Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

10 dekagramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki upiecz lub ugotuj do miękkości. Lekko ostudź. Obierz.

Krok 2

Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekaj.

Krok 3

Na patelni rozgrzej masło, wyłóż na nie buraki, orzechy, rozkruszoną kostkę czosnkową, przyprawy. Pomieszaj. Chwilę podsmażaj, mieszając. Podawaj udekorowane orzechami.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Burgery drobiowe
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutąBuraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą

Masz ochotę na coś, co może być zarówno przystawką, jak i dodatkiem do obiadu? A może skusisz się na pyszną przekąskę w ciągu dnia? Polecamy buraczki na ciepło z orzechami i czosnkową nutą. Niech nazwa potrawy Cię nie zmyli. Danie nie traci na smaku podawane na chłodno w upalne dni. Jego podstawę stanowią oczywiście buraki. Możesz je ugotować lub upiec w piekarniku. Ważne, by stały się miękkie. Wtedy z łatwością je obierzesz i zetrzesz na tarce – według uznania, na grubych lub drobnych oczkach. Do buraczków dodaj posiekane orzechy. Mogą być to zarówno orzechy włoskie, laskowe, jak i uprażone płatki migdałów. Jeśli chcesz podać danie na ciepło, krótko podsmaż buraki z orzechami na patelni. Dodatek granulowanego lub świeżo posiekanego czosnku doda całości pikanterii. Podając potrawę na zimno, nie zapomnij o drobnej dekoracji. W tym celu możesz użyć pozostałych całych orzechów lub liści ziół. W tej kompozycji powinna sprawdzić się bazylia, oregano, a nawet mięta. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!