Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włącz piekarni na 180°C. Z dyni zetnij górną część która później posłuży jako przykrywka. Miąższ wydrąż łyżką. Skrop oba kawałki dyni oliwą, posyp szczyptą soli morskiej i piecz aż będzie miękka, ok 20 minut.

Krok 2

Ryż oraz soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 3

Cebulę i cukinię pokrój w kostkę. Czosnek rozgnieć i podsmaż wszystko na patelni prze 2-3 minuty doprawiając przyprawą Knorr.

Krok 4

Pomidory pokrój w kostkę. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, następnie przełóż wszystko do dużej miski, dodaj smażone warzywa, ryż, soczewicę i lekko wymieszaj.

Krok 5

Sałatkę włóż do upieczonej dyni i całość zapiekaj dodatkowe 5 minut. Podawaj z przykrywką. Do dekoracji możesz użyć świeżych listków kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Upieczoną dynię Hokkaido możesz jeść razem z skórką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z jarmużem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukiniąDynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią

Nadziewane pomidory, faszerowane papryki – te specjały znamy wszyscy. Nadszedł jednak czas na małe urozmaicenie! Wypróbuj przepis na dynię nadziewaną dzikim ryżem i cukinią. Gwarantujemy, że wyjątkowy dobór składników zagości na stałe w Twojej kuchni.

Dla kogo?

To smaczna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią próbować nowych smaków oraz form. Nadziewana dynia jest wyjątkowo oryginalnym daniem – z pewnością zaciekawi nawet najbardziej opornych kulinarnych tradycjonalistów.

Na jaką okazję?

Weekendowy obiad dla całej rodziny? Zaplanuj na tę okazję coś specjalnego! Nadziewana dynia z ryżem sprawdzi się rewelacyjnie.

Czy wiesz, że?

Dziki ryż często sprzedawany jest w mieszankach z brązowym lub białym ryżem, gdyż nie uprawia się go komercyjnie. Z tego powodu jest trudno dostępny w wielu rejonach świata. Cechuje się wyśmienitym, orzechowym i nieco torfowym smakiem.

Dla urozmaicenia:

Do nadziewanych warzyw dobrze pasuje gęsty, pomidorowy przecier, czyli passata lub pomidory z puszki.