Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą
łatwe
12 osób zapisało

Składniki
0.5 kilograma
10 dekagramów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki upiecz lub ugotuj do miękkości. Lekko ostudź. Obierz.
Krok 2
Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekaj.
Krok 3
Na patelni rozgrzej masło, wyłóż na nie buraki, orzechy, rozkruszoną kostkę czosnkową, przyprawy. Pomieszaj. Chwilę podsmażaj, mieszając. Podawaj udekorowane orzechami.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą
Masz ochotę na coś, co może być zarówno przystawką, jak i dodatkiem do obiadu? A może skusisz się na pyszną przekąskę w ciągu dnia? Polecamy buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą. Niech nazwa potrawy Cię nie zmyli. Danie nie traci na smaku podawane na chłodno w upalne dni. Jego podstawę stanowią oczywiście buraki. Możesz je ugotować lub upiec w piekarniku. Ważne, by stały się miękkie. Wtedy z łatwością je obierzesz i zetrzesz na tarce – według uznania, na grubych lub drobnych oczkach. Do buraczków dodaj posiekane orzechy. Mogą być to zarówno orzechy włoskie, laskowe, jak i uprażone płatki migdałów. Jeśli chcesz podać danie na ciepło, krótko podsmaż buraki z orzechami na patelni. Dodatek granulowanego lub świeżo posiekanego czosnku doda całości pikanterii. Podając potrawę na zimno, nie zapomnij o drobnej dekoracji. W tym celu możesz użyć pozostałych całych orzechów lub liści ziół. W tej kompozycji powinna sprawdzić się bazylia, oregano, a nawet mięta. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!