
Składniki
400 gramów
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka obierz z ewentualnych błon, pokrój w niegrube paski, skrop olejem i oprósz przyprawą Knorr. Mięso wymieszaj dobrze z posypką tak, by dokładnie obtoczyć wszystkie kawałki. Odstaw na chwilę, żeby kurczak przeszedł aromatem przypraw.
Krok 2
Przygotuj warzywa i owoce. Papryki umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w paski. Mango oraz słodkie ziemniaki obierz ze skórek, a następnie pokrój w kostki o równej wielkości.
Krok 3
Na szeroką patelnię wlej odrobinę oleju. Gdy tłuszcz nabierze wysokiej temperatury, podsmaż mięso z każdej strony. Jak kurczak będzie rumiany odstaw go na bok, a na tę samą patelnię wrzuć słodkie ziemniaki.
Krok 4
Kostki batatów smaż na średnim ogniu, często mieszając, dopóki nie zmiękną. Wtedy dodaj papryki i mango, ponownie wymieszaj i pozostaw na ogniu przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 5
Po chwili dorzuć filety z kurczaka, a całość podsmażaj jeszcze przez kolejne 5 minut, żeby wszystkie składniki miały tę samą temperaturę. Dopraw sokiem z cytryny i od razu podawaj.

Dobra rada:
Jeśli przepadasz za słodkimi smakami pod koniec smażenia potrawy, możesz dodać łyżkę miodu. Danie świetnie smakuje w towarzystwie białego lub dzikiego ryżu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karaibski kurczak chili
Kurczaka można podać na wiele sposobów, ale szkoda by było ograniczać się do tradycyjnych przepisów, które z czasem mogą zrobić się nudne. Niekiedy warto spróbować czegoś zupełnie nowego! Karaibski kurczak chili z dodatkiem mango, papryk i słodkich ziemniaków to nowy, zaskakujący smak, który wprowadzi do Twojej kuchni powiew świeżości.
Dla kogo?
Dla miłośników delikatnego mięsa drobiowego, którzy chcieliby spróbować go na nowy sposób. Pierś z kurczaka po karaibsku zachwyci Cię swoim smakiem podkręconym egzotyczną nutą dojrzałego mango i słodkich batatów!
Na jaką okazję?
Karaibski kurczak to propozycja idealna zarówno na obiad jak i luźne spotkanie z przyjaciółmi. Jego zaletą jest prostota wykonania, więc warto je przetestować, zwłaszcza gdy masz mało czasu na przygotowanie wymyślnego obiadu. A w dodatku jest niesamowicie oryginalnie, więc czego chcieć więcej?
Czy wiesz, że?
Mango to owoc uniwersalny! Pasuje nie tylko do dań na słodko, ale też na słono. Z przyjemnie pikantnym kurczakiem chili komponuje się wyjątkowo dobrze.
Dla urozmaicenia:
Łyżka miodu podkręci smak karaibskiego kurczaka i nada mu lekkiej słodyczy. Potrawę można jeszcze bardziej urozmaicić, dodając trochę kukurydzy z puszki lub drobno siekanej papryczki chili. Pycha!































