Składniki
sos:
200 gramów
0.5 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
farsz:
2 sztuki
1 sztuka
450 gramów
2 łyżki
1 szczypta
300 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 kilogram
500 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekany czosnek, chilli i cebulę, dodaj rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Całość smaż chwilę, po czym dopraw do smaku łyżką przyprawy uniwersalnej Knorr oraz gałką muszkatołową. Szpinak ostudź, dodaj do niego serek ricotta oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory.
Krok 2
Łososia oczyść z ości i usuń skórę. Rybę oprósz pozostałą ilością Delikatu Knorr. Rybę ułóż na rozwałkowanym płacie ciasta francuskiego, na wierzch nałóż szpinak. Całość zroluj w cieście, smarując uprzednio brzegi oraz wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem. Rybę piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku przez 20 minut.
Krok 3
Pokrój cebulę w kostkę, pieczarki w plastry. Smaż na tej samej patelni co wcześniej warzywa, na rozgrzanym oleju przez minutę.
Krok 4
Zdejmij patelnię z ognia, wlej 200 ml zimnej wody, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła.
Krok 5
Wszystko razem gotuj 5 minut, po czym sos zapraw śmietaną. Łososia podawaj z sosem.
Dobra rada:
Aby ciasto nie popękało ponakłuwaj je widelcem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
Jeśli planujesz wykwintny obiad lub kolację, łosoś pieczony w cieście francuskim będzie doskonałym rozwiązaniem. Dużym atutem tego dania jest możliwość wymiany lub dorzucenia składników, które lubisz najbardziej. Nie zawsze musisz trzymać się kurczowo zaproponowanej receptury. Łososia pieczonego w cieście francuskim ze szpinakiem podawaj tak, jak lubisz najbardziej. Smacznego.
Dla kogo?
Nie jadasz ryb zbyt często, nie masz w ich obróbce dużego doświadczenia, ale chcesz to zmienić? Jesteś w dobrym miejscu. Z łososiem w cieście francuskim ze szpinakiem i suszonymi pomidorami wszystko pójdzie gładko. Aby go przygotować, na początek podsmaż posiekany drobno czosnek, chili oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Całość dopraw do smaku gałką muszkatołową i dodaj serek ricotta oraz suszone pomidory.
Na jaką okazję?
Tak przygotowany aromatyczny szpinak wyłóż na oczyszczonego z ości i skóry łososia. Twoje danie jest już prawie gotowe. Możesz mieć pewność, że zrobi furorę podczas świątecznego obiadu. A może zaskoczysz łososiem w cieście francuskim ze szpinakiem swoją drugą połówkę w trakcie romantycznej kolacji-niespodzianki?
Czy wiesz, że?
Na koniec owiń rybę oraz farsz zimnym ciastem francuskim, pamiętając o tym, by jego brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Wszystko piecz w temperaturze 190°C przez sugerowany w przepisie czas.
Dla urozmaicenia:
Z czym serwować łososia w cieście? Podawany z pysznym sosem pieczarkowym sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i jeden ze składników obiadu. Możesz dodać do niego np. pomidorki koktajlowe, zapiekane w ziołach ziemniaki i udekorować całość aromatycznymi gałązkami rozmarynu. Równie dobrze sprawdzi się chrupiące białe pieczywo, ryż oraz kasza gryczana. Jeśli masz ochotę, do przepisu dodaj grzyby i przygotuj łososia w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami.