Sałatka z buraków z orzechami włoskimi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

144

402 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1863 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1718 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

100 gramów

3 sztuki

500 gramów

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 220°C. Piecz buraki owinięte w folię aluminiową przez 1,5 godz. Obierz ze skóry i pokrój na plasterki.

Sałatka z buraków  z orzechami włoskimi - Krok 1

Krok 2

Upraż orzechy na suchej patelni. Przygotuj sos sałatkowy łącząc Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr z oliwą.

Sałatka z buraków  z orzechami włoskimi - Krok 2

Krok 3

Ułóż liście sałaty na talerzu, połóż na nich orzechy i plastry buraka. Polej sosem i posyp całość kozim serem.

Sałatka z buraków  z orzechami włoskimi - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Spróbuj tej sałatki z nasionami słonecznika i innym rodzajem sera np. serem feta lub pleśniowym.

3

Opinie o przepisie

  • Mieczysław Chmielarczyk

    Mieczysław Chmielarczyk

    Było super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta  Grzegorczyk

    Danuta Grzegorczyk

    zdrowa i smaczna sałatka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Szydlik

    Edyta Szydlik

    i gruszka, gruszka koniecznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z buraków  z orzechami włoskimiSałatka z buraków z orzechami włoskimi

Buraki wracają do łask i coraz częściej kojarzą się z wykwintnymi przekąskami. Stają się też podstawowym składnikiem pysznych sałatek. Pieczone nabierają szczególnej słodyczy i świetnie komponują się z innymi warzywami oraz serami. Przed włożeniem ich do piekarnika, warto polać je oliwą i octem balsamicznym. Ich smak będzie wtedy jeszcze bardziej wyrazisty. Gotowe buraki obierz, pokrój i ułóż na liściach sałaty. Dodaj do nich prażone orzechy i miękki kozi ser. Potrawę polej sosem ziołowo-koperkowym. Możesz też wykorzystać dressing z kremu balsamicznego i miodu, który równie dobrze będzie współgrał z poszczególnymi składnikami. Zamiast orzechów włoskich sprawdzą się też pestki słonecznika. Także różne sery będą pasować do tak zaserwowanych warzyw. Wypróbuj sałatkę z buraków z orzechami włoskimi z dodatkiem sera feta, mozzarelli lub pleśniowego. Podawaj ją z pieczywem albo ciastem francuskim upieczonym z ziołami. Szukasz przepisu na szybką, ale elegancką i smaczną przekąskę? Przyrządź ją z buraków na podstawie tego przepisu.