Rurki ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Rurki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

1854 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

449 osób wydrukowało

Pobierz pdf

772 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

150 mililitrów

5 łyżek

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.

Rurki ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i i podsmaż pierś z kurczaka pokrojoną w paski. Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek i cebulę.

Rurki ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Gdy wszystkie składniki będą rumiane, wlej na patelnię 150 ml wody.

Rurki ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i również wlej na patelnię.

Rurki ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Szpinak dokładnie umyj, porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do sosu.

Rurki ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Dodaj makaron. Całość duś, aż wszystkie składniki się połączą i sos lekko zgęstnieje. Na wierzchu połóż kawałki mozzarelli i całość oprósz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj natychmiast.

Rurki ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

2

Opinie o przepisie

  • Anna Halka

    Anna Halka , 19.05.2019

    Bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Halka

    Anna Halka , 19.05.2019

    Bardzo dobre i szybki czas wykonania polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rurki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rurki ze szpinakiemRurki ze szpinakiem

Ugotowany al dente makaron penne połącz z pieczonymi kawałkami fileta z kurczaka, skąpanymi w kremowym sosie z cebulką i szpinakiem. Danie będzie jeszcze lepsze, gdy dodasz dwa rodzaje sera – grecką fetę i włoską mozzarellę. Pod wpływem ciepła liście szpinaku zmiękną a sery –roztopią się tworzą gęsty sos, w którym zanurzą się wszystkie składniki dania. Pamiętaj, by obficie posypać rurki świeżo mielonym pieprzem. Ten smakołyk nada się zarówno na rodzinny obiad, jak i szybką kolację w środku zapracowanego tygodnia, jego przygotowanie zajmuje zaledwie pół godziny. Jeśli zaserwujesz to danie na kolację we dwoje nie zapomnij o kieliszku schłodzonego, białego wina. Mięso z kurczaka możesz zastąpić również filetem z indyka lub króliczym combrem. Rurki będą wyjątkowo smaczne także w tym towarzystwie.