Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

10 dekagramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki upiecz lub ugotuj do miękkości. Lekko ostudź. Obierz.

Krok 2

Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekaj.

Krok 3

Na patelni rozgrzej masło, wyłóż na nie buraki, orzechy, rozkruszoną kostkę czosnkową, przyprawy. Pomieszaj. Chwilę podsmażaj, mieszając. Podawaj udekorowane orzechami.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutąBuraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą

Masz ochotę na coś, co może być zarówno przystawką, jak i dodatkiem do obiadu? A może skusisz się na pyszną przekąskę w ciągu dnia? Polecamy buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą. Niech nazwa potrawy Cię nie zmyli. Danie nie traci na smaku podawane na chłodno w upalne dni. Jego podstawę stanowią oczywiście buraki. Możesz je ugotować lub upiec w piekarniku. Ważne, by stały się miękkie. Wtedy z łatwością je obierzesz i zetrzesz na tarce – według uznania, na grubych lub drobnych oczkach. Do buraczków dodaj posiekane orzechy. Mogą być to zarówno orzechy włoskie, laskowe, jak i uprażone płatki migdałów. Jeśli chcesz podać danie na ciepło, krótko podsmaż buraki z orzechami na patelni. Dodatek granulowanego lub świeżo posiekanego czosnku doda całości pikanterii. Podając potrawę na zimno, nie zapomnij o drobnej dekoracji. W tym celu możesz użyć pozostałych całych orzechów lub liści ziół. W tej kompozycji powinna sprawdzić się bazylia, oregano, a nawet mięta. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!