Sałatka z buraków z orzechami włoskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z buraków z orzechami włoskimi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

150

614 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2211 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 220°C. Piecz buraki owinięte w folię aluminiową przez 1,5 godz. Obierz ze skóry i pokrój na plasterki.

Sałatka z buraków  z orzechami włoskimi - Krok 1

Krok 2

Upraż orzechy na suchej patelni. Przygotuj sos sałatkowy łącząc Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr z oliwą.

Sałatka z buraków  z orzechami włoskimi - Krok 2

Krok 3

Ułóż liście sałaty na talerzu, połóż na nich orzechy i plastry buraka. Polej sosem i posyp całość kozim serem.

Sałatka z buraków  z orzechami włoskimi - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Spróbuj tej sałatki z nasionami słonecznika i innym rodzajem sera np. serem feta lub pleśniowym.

4

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 25.03.2020

    TAK Sałatkę można przygotować z karmelizowanymi burakami. Wystarczy pokroić buraki (3 szt.) w kostkę i podsmażyć na maśle (1 łyżka) z gałązkami rozmarynu (6 gałązek), dodać 3 łyżki miodu i smażyć tak długo, aż buraki będą lśniące, a sos się zagęści.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Chmielarczyk

    Mieczysław Chmielarczyk , 30.10.2019

    Było super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta  Grzegorczyk

    Danuta Grzegorczyk , 30.10.2019

    zdrowa i smaczna sałatka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Szydlik

    Edyta Szydlik , 23.07.2016

    i gruszka, gruszka koniecznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z buraków  z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z buraków  z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z buraków  z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z buraków  z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z buraków  z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z buraków  z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z buraków  z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z buraków  z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z buraków  z orzechami włoskimiSałatka z buraków z orzechami włoskimi

Buraki wracają do łask i coraz częściej kojarzą się z wykwintnymi przekąskami. Stają się też podstawowym składnikiem pysznych sałatek. Pieczone nabierają szczególnej słodyczy i świetnie komponują się z innymi warzywami oraz serami. Przed włożeniem ich do piekarnika, warto polać je oliwą i octem balsamicznym. Ich smak będzie wtedy jeszcze bardziej wyrazisty. Gotowe buraki obierz, pokrój i ułóż na liściach sałaty. Dodaj do nich prażone orzechy i miękki kozi ser. Potrawę polej sosem ziołowo-koperkowym. Możesz też wykorzystać dressing z kremu balsamicznego i miodu, który równie dobrze będzie współgrał z poszczególnymi składnikami. Zamiast orzechów włoskich sprawdzą się też pestki słonecznika. Także różne sery będą pasować do tak zaserwowanych warzyw. Wypróbuj sałatkę z buraków z orzechami włoskimi z dodatkiem sera feta, mozzarelli lub pleśniowego. Podawaj ją z pieczywem albo ciastem francuskim upieczonym z ziołami. Szukasz przepisu na szybką, ale elegancką i smaczną przekąskę? Przyrządź ją z buraków na podstawie tego przepisu.