Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

10 dekagramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki upiecz lub ugotuj do miękkości. Lekko ostudź. Obierz.

Krok 2

Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekaj.

Krok 3

Na patelni rozgrzej masło, wyłóż na nie buraki, orzechy, rozkruszoną kostkę czosnkową, przyprawy. Pomieszaj. Chwilę podsmażaj, mieszając. Podawaj udekorowane orzechami.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Botwinka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutąBuraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą

Masz ochotę na coś, co może być zarówno przystawką, jak i dodatkiem do obiadu? A może skusisz się na pyszną przekąskę w ciągu dnia? Polecamy buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą. Niech nazwa potrawy Cię nie zmyli. Danie nie traci na smaku podawane na chłodno w upalne dni. Jego podstawę stanowią oczywiście buraki. Możesz je ugotować lub upiec w piekarniku. Ważne, by stały się miękkie. Wtedy z łatwością je obierzesz i zetrzesz na tarce – według uznania, na grubych lub drobnych oczkach. Do buraczków dodaj posiekane orzechy. Mogą być to zarówno orzechy włoskie, laskowe, jak i uprażone płatki migdałów. Jeśli chcesz podać danie na ciepło, krótko podsmaż buraki z orzechami na patelni. Dodatek granulowanego lub świeżo posiekanego czosnku doda całości pikanterii. Podając potrawę na zimno, nie zapomnij o drobnej dekoracji. W tym celu możesz użyć pozostałych całych orzechów lub liści ziół. W tej kompozycji powinna sprawdzić się bazylia, oregano, a nawet mięta. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!