Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włącz piekarni na 180°C. Z dyni zetnij górną część która później posłuży jako przykrywka. Miąższ wydrąż łyżką. Skrop oba kawałki dyni oliwą, posyp szczyptą soli morskiej i piecz aż będzie miękka, ok 20 minut.

Krok 2

Ryż oraz soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 3

Cebulę i cukinię pokrój w kostkę. Czosnek rozgnieć i podsmaż wszystko na patelni prze 2-3 minuty doprawiając przyprawą Knorr.

Krok 4

Pomidory pokrój w kostkę. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, następnie przełóż wszystko do dużej miski, dodaj smażone warzywa, ryż, soczewicę i lekko wymieszaj.

Krok 5

Sałatkę włóż do upieczonej dyni i całość zapiekaj dodatkowe 5 minut. Podawaj z przykrywką. Do dekoracji możesz użyć świeżych listków kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Upieczoną dynię Hokkaido możesz jeść razem z skórką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa szpinakowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukiniąDynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią

Nadziewane pomidory, faszerowane papryki – te specjały znamy wszyscy. Nadszedł jednak czas na małe urozmaicenie! Wypróbuj przepis na dynię nadziewaną dzikim ryżem i cukinią. Gwarantujemy, że wyjątkowy dobór składników zagości na stałe w Twojej kuchni.

Dla kogo?

To smaczna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią próbować nowych smaków oraz form. Nadziewana dynia jest wyjątkowo oryginalnym daniem – z pewnością zaciekawi nawet najbardziej opornych kulinarnych tradycjonalistów.

Na jaką okazję?

Weekendowy obiad dla całej rodziny? Zaplanuj na tę okazję coś specjalnego! Nadziewana dynia z ryżem sprawdzi się rewelacyjnie.

Czy wiesz, że?

Dziki ryż często sprzedawany jest w mieszankach z brązowym lub białym ryżem, gdyż nie uprawia się go komercyjnie. Z tego powodu jest trudno dostępny w wielu rejonach świata. Cechuje się wyśmienitym, orzechowym i nieco torfowym smakiem.

Dla urozmaicenia:

Do nadziewanych warzyw dobrze pasuje gęsty, pomidorowy przecier, czyli passata lub pomidory z puszki.