Wegańskie tacos - przepis: z tofu, bez mięsa | Przepisy.pl pixel

Wegańskie tacos

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

172 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

nadzienie:

250 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

150 gramów

70 gramów

6 sztuk

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

6 łyżek

dodatki:

8 sztuk

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tofu rozkrusz. Paprykę, pomidory oraz cebulę pokrój w kostkę. Czosnek rozgnieć.

Krok 2

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż tofu. Następnie dodaj paprykę, cebulę, czosnek i smaż wszystko aż będzie rumiane.

Krok 3

Dodaj wszystkie przyprawy i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Teraz dodaj fasolę, pastę pomidorową, żółte pomidory i duś całość aż wszystkie składniki się połączą i nadmiar wody odparuje.

Krok 5

Awokado obierz i pokrój w paseczki. Podobnie pokrój kapustę.

Krok 6

Mieszanką warzyw i tofu nadziewaj muszelki taco. Na wierzchu nałóż salsę z awokado i kapusty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz aby taco było bardziej wyraziste w smaku możesz dodać trochę jalapeno. Jeśli nie lubisz tofu możesz je zastąpić gotowaną soczewicą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie tacos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie tacos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie tacos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie tacos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie tacos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie tacos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie tacos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie tacos - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie tacosWegańskie tacos

Tacos to najprawdopodobniej najsłynniejsze meksykańskie danie wszechczasów! Znane i uwielbiane na całym świecie, doczekało się już wielu wariacji na swój temat. W oryginale podawane z mięsem wołowym z pomidorami i przyprawami, a w naszej wersji? Z tofu i papryką! Wypróbujesz?

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi eksperymentować w kuchni. Wegetariańskie tacos to przekąska, która szybko Ci się nie znudzi!

Na jaką okazję?

Tacos najczęściej podawane są w formie przystawek i w takiej też odsłonie sprawdzą się dobrze na wszelkiego rodzaju przyjęciach oraz spotkaniach w gronie znajomych.

Czy wiesz, że?

Pomarańczowa odmiana pomidorów wywodzi się od drobnych, okrągłych jagód, rosnących dziko na wybrzeżach Peru i wyspach Galapagos.

Dla urozmaicenia:

Jeśli smak zwykłego, naturalnego tofu jest dla Ciebie za mało wyrazisty, możesz użyć jego wędzonej lub grillowanej wersji.