Sałatka z buraków z orzechami włoskimi
łatwe
2387 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
100 gramów
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 220°C. Piecz buraki owinięte w folię aluminiową przez 1,5 godz. Obierz ze skóry i pokrój na plasterki.

Krok 2
Upraż orzechy na suchej patelni. Przygotuj sos sałatkowy łącząc Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr z oliwą.

Krok 3
Ułóż liście sałaty na talerzu, połóż na nich orzechy i plastry buraka. Polej sosem i posyp całość kozim serem.


Dobra rada:
Spróbuj tej sałatki z nasionami słonecznika i innym rodzajem sera np. serem feta lub pleśniowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z buraków z orzechami włoskimi
Szukasz przepisu na szybką, ale elegancką i smaczną przekąskę? Wykorzystaj buraki, które wracają do łask i coraz częściej kojarzą się z wykwintnymi przekąskami. Stają się też podstawowym składnikiem pysznych sałatek. Na dodatek pieczone nabierają szczególnej słodyczy! Sałatka z buraków i orzechów lepiej przybliży Ci ich smak. Spróbujesz?
Dla kogo?
Sałatka z buraka z orzechami to danie, które przypadnie do gustu najbardziej wymagającym smakoszom. Przygotowana przez nas kompozycja składników jest oryginalna i wyjątkowo apetyczna. Zobacz, jak dobrze smakują buraki z orzechami włoskimi.
Na jaką okazję?
Wypróbuj sałatkę z buraków z orzechami włoskimi z dodatkiem sera feta, mozzarelli lub pleśniowego, gdy tylko najdzie Cię ochota na coś smacznego. Danie sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia, lunch lub kolacja. Ty decydujesz, kiedy sałatka z buraków i orzechów włoskich zawita na Twoim talerzu.
Czy wiesz, że?
Przed włożeniem buraków do piekarnika warto polać je oliwą i octem balsamicznym. Ich smak będzie wtedy bardziej wyrazisty. Gotowe buraki obierz, pokrój i ułóż na liściach sałaty. Dodaj do nich prażone orzechy i miękki kozi ser. Potrawę polej sosem i gotowe!
Dla urozmaicenia:
Zamiast orzechów włoskich do sałatki z buraków sprawdzą się też pestki słonecznika. Także różne sery będą pasować do tak zaserwowanych warzyw. Podawaj danie z pieczywem albo ciastem francuskim upieczonym z ziołami. Sałatka z burakiem i orzechami włoskimi to danie, które zachwyca smakiem. Przekonaj się o tym, przyrządzając naszą recepturę.



































