Karaibski kurczak chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karaibski kurczak chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
126 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka obierz z ewentualnych błon, pokrój w niegrube paski, skrop olejem i oprósz przyprawą Knorr. Mięso wymieszaj dobrze z posypką tak, by dokładnie obtoczyć wszystkie kawałki. Odstaw na chwilę, żeby kurczak przeszedł aromatem przypraw.

Krok 2

Przygotuj warzywa i owoce. Papryki umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w paski. Mango oraz słodkie ziemniaki obierz ze skórek, a następnie pokrój w kostki o równej wielkości.

Krok 3

Na szeroką patelnię wlej odrobinę oleju. Gdy tłuszcz nabierze wysokiej temperatury, podsmaż mięso z każdej strony. Jak kurczak będzie rumiany odstaw go na bok, a na tę samą patelnię wrzuć słodkie ziemniaki.

Krok 4

Kostki batatów smaż na średnim ogniu, często mieszając, dopóki nie zmiękną. Wtedy dodaj papryki i mango, ponownie wymieszaj i pozostaw na ogniu przez kolejne 2-3 minuty.

Krok 5

Po chwili dorzuć filety z kurczaka, a całość podsmażaj jeszcze przez kolejne 5 minut, żeby wszystkie składniki miały tę samą temperaturę. Dopraw sokiem z cytryny i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli przepadasz za słodkimi smakami pod koniec smażenia potrawy, możesz dodać łyżkę miodu. Danie świetnie smakuje w towarzystwie białego lub dzikiego ryżu.

1

Opinie o przepisie

  • Milosz R89

    Milosz R89 , 08.01.2020

    Dla mnie na 1 obiad, dla Marty na 2

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karaibski kurczak chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karaibski kurczak chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karaibski kurczak chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karaibski kurczak chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karaibski kurczak chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karaibski kurczak chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karaibski kurczak chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karaibski kurczak chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karaibski kurczak chiliKaraibski kurczak chili

Kurczaka można podać na wiele sposobów, ale szkoda by było ograniczać się do tradycyjnych przepisów, które z czasem mogą zrobić się nudne. Niekiedy warto spróbować czegoś zupełnie nowego! Karaibski kurczak chili z dodatkiem mango, papryk i słodkich ziemniaków to nowy, zaskakujący smak, który wprowadzi do Twojej kuchni powiew świeżości.

Dla kogo?

Dla miłośników delikatnego mięsa drobiowego, którzy chcieliby spróbować go na nowy sposób. Pierś z kurczaka po karaibsku zachwyci Cię swoim smakiem podkręconym egzotyczną nutą dojrzałego mango i słodkich batatów!

Na jaką okazję?

Karaibski kurczak to propozycja idealna zarówno na obiad jak i luźne spotkanie z przyjaciółmi. Jego zaletą jest prostota wykonania, więc warto je przetestować, zwłaszcza gdy masz mało czasu na przygotowanie wymyślnego obiadu. A w dodatku jest niesamowicie oryginalnie, więc czego chcieć więcej?

Czy wiesz, że?

Mango to owoc uniwersalny! Pasuje nie tylko do dań na słodko, ale też na słono. Z przyjemnie pikantnym kurczakiem chili komponuje się wyjątkowo dobrze.

Dla urozmaicenia:

Łyżka miodu podkręci smak karaibskiego kurczaka i nada mu lekkiej słodyczy. Potrawę można jeszcze bardziej urozmaicić, dodając trochę kukurydzy z puszki lub drobno siekanej papryczki chili. Pycha!