Kuchenne sprzęty umożliwiają przyrządzanie różnorodnych specjałów. Coraz modniejsze gotowanie na parze pozwala zachować chrupkość i kolory warzyw. Poprzez pieczenie jesteśmy w stanie przygotować kompletny obiad w jednym naczyniu żaroodpornym bez poświęcania wielu godzin. Mimo to co jakiś czas chętnie wracamy do potraw prosto z patelni. Myśl o kotletach schabowych, rybach w złocistej panierce czy rumianych plackach ziemniaczanych potrafi rozpalić wyobraźnię. Sekretem dań jest nie tylko dobry przepis, ale również to, jaki olej do smażenia wybierzemy. Na czym najlepiej smażyć ulubione frykasy, by zawsze smakowały tak samo dobrze?

Tłuszcz do smażenia – najważniejsze informacje

Pokusa skosztowania chrupiących przysmaków jest bardzo duża. Tako samo zresztą jak oferta dostępnych na rynku olejów i innych rodzajów tłuszczów do smażenia, które mają ułatwiać przyrządzanie specjałów z patelni. Należy jednak pamiętać, że potrawy smażone nie powinny występować w naszej diecie zbyt często. Inne typy obróbki termicznej są o wiele korzystniejsze żywieniowo. Swoją drogą wszystko jest dla ludzi i potrawy smażone mogą pojawić się od czasu do czasu na naszym stole. Podczas decydowania, na czym najlepiej smażyć, kierujcie się następującymi wytycznymi:

  • Oleje do smażenia powinny zawierać głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Udział tłuszczów wielonienasyconych powinien być jak najmniejszy w olejach do smażenia.
  • Minimalna temperatura dymienia tłuszczu do smażenia nie może być niższa niż 180°C.

To wszystko sprawia, że olej jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Należy dopasować go również do potrawy, którą planujecie przyrządzić oraz czasu obróbki.

Na jakim oleju smażyć?

Wybraliśmy kilka gatunków najlepszych olejów do smażenia, które sprawdzą się podczas codziennego gotowania, a których znalezienie w sklepach nie stanowi problemu.

  • Olej rzepakowy: bardzo popularny w polskich kuchniach. Nadaje się przede wszystkim do krótkotrwałego smażenia w umiarkowanych temperaturach.
  • Olej ryżowy: sprawdzi się doskonale w przypadku dań, które muszą spędzić na patelni więcej czasu. Do tej pory nie mieliście z nim do czynienia? Warto wiedzieć, że ten tłuszcz do smażenia cechuje się neutralnym smakiem, więc nie zmieni walorów gotowego dania.

Czy można smażyć na oliwie?

Oliwa z oliwek to produkt chętnie używany w kuchniach i to nie tylko wtedy, gdy zgłębiamy tajniki specjałów śródziemnomorskich. Często pojawia się jako składnik sałatkowych dressingów. Jednak jaka oliwa do smażenia nadaje się najlepiej? Oliwę extra virgin, tłoczoną na zimno, pozostawmy do potraw podawanych na chłodno, przyrządzanych poza patelnią czy piekarnikiem.

Patelnie w ruch!

Już nic nie zaskoczy Was podczas przygotowywania faszerowanych kotletów mielonych z pieczarkami i serem, które staną się doskonałym posiłkiem dla całej rodziny. Przepis na roladki schabowe możecie uwzględnić podczas planowania niedzielnego obiadu. Fantastyczną ucztą dla wszystkich mięsożerców okaże się sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem, który najlepiej smakuje od razu po zdjęciu z patelni, zwłaszcza jeśli nie musicie zastanawiać się już, jaki olej do smażenia wybrać. Skoro rozpoczęliśmy kulinarną wędrówkę po Europie, skosztujcie langosza z gulaszem wołowym – specjalności kuchni węgierskiej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podróż nabrała bardziej orientalnego charakteru. Za sprawą chińskich sajgonek zyskacie wprawę w przygotowywaniu azjatyckich specjałów. Bliżej Wam do kuchni roślinnej? Koniecznie spróbujcie kotlecików z kalafiora oraz kuleczek porowych, które mogą być zarówno dodatkiem, jak i główną atrakcją posiłku.