Ryba ze słodkimi ziemniakami
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
53 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
4 sztuki
100 gramów
3 łyżki
100 mililitrów
4 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ziemniaki pokrój w większą kostkę, podobnie marchewkę. Dynię, paprykę i czosnek pokrój w kawałki.
Krok 2
Skrop wszystko olejem i piecz przez 30 minut.
Krok 3
Po tym czasie przełóż wszystkie upieczone warzywa do garnka. Odłóż kilka ładnych kawałków dyni i ziemniaków do dekoracji.
Krok 4
Do garnka z warzywami wlej mleko kokosowe dodaj przyprawę Knorr i zmiksuj na puree.
Krok 5
Porcje dorsza posyp szczyptą przyprawy Knorr i usmaż. Rybę podawaj na puree z kawałkami pieczonej dyni i ziemniaków. Danie skrop sokiem z cytryny i udekoruj ziołami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba ze słodkimi ziemniakami
Dorsz z warzywnym puree stanowi łatwy i smaczny sposób na uwzględnienie ryby w menu. Smażona ryba i upieczone warzywa, takie jak słodkie ziemniaki, dynia, cebula, czosnek, marchew oraz papryka, to ciekawy przepis, który musisz spróbować.
Dla kogo?
Dla fanów prostych, a zarazem oryginalnych dań. Ryba, słodkie ziemniaki oraz inne warzywa zmiksowane z sokiem kokosowym (coconut milk) to idealne połączenie smaków.
Na jaką okazję?
Ryba ze słodkimi ziemniakami jest szybka oraz łatwa w przygotowaniu, więc nadaje się na obiad każdego dnia. Możesz też zjeść potrawę na kolację.
Czy wiesz, że?
Bataty to pochodzące z Ameryki słodkie ziemniaki, które zyskały popularność również w Polsce do tego stopnia, że w sklepach dostaniemy nawet zrobione z nich frytki. To warzywo, które warto posmakować!
Dla urozmaicenia:
Posyp danie koperkiem i natką pietruszki, a zyska wspaniały aromat!