Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
łatwe
3223 osoby zapisały

Składniki
sos:
200 gramów
0.5 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
farsz:
2 sztuki
1 sztuka
450 gramów
2 łyżki
1 szczypta
300 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 kilogram
500 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekany czosnek, chilli i cebulę, dodaj rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Całość smaż chwilę, po czym dopraw do smaku łyżką przyprawy uniwersalnej Knorr oraz gałką muszkatołową. Szpinak ostudź, dodaj do niego serek ricotta oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory.

Krok 2
Łososia oczyść z ości i usuń skórę. Rybę oprósz pozostałą ilością Delikatu Knorr. Rybę ułóż na rozwałkowanym płacie ciasta francuskiego, na wierzch nałóż szpinak. Całość zroluj w cieście, smarując uprzednio brzegi oraz wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem. Rybę piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku przez 20 minut.

Krok 3
Pokrój cebulę w kostkę, pieczarki w plastry. Smaż na tej samej patelni co wcześniej warzywa, na rozgrzanym oleju przez minutę.

Krok 4
Zdejmij patelnię z ognia, wlej 200 ml zimnej wody, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła.

Krok 5
Wszystko razem gotuj 5 minut, po czym sos zapraw śmietaną. Łososia podawaj z sosem.


Dobra rada:
Aby ciasto nie popękało ponakłuwaj je widelcem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
Jeśli planujesz wykwintny obiad lub kolację, łosoś pieczony w cieście francuskim będzie doskonałym rozwiązaniem. Dużym atutem tego dania jest możliwość wymiany lub dorzucenia składników, które lubisz najbardziej. Nie zawsze musisz trzymać się kurczowo zaproponowanej receptury. Łososia pieczonego w cieście francuskim ze szpinakiem podawaj tak, jak lubisz najbardziej. Smacznego.
Dla kogo?
Nie jadasz ryb zbyt często, nie masz w ich obróbce dużego doświadczenia, ale chcesz to zmienić? Jesteś w dobrym miejscu. Z łososiem w cieście francuskim ze szpinakiem i suszonymi pomidorami wszystko pójdzie gładko. Aby go przygotować, na początek podsmaż posiekany drobno czosnek, chili oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Całość dopraw do smaku gałką muszkatołową i dodaj serek ricotta oraz suszone pomidory.
Na jaką okazję?
Tak przygotowany aromatyczny szpinak wyłóż na oczyszczonego z ości i skóry łososia. Twoje danie jest już prawie gotowe. Możesz mieć pewność, że zrobi furorę podczas świątecznego obiadu. A może zaskoczysz łososiem w cieście francuskim ze szpinakiem swoją drugą połówkę w trakcie romantycznej kolacji-niespodzianki?
Czy wiesz, że?
Na koniec owiń rybę oraz farsz zimnym ciastem francuskim, pamiętając o tym, by jego brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Wszystko piecz w temperaturze 190°C przez sugerowany w przepisie czas.
Dla urozmaicenia:
Z czym serwować łososia w cieście? Podawany z pysznym sosem pieczarkowym sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i jeden ze składników obiadu. Możesz dodać do niego np. pomidorki koktajlowe, zapiekane w ziołach ziemniaki i udekorować całość aromatycznymi gałązkami rozmarynu. Równie dobrze sprawdzi się chrupiące białe pieczywo, ryż oraz kasza gryczana. Jeśli masz ochotę, do przepisu dodaj grzyby i przygotuj łososia w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami.