki dyni oliwą, posyp szczyptą soli morskiej i piecz aż będzie miękka, ok 20 minut.
Krok 2
Ryż oraz soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 3
Cebulę i cukinię pokrój w kostkę. Czosnek rozgnieć i podsmaż wszystko na patelni prze 2-3 minuty doprawiając przyprawą Knorr.
Krok 4
Pomidory pokrój w kostkę. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, następnie przełóż wszystko do dużej miski, dodaj smażone warzywa, ryż, soczewicę i lekko wymieszaj.
Krok 5
Sałatkę włóż do upieczonej dyni i całość zapiekaj dodatkowe 5 minut. Podawaj z przykrywką. Do dekoracji możesz użyć świeżych listków kolendry.

Dobra rada:
Upieczoną dynię Hokkaido możesz jeść razem z skórką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią
Nadziewane pomidory, faszerowane papryki – te specjały znamy wszyscy. Nadszedł jednak czas na małe urozmaicenie! Wypróbuj przepis na dynię nadziewaną dzikim ryżem i cukinią. Gwarantujemy, że wyjątkowy dobór składników zagości na stałe w Twojej kuchni.
Dla kogo?
To smaczna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią próbować nowych smaków oraz form. Nadziewana dynia jest wyjątkowo oryginalnym daniem – z pewnością zaciekawi nawet najbardziej opornych kulinarnych tradycjonalistów.
Na jaką okazję?
Weekendowy obiad dla całej rodziny? Zaplanuj na tę okazję coś specjalnego! Nadziewana dynia z ryżem sprawdzi się rewelacyjnie.
Czy wiesz, że?
Dziki ryż często sprzedawany jest w mieszankach z brązowym lub białym ryżem, gdyż nie uprawia się go komercyjnie. Z tego powodu jest trudno dostępny w wielu rejonach świata. Cechuje się wyśmienitym, orzechowym i nieco torfowym smakiem.
Dla urozmaicenia:
Do nadziewanych warzyw dobrze pasuje gęsty, pomidorowy przecier, czyli passata lub pomidory z puszki.


































