Czym zastąpić olej w cieście? Po co on jest w cieście?

Zastanawiacie się, czym zastąpić olej w cieście? A może zwyczajnie zabrakło wam w domu oleju, a czas nagli i trzeba go czymś szybko zastąpić? Podpowiadamy, czym zastąpić olej kokosowy w cieście oraz olej rzepakowy w dowolnym przepisie.

Czym zastąpić olej w cieście?

Po co olej w cieście? Jakie jest jego zadanie? Olej dodaje się do ciasta dla uzyskania odpowiednich walorów smakowych i prawidłowej konsystencji. Olej zwilża masę, nadaje jej lepkości, kruchości i pozwala przechowywać ciasto dłużej. Czym zastąpić olej do ciasta? Dobry zamiennik oleju w cieście to jogurt naturalny – można go zastosować wagowo tyle samo, ile oleju jest w danym przepisie. Czym zastąpić olej rzepakowy w cieście, jeśli nie macie pod ręką jogurtu? Użyjcie śmietany 12% lub 18%.

Czym można zastąpić olej w cieście?

Czym zastąpić olej w cieście, jeśli użycie jogurtu lub śmietany nie wchodzi w grę? Zamiast oleju do ciasta możecie dodać półpłynne masło lub masło klarowane – 100 g masła zamiast 3-4 łyżek oleju. Jeśli chcecie Tylko zredukować ilość oleju w cieście, najlepiej zastosować proporcję 50% oleju i 50% jogurtu naturalnego. Olej zastąpi też margaryna do pieczenia.

Czym zastąpić olej kokosowy do ciasta? Olej z kokosa doskonale zastąpi oliwa z oliwek – ma podobny profil lipidowy i może być z powodzeniem wykorzystana do pieczenia ciasteczek, babeczek, muffinów, słodkich tart i ciast z owocami. Do pieczenia zawsze najlepiej używać neutralnych tłuszczów – oleju, masła lub margaryny. Trzeba być ostrożnym z użyciem olejów nadających ciastom charakterystyczny smak i zapach, natomiast oleju słonecznikowego nie należy używać do smażenia nigdy – ma zbyt niską temperaturę dymienia.