Sałatka z buraków z orzechami włoskimi
łatwe
2186 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
100 gramów
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 220°C. Piecz buraki owinięte w folię aluminiową przez 1,5 godz. Obierz ze skóry i pokrój na plasterki.

Krok 2
Upraż orzechy na suchej patelni. Przygotuj sos sałatkowy łącząc Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr z oliwą.

Krok 3
Ułóż liście sałaty na talerzu, połóż na nich orzechy i plastry buraka. Polej sosem i posyp całość kozim serem.


Dobra rada:
Spróbuj tej sałatki z nasionami słonecznika i innym rodzajem sera np. serem feta lub pleśniowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy francuski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z buraków z orzechami włoskimi
Buraki wracają do łask i coraz częściej kojarzą się z wykwintnymi przekąskami. Stają się też podstawowym składnikiem pysznych sałatek. Pieczone nabierają szczególnej słodyczy i świetnie komponują się z innymi warzywami oraz serami. Przed włożeniem ich do piekarnika, warto polać je oliwą i octem balsamicznym. Ich smak będzie wtedy jeszcze bardziej wyrazisty. Gotowe buraki obierz, pokrój i ułóż na liściach sałaty. Dodaj do nich prażone orzechy i miękki kozi ser. Potrawę polej sosem ziołowo-koperkowym. Możesz też wykorzystać dressing z kremu balsamicznego i miodu, który równie dobrze będzie współgrał z poszczególnymi składnikami. Zamiast orzechów włoskich sprawdzą się też pestki słonecznika. Także różne sery będą pasować do tak zaserwowanych warzyw. Wypróbuj sałatkę z buraków z orzechami włoskimi z dodatkiem sera feta, mozzarelli lub pleśniowego. Podawaj ją z pieczywem albo ciastem francuskim upieczonym z ziołami. Szukasz przepisu na szybką, ale elegancką i smaczną przekąskę? Przyrządź ją z buraków na podstawie tego przepisu.