Rurki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

1828 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

444 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

760 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

150 mililitrów

5 łyżek

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.

Rurki ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i i podsmaż pierś z kurczaka pokrojoną w paski. Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek i cebulę.

Rurki ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Gdy wszystkie składniki będą rumiane, wlej na patelnię 150 ml wody.

Rurki ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i również wlej na patelnię.

Rurki ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Szpinak dokładnie umyj, porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do sosu.

Rurki ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Dodaj makaron. Całość duś, aż wszystkie składniki się połączą i sos lekko zgęstnieje. Na wierzchu połóż kawałki mozzarelli i całość oprósz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj natychmiast.

Rurki ze szpinakiem - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Anna Halka

    Anna Halka, 19.05.2019

    Bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Halka

    Anna Halka, 19.05.2019

    Bardzo dobre i szybki czas wykonania polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rurki ze szpinakiemRurki ze szpinakiem

Ugotowany al dente makaron penne połącz z pieczonymi kawałkami fileta z kurczaka, skąpanymi w kremowym sosie z cebulką i szpinakiem. Danie będzie jeszcze lepsze, gdy dodasz dwa rodzaje sera – grecką fetę i włoską mozzarellę. Pod wpływem ciepła liście szpinaku zmiękną a sery –roztopią się tworzą gęsty sos, w którym zanurzą się wszystkie składniki dania. Pamiętaj, by obficie posypać rurki świeżo mielonym pieprzem. Ten smakołyk nada się zarówno na rodzinny obiad, jak i szybką kolację w środku zapracowanego tygodnia, jego przygotowanie zajmuje zaledwie pół godziny. Jeśli zaserwujesz to danie na kolację we dwoje nie zapomnij o kieliszku schłodzonego, białego wina. Mięso z kurczaka możesz zastąpić również filetem z indyka lub króliczym combrem. Rurki będą wyjątkowo smaczne także w tym towarzystwie.