Sałatka z buraków z orzechami włoskimi
łatwe
2365 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
100 gramów
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 220°C. Piecz buraki owinięte w folię aluminiową przez 1,5 godz. Obierz ze skóry i pokrój na plasterki.

Krok 2
Upraż orzechy na suchej patelni. Przygotuj sos sałatkowy łącząc Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr z oliwą.

Krok 3
Ułóż liście sałaty na talerzu, połóż na nich orzechy i plastry buraka. Polej sosem i posyp całość kozim serem.


Dobra rada:
Spróbuj tej sałatki z nasionami słonecznika i innym rodzajem sera np. serem feta lub pleśniowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z buraków z orzechami włoskimi
Szukasz przepisu na szybką, ale elegancką i smaczną przekąskę? Wykorzystaj buraki, które wracają do łask i coraz częściej kojarzą się z wykwintnymi przekąskami. Stają się też podstawowym składnikiem pysznych sałatek. Na dodatek pieczone nabierają szczególnej słodyczy! Sałatka z buraków i orzechów lepiej przybliży Ci ich smak. Spróbujesz?
Dla kogo?
Sałatka z buraka z orzechami to danie, które przypadnie do gustu najbardziej wymagającym smakoszom. Przygotowana przez nas kompozycja składników jest oryginalna i wyjątkowo apetyczna. Zobacz, jak dobrze smakują buraki z orzechami włoskimi.
Na jaką okazję?
Wypróbuj sałatkę z buraków z orzechami włoskimi z dodatkiem sera feta, mozzarelli lub pleśniowego, gdy tylko najdzie Cię ochota na coś smacznego. Danie sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia, lunch lub kolacja. Ty decydujesz, kiedy sałatka z buraków i orzechów włoskich zawita na Twoim talerzu.
Czy wiesz, że?
Przed włożeniem buraków do piekarnika warto polać je oliwą i octem balsamicznym. Ich smak będzie wtedy bardziej wyrazisty. Gotowe buraki obierz, pokrój i ułóż na liściach sałaty. Dodaj do nich prażone orzechy i miękki kozi ser. Potrawę polej sosem i gotowe!
Dla urozmaicenia:
Zamiast orzechów włoskich do sałatki z buraków sprawdzą się też pestki słonecznika. Także różne sery będą pasować do tak zaserwowanych warzyw. Podawaj danie z pieczywem albo ciastem francuskim upieczonym z ziołami. Sałatka z burakiem i orzechami włoskimi to danie, które zachwyca smakiem. Przekonaj się o tym, przyrządzając naszą recepturę.