
Składniki
400 gramów
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka obierz z ewentualnych błon, pokrój w niegrube paski, skrop olejem i oprósz przyprawą Knorr. Mięso wymieszaj dobrze z posypką tak, by dokładnie obtoczyć wszystkie kawałki. Odstaw na chwilę, żeby kurczak przeszedł aromatem przypraw.
Krok 2
Przygotuj warzywa i owoce. Papryki umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w paski. Mango oraz słodkie ziemniaki obierz ze skórek, a następnie pokrój w kostki o równej wielkości.
Krok 3
Na szeroką patelnię wlej odrobinę oleju. Gdy tłuszcz nabierze wysokiej temperatury, podsmaż mięso z każdej strony. Jak kurczak będzie rumiany odstaw go na bok, a na tę samą patelnię wrzuć słodkie ziemniaki.
Krok 4
Kostki batatów smaż na średnim ogniu, często mieszając, dopóki nie zmiękną. Wtedy dodaj papryki i mango, ponownie wymieszaj i pozostaw na ogniu przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 5
Po chwili dorzuć filety z kurczaka, a całość podsmażaj jeszcze przez kolejne 5 minut, żeby wszystkie składniki miały tę samą temperaturę. Dopraw sokiem z cytryny i od razu podawaj.

Dobra rada:
Jeśli przepadasz za słodkimi smakami pod koniec smażenia potrawy, możesz dodać łyżkę miodu. Danie świetnie smakuje w towarzystwie białego lub dzikiego ryżu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karaibski kurczak chili
Kurczaka można podać na wiele sposobów, ale szkoda by było ograniczać się do tradycyjnych przepisów, które z czasem mogą zrobić się nudne. Niekiedy warto spróbować czegoś zupełnie nowego! Karaibski kurczak chili z dodatkiem mango, papryk i słodkich ziemniaków to nowy, zaskakujący smak, który wprowadzi do Twojej kuchni powiew świeżości.
Dla kogo?
Dla miłośników delikatnego mięsa drobiowego, którzy chcieliby spróbować go na nowy sposób. Pierś z kurczaka po karaibsku zachwyci Cię swoim smakiem podkręconym egzotyczną nutą dojrzałego mango i słodkich batatów!
Na jaką okazję?
Karaibski kurczak to propozycja idealna zarówno na obiad jak i luźne spotkanie z przyjaciółmi. Jego zaletą jest prostota wykonania, więc warto je przetestować, zwłaszcza gdy masz mało czasu na przygotowanie wymyślnego obiadu. A w dodatku jest niesamowicie oryginalnie, więc czego chcieć więcej?
Czy wiesz, że?
Mango to owoc uniwersalny! Pasuje nie tylko do dań na słodko, ale też na słono. Z przyjemnie pikantnym kurczakiem chili komponuje się wyjątkowo dobrze.
Dla urozmaicenia:
Łyżka miodu podkręci smak karaibskiego kurczaka i nada mu lekkiej słodyczy. Potrawę można jeszcze bardziej urozmaicić, dodając trochę kukurydzy z puszki lub drobno siekanej papryczki chili. Pycha!