Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

53

1169 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1950 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2017 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

sos:

200 gramów

0.5 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

farsz:

2 sztuki

1 sztuka

450 gramów

300 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 kilogram

500 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekany czosnek, chilli i cebulę, dodaj rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Całość smaż chwilę, po czym dopraw do smaku łyżką przyprawy uniwersalnej Knorr oraz gałką muszkatołową. Szpinak ostudź, dodaj do niego serek ricotta oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Łososia oczyść z ości i usuń skórę. Rybę oprósz pozostałą ilością Delikatu Knorr. Rybę ułóż na rozwałkowanym płacie ciasta francuskiego, na wierzch nałóż szpinak. Całość zroluj w cieście, smarując uprzednio brzegi oraz wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem. Rybę piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku przez 20 minut.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Pokrój cebulę w kostkę, pieczarki w plastry. Smaż na tej samej patelni co wcześniej warzywa, na rozgrzanym oleju przez minutę.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Zdejmij patelnię z ognia, wlej 200 ml zimnej wody, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem gotuj 5 minut, po czym sos zapraw śmietaną. Łososia podawaj z sosem.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby ciasto nie popękało ponakłuwaj je widelcem.

81

Opinie o przepisie

  • Barbara Mazur

    Barbara Mazur

    czy można prosić o podanie kaloryczności potraw?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mariusz rzepa

    mariusz rzepa

    Robię je po raz kolejny. YAMI!!! :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Sitkowska

    Iwona Sitkowska

    Przed pieczeniem posmaruj ciasto francuskie jajkiem i posyp płatkami migdałów będzie jeszcze lepszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Błachnio

    Bartosz Błachnio

    https://www.facebook.com/Chillout-z-Grillem-393727647473056/timeline/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Marciniak

    Przemek Marciniak

    Pszotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Buze

    Małgorzata Buze

    radzę w czwartek bo wtedy jest świeży :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Samosiuk

    Ryszard Samosiuk

    GWAŁCICIE moje podniebienie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Brol

    Izabela Brol

    super przepis !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jean Pierre Lovenjak

    Jean Pierre Lovenjak

    duzo omega 3... ale nie uzywac tego z norweskiej hodowli !!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Maciejec

    Elzbieta Maciejec

    O tej porze to juz perwersja.......zabki umyte, a geba pelna sliny .........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Gęborek

    Tomasz Gęborek

    ..."Knorr" w przepisie? - czyżbym przegapił moment, kiedy te "przyprawy" przestały zawierać w swym składzie całą tablicę Mendelejewa a sama firma zaczęła propagować zdrową żywność? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sroczyńska

    Anna Sroczyńska

    O tak!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Andrys

    Antoni Andrys

    W cieście kminkowym jesdt także dobry.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Wielgus

    Grazyna Wielgus

    mnie dzis nz kolacje losos pieczony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nóżka

    Krystyna Nóżka

    ..i bez tego "trującego Knorra" ...!...ryba lubi zioŁa..:D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Buze

    Małgorzata Buze

    i tak smakuje :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Buze

    Małgorzata Buze

    trzeba go samemu złapać ;) a powaznie to ponoć ten z bardziej czerwonym mięsem jest dziki :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Buze

    Małgorzata Buze

    Malgorzata Sieradzka-Fleituch oj tam, oj tam ... nie jadł tłustego, nie pił i nie palił a i tak .... ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Buze

    Małgorzata Buze

    ja robiłam z pesto na spodzie i wierzchu :) tez w ciescie francuskim - pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Mróz

    Jadwiga Mróz

    A gdzieś.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Rojzen

    Lucyna Rojzen

    Swietnie smakuje z sosem chrzanowym lub po prostu z chrzanem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ludwik Warot

    Ludwik Warot

    Tylko nie NORWESKI!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Waśk

    Elżbieta Waśk

    Ja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Rozentalska

    Bożena Rozentalska

    Ładnie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Baran

    Maria Baran

    W takiej postaci nie jadłam .wyglada pieknie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Golik

    Bogdan Golik

    w wtorek jadę na łososia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Tracz

    Iwona Tracz

    Łosoś pyszny i zdrowy, ale gdzie kupić żyjącego wolno ?.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Hanćkowiak Muras

    Lidia Hanćkowiak Muras

    ☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Zarzycki

    Artur Zarzycki

    Kto się zrobił głodny na sam widok? Na pewno Francuzi! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Sieradzka-Fleituch

    Malgorzata Sieradzka-Fleituch

    w cieście francuskim, a jak ciasto mrożone ze sklepu, to same tłuszcze trans i nasycone. Jedni liczą (i nie jedzą), a inni mają arteriosklerozę :-( Poza tym łosoś przygotowywany w takiej temperaturze, jaka jest odpowiednia dla ciasta francuskiego traci swoje cenne własności niestety :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiemŁosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Jeśli planujesz wykwintny obiad lub kolację, łosoś pieczony w cieście francuskim będzie doskonałym rozwiązaniem. Aby go przygotować, na początek podsmaż posiekany drobno czosnek, chili oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Całość dopraw do smaku gałką muszkatołową i dodaj serek ricotta oraz suszone pomidory. Tak przygotowany aromatyczny szpinak wyłóż na oczyszczonego z ości i skóry łososia. Na koniec owiń rybę oraz farsz zimnym ciastem francuskim, pamiętając o tym, by jego brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Wszystko piecz w temperaturze 190° C przez sugerowany w przepisie czas. Z czym serwować łososia w cieście? Podawany z pysznym sosem pieczarkowym sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i jeden ze składników obiadu. Możesz dodać do niego np. pomidorki koktajlowe, zapiekane w ziołach ziemniaki i udekorować całość aromatycznymi gałązkami rozmarynu. Równie dobrze sprawdzi się chrupiące białe pieczywo, ryż oraz kasza gryczana. Łososia pieczonego w cieście francuskim ze szpinakiem podawaj tak, jak lubisz najbardziej. Smacznego.