Ryba ze słodkimi ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba ze słodkimi ziemniakami

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

100 gramów

3 łyżki

100 mililitrów

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ziemniaki pokrój w większą kostkę, podobnie marchewkę. Dynię, paprykę i czosnek pokrój w kawałki.

Krok 2

Skrop wszystko olejem i piecz przez 30 minut.

Krok 3

Po tym czasie przełóż wszystkie upieczone warzywa do garnka. Odłóż kilka ładnych kawałków dyni i ziemniaków do dekoracji.

Krok 4

Do garnka z warzywami wlej mleko kokosowe dodaj przyprawę Knorr i zmiksuj na puree.

Krok 5

Porcje dorsza posyp szczyptą przyprawy Knorr i usmaż. Rybę podawaj na puree z kawałkami pieczonej dyni i ziemniaków. Danie skrop sokiem z cytryny i udekoruj ziołami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba ze słodkimi ziemniakamiRyba ze słodkimi ziemniakami

Dorsz z warzywnym puree stanowi łatwy i smaczny sposób na uwzględnienie ryby w menu. Smażona ryba i upieczone warzywa, takie jak słodkie ziemniaki, dynia, cebula, czosnek, marchew oraz papryka, to ciekawy przepis, który musisz spróbować.

Dla kogo?

Dla fanów prostych, a zarazem oryginalnych dań. Ryba, słodkie ziemniaki oraz inne warzywa zmiksowane z sokiem kokosowym (coconut milk) to idealne połączenie smaków.

Na jaką okazję?

Ryba ze słodkimi ziemniakami jest szybka oraz łatwa w przygotowaniu, więc nadaje się na obiad każdego dnia. Możesz też zjeść potrawę na kolację.

Czy wiesz, że?

Bataty to pochodzące z Ameryki słodkie ziemniaki, które zyskały popularność również w Polsce do tego stopnia, że w sklepach dostaniemy nawet zrobione z nich frytki. To warzywo, które warto posmakować!

Dla urozmaicenia: 

Posyp danie koperkiem i natką pietruszki, a zyska wspaniały aromat!