Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i ricottą | Przepisy.pl pixel

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

82

1328 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2605 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

sos:

200 gramów

0.5 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

farsz:

2 sztuki

1 sztuka

450 gramów

2 łyżki

1 szczypta

300 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 kilogram

500 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekany czosnek, chilli i cebulę, dodaj rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Całość smaż chwilę, po czym dopraw do smaku łyżką przyprawy uniwersalnej Knorr oraz gałką muszkatołową. Szpinak ostudź, dodaj do niego serek ricotta oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Łososia oczyść z ości i usuń skórę. Rybę oprósz pozostałą ilością Delikatu Knorr. Rybę ułóż na rozwałkowanym płacie ciasta francuskiego, na wierzch nałóż szpinak. Całość zroluj w cieście, smarując uprzednio brzegi oraz wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem. Rybę piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku przez 20 minut.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Pokrój cebulę w kostkę, pieczarki w plastry. Smaż na tej samej patelni co wcześniej warzywa, na rozgrzanym oleju przez minutę.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Zdejmij patelnię z ognia, wlej 200 ml zimnej wody, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem gotuj 5 minut, po czym sos zapraw śmietaną. Łososia podawaj z sosem.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby ciasto nie popękało ponakłuwaj je widelcem.

85

Opinie o przepisie

  • Maciej

    Maciej , 20.05.2024

    Prosty przepis, łosoś wychodzi pierwsza klasa. Czasem sos pieczarkowy zastępuję koperkowym, też fajnie się komponuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ol Mat

    Ol Mat , 01.12.2021

    Tak. Do środka wkładam jeszcze trochę pokrojonych bakalii- orzechy, żurawinę , a wierzch posypuję żółtym serem i słonecznikiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz

    Mateusz , 09.12.2020

    TAK* Przepis wygląda ciekawie, muszę koniecznie go wypróbować!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 05.12.2020

    TAK* mam małe dziecko które nie przepada za karpiem więc alternatywą jest właśnie ten łosoś. Przygotowałam go już dwa razy. Zrobił furorę na córeczce oraz na reszcie rodziny. Mniam - mówiła mała ☺️ na święta również zostanie podany. Jest przepyszny. Uwielbiam państwa przepisy!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Mazur

    Barbara Mazur , 17.06.2016

    czy można prosić o podanie kaloryczności potraw?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mariusz rzepa

    mariusz rzepa , 20.02.2016

    Robię je po raz kolejny. YAMI!!! :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Sitkowska

    Iwona Sitkowska , 16.10.2015

    Przed pieczeniem posmaruj ciasto francuskie jajkiem i posyp płatkami migdałów będzie jeszcze lepszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Błachnio

    Bartosz Błachnio , 24.09.2015

    https://www.facebook.com/Chillout-z-Grillem-393727647473056/timeline/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Marciniak

    Przemek Marciniak , 22.09.2015

    Pszotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Buze

    Małgorzata Buze , 31.08.2015

    radzę w czwartek bo wtedy jest świeży :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Samosiuk

    Ryszard Samosiuk , 31.08.2015

    GWAŁCICIE moje podniebienie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Brol

    Izabela Brol , 31.08.2015

    super przepis !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jean Pierre Lovenjak

    Jean Pierre Lovenjak , 30.08.2015

    duzo omega 3... ale nie uzywac tego z norweskiej hodowli !!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Maciejec

    Elzbieta Maciejec , 30.08.2015

    O tej porze to juz perwersja.......zabki umyte, a geba pelna sliny .........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Gęborek

    Tomasz Gęborek , 30.08.2015

    ..."Knorr" w przepisie? - czyżbym przegapił moment, kiedy te "przyprawy" przestały zawierać w swym składzie całą tablicę Mendelejewa a sama firma zaczęła propagować zdrową żywność? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sroczyńska

    Anna Sroczyńska , 30.08.2015

    O tak!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Andrys

    Antoni Andrys , 30.08.2015

    W cieście kminkowym jesdt także dobry.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Wielgus

    Grazyna Wielgus , 30.08.2015

    mnie dzis nz kolacje losos pieczony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nóżka

    Krystyna Nóżka , 30.08.2015

    ..i bez tego "trującego Knorra" ...!...ryba lubi zioŁa..:D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Buze

    Małgorzata Buze , 30.08.2015

    i tak smakuje :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Buze

    Małgorzata Buze , 30.08.2015

    trzeba go samemu złapać ;) a powaznie to ponoć ten z bardziej czerwonym mięsem jest dziki :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Buze

    Małgorzata Buze , 30.08.2015

    Malgorzata Sieradzka-Fleituch oj tam, oj tam ... nie jadł tłustego, nie pił i nie palił a i tak .... ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Buze

    Małgorzata Buze , 30.08.2015

    ja robiłam z pesto na spodzie i wierzchu :) tez w ciescie francuskim - pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Mróz

    Jadwiga Mróz , 30.08.2015

    A gdzieś.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Rojzen

    Lucyna Rojzen , 30.08.2015

    Swietnie smakuje z sosem chrzanowym lub po prostu z chrzanem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ludwik Warot

    Ludwik Warot , 30.08.2015

    Tylko nie NORWESKI!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Waśk

    Elżbieta Waśk , 30.08.2015

    Ja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Rozentalska

    Bożena Rozentalska , 30.08.2015

    Ładnie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Baran

    Maria Baran , 30.08.2015

    W takiej postaci nie jadłam .wyglada pieknie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Golik

    Bogdan Golik , 30.08.2015

    w wtorek jadę na łososia

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiemŁosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Jeśli planujesz wykwintny obiad lub kolację, łosoś pieczony w cieście francuskim będzie doskonałym rozwiązaniem. Dużym atutem tego dania jest możliwość wymiany lub dorzucenia składników, które lubisz najbardziej. Nie zawsze musisz trzymać się kurczowo zaproponowanej receptury. Łososia pieczonego w cieście francuskim ze szpinakiem podawaj tak, jak lubisz najbardziej. Smacznego.

Dla kogo?

Nie jadasz ryb zbyt często, nie masz w ich obróbce dużego doświadczenia, ale chcesz to zmienić? Jesteś w dobrym miejscu. Z łososiem w cieście francuskim ze szpinakiem i suszonymi pomidorami wszystko pójdzie gładko. Aby go przygotować, na początek podsmaż posiekany drobno czosnek, chili oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Całość dopraw do smaku gałką muszkatołową i dodaj serek ricotta oraz suszone pomidory. 

Na jaką okazję?

Tak przygotowany aromatyczny szpinak wyłóż na oczyszczonego z ości i skóry łososia. Twoje danie jest już prawie gotowe. Możesz mieć pewność, że zrobi furorę podczas świątecznego obiadu. A może zaskoczysz łososiem w cieście francuskim ze szpinakiem swoją drugą połówkę w trakcie romantycznej kolacji-niespodzianki?

Czy wiesz, że?

Na koniec owiń rybę oraz farsz zimnym ciastem francuskim, pamiętając o tym, by jego brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Wszystko piecz w temperaturze 190°C przez sugerowany w przepisie czas. 

Dla urozmaicenia:

Z czym serwować łososia w cieście? Podawany z pysznym sosem pieczarkowym sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i jeden ze składników obiadu. Możesz dodać do niego np. pomidorki koktajlowe, zapiekane w ziołach ziemniaki i udekorować całość aromatycznymi gałązkami rozmarynu. Równie dobrze sprawdzi się chrupiące białe pieczywo, ryż oraz kasza gryczana. Jeśli masz ochotę, do przepisu dodaj grzyby i przygotuj łososia w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami.