Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

63

1242 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

sos:

200 gramów

0.5 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

farsz:

2 sztuki

1 sztuka

450 gramów

2 łyżki

1 szczypta

300 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 kilogram

500 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekany czosnek, chilli i cebulę, dodaj rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Całość smaż chwilę, po czym dopraw do smaku łyżką przyprawy uniwersalnej Knorr oraz gałką muszkatołową. Szpinak ostudź, dodaj do niego serek ricotta oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Łososia oczyść z ości i usuń skórę. Rybę oprósz pozostałą ilością Delikatu Knorr. Rybę ułóż na rozwałkowanym płacie ciasta francuskiego, na wierzch nałóż szpinak. Całość zroluj w cieście, smarując uprzednio brzegi oraz wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem. Rybę piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku przez 20 minut.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Pokrój cebulę w kostkę, pieczarki w plastry. Smaż na tej samej patelni co wcześniej warzywa, na rozgrzanym oleju przez minutę.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Zdejmij patelnię z ognia, wlej 200 ml zimnej wody, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem gotuj 5 minut, po czym sos zapraw śmietaną. Łososia podawaj z sosem.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby ciasto nie popękało ponakłuwaj je widelcem.

83

Opinie o przepisie

  • Mateusz

    Mateusz , 09.12.2020

    TAK* Przepis wygląda ciekawie, muszę koniecznie go wypróbować!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 05.12.2020

    TAK* mam małe dziecko które nie przepada za karpiem więc alternatywą jest właśnie ten łosoś. Przygotowałam go już dwa razy. Zrobił furorę na córeczce oraz na reszcie rodziny. Mniam - mówiła mała ☺️ na święta również zostanie podany. Jest przepyszny. Uwielbiam państwa przepisy!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Mazur

    Barbara Mazur , 17.06.2016

    czy można prosić o podanie kaloryczności potraw?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mariusz rzepa

    mariusz rzepa , 20.02.2016

    Robię je po raz kolejny. YAMI!!! :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Sitkowska

    Iwona Sitkowska , 16.10.2015

    Przed pieczeniem posmaruj ciasto francuskie jajkiem i posyp płatkami migdałów będzie jeszcze lepszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Błachnio

    Bartosz Błachnio , 24.09.2015

    https://www.facebook.com/Chillout-z-Grillem-393727647473056/timeline/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Marciniak

    Przemek Marciniak , 22.09.2015

    Pszotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Buze

    Małgorzata Buze , 31.08.2015

    radzę w czwartek bo wtedy jest świeży :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Samosiuk

    Ryszard Samosiuk , 31.08.2015

    GWAŁCICIE moje podniebienie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Brol

    Izabela Brol , 31.08.2015

    super przepis !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jean Pierre Lovenjak

    Jean Pierre Lovenjak , 30.08.2015

    duzo omega 3... ale nie uzywac tego z norweskiej hodowli !!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Maciejec

    Elzbieta Maciejec , 30.08.2015

    O tej porze to juz perwersja.......zabki umyte, a geba pelna sliny .........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Gęborek

    Tomasz Gęborek , 30.08.2015

    ..."Knorr" w przepisie? - czyżbym przegapił moment, kiedy te "przyprawy" przestały zawierać w swym składzie całą tablicę Mendelejewa a sama firma zaczęła propagować zdrową żywność? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sroczyńska

    Anna Sroczyńska , 30.08.2015

    O tak!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Andrys

    Antoni Andrys , 30.08.2015

    W cieście kminkowym jesdt także dobry.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Wielgus

    Grazyna Wielgus , 30.08.2015

    mnie dzis nz kolacje losos pieczony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nóżka

    Krystyna Nóżka , 30.08.2015

    ..i bez tego "trującego Knorra" ...!...ryba lubi zioŁa..:D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Buze

    Małgorzata Buze , 30.08.2015

    i tak smakuje :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Buze

    Małgorzata Buze , 30.08.2015

    trzeba go samemu złapać ;) a powaznie to ponoć ten z bardziej czerwonym mięsem jest dziki :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Buze

    Małgorzata Buze , 30.08.2015

    Malgorzata Sieradzka-Fleituch oj tam, oj tam ... nie jadł tłustego, nie pił i nie palił a i tak .... ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Buze

    Małgorzata Buze , 30.08.2015

    ja robiłam z pesto na spodzie i wierzchu :) tez w ciescie francuskim - pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Mróz

    Jadwiga Mróz , 30.08.2015

    A gdzieś.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Rojzen

    Lucyna Rojzen , 30.08.2015

    Swietnie smakuje z sosem chrzanowym lub po prostu z chrzanem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ludwik Warot

    Ludwik Warot , 30.08.2015

    Tylko nie NORWESKI!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Waśk

    Elżbieta Waśk , 30.08.2015

    Ja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Rozentalska

    Bożena Rozentalska , 30.08.2015

    Ładnie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Baran

    Maria Baran , 30.08.2015

    W takiej postaci nie jadłam .wyglada pieknie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Golik

    Bogdan Golik , 30.08.2015

    w wtorek jadę na łososia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Tracz

    Iwona Tracz , 30.08.2015

    Łosoś pyszny i zdrowy, ale gdzie kupić żyjącego wolno ?.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Hanćkowiak Muras

    Lidia Hanćkowiak Muras , 30.08.2015

    ☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Makaron ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiemŁosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Jeśli planujesz wykwintny obiad lub kolację, łosoś pieczony w cieście francuskim będzie doskonałym rozwiązaniem. Aby go przygotować, na początek podsmaż posiekany drobno czosnek, chili oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Całość dopraw do smaku gałką muszkatołową i dodaj serek ricotta oraz suszone pomidory. Tak przygotowany aromatyczny szpinak wyłóż na oczyszczonego z ości i skóry łososia. Na koniec owiń rybę oraz farsz zimnym ciastem francuskim, pamiętając o tym, by jego brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Wszystko piecz w temperaturze 190° C przez sugerowany w przepisie czas. Z czym serwować łososia w cieście? Podawany z pysznym sosem pieczarkowym sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i jeden ze składników obiadu. Możesz dodać do niego np. pomidorki koktajlowe, zapiekane w ziołach ziemniaki i udekorować całość aromatycznymi gałązkami rozmarynu. Równie dobrze sprawdzi się chrupiące białe pieczywo, ryż oraz kasza gryczana. Łososia pieczonego w cieście francuskim ze szpinakiem podawaj tak, jak lubisz najbardziej. Smacznego.