Dla zdrowia!
Kropla zdrowia prosto z pobliskiego pola! Nie bez powodu, olej rzepakowy zyskał tytuł jednego z najzdrowszych olejów świata. Nienasycone kwasy tłuszczowe występują w nim w bezbłędnych proporcjach. Prawdziwy z niego ideał! Kwasy omega-3 i omega-6? Obecne! Są to bardzo wartościowe kwasy, których zadaniem jest przede wszystkim utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Tyle dobroci! Kogo jeszcze przyprowadzi na obiad olej rzepakowy? Spodziewaj się witaminy E. Ta substancja potrzebna jest każdemu, niezależnie od wieku. Jedno jest pewne - oleju rzepakowego nie wypuścisz z domu przez długi czas!
powrót do góryZainspiruj się!
Dobry sąsiad to skarb! W dyskusjach dotyczących korzyści płynących ze spożywania olejów roślinnych często zachwala się przybyszów z egzotycznych zakątków świata. Nowości są kuszące, a nasze kulinarne horyzonty sięgają coraz dalej. Jednak warto zwrócić uwagę na swojaka zza miedzy. Olej rzepakowy po wielu latach nareszcie wychodzi z ukrycia!
Potrafi uszanować tradycję. Wie, że schab faszerowany śliwką to klasyka. Zawsze eleganckie i bezpieczne rozwiązanie na rodzinny obiad. Każde pokolenie odejdzie od stołu najedzone! Nie zdążyłaś przed przyjęciem skoczyć do fryzjera? Bez obaw! Zdaj się na sąsiada! Pozwól mu zapleść soczysty warkocz z polędwiczek, który skutecznie odciągnie uwagę gości od Twojej fryzury.
Tradycyjna kuchnia już Ci się przejadła? Z rzepakiem dokonacie kulinarnego przewrotu! W racuchach z kaszy gryczanej z gulaszem na próżno szukać jabłek! Tak samo, jak beszamelu w lazanii po grecku. Nie ma odwrotu, są tylko dokładki! Aromat po takiej kolacji jeszcze długo będzie unosić się w kuchni! Boisz się reakcji najmłodszych? Olej rzepakowy wie, jak trafić w gust dzieciaków! Nawet najbardziej uparty niejadek nie oprze się nuggetsom z kokosem. Zobaczysz, że starsi też będą chętnie podjadać. Przerwa na lunch od razu zrobiła się przyjemniejsza!
Chodzi za Tobą coś wyszukanego? Twój sąsiad potrafi być elegancki! Dowód? Orientalne krewetki! Goście nie uwierzą, że ich przygotowanie zajęło Ci tylko pół godziny! Ten pomocnik wie, co modne. Falafelem rodem z najmodniejszej knajpki podbijesz serca i żołądki nie tylko „wege” znajomych.
powrót do góryCzy wiesz, że?
Olej rzepakowy łatwo odsączyć! Wystarczy mieć pod ręką pergamin lub papierowe ręczniki.
Potrzeba 3 kg rzepaku, by wyprodukować litr oleju! Jego skład nie zawsze wyglądał tak samo. Od ponad 20 lat w Polsce uprawia się wyłącznie odmiany, które praktycznie nie zawierają szkodliwego kwasu erukowego. Obecnie dostępny olej rzepakowy zawiera natomiast korzystne kwasy: oleinowy, linolowy i linolenowy. Na zdrowie!
Olej rzepakowy jest nazywany oliwą północy ze względu na bardzo podobne walory zdrowotne i skład zbliżony do oliwy z oliwek. Zawiera jednak więcej kwasów omega-3 niż śródziemnomorska znajoma! Niesłusznie przez długi czas pozostawał w jej cieniu!
Rzepak uwielbia klimat umiarkowany. W jego produkcji przodują kraje Unii Europejskiej, w tym Francja oraz Niemcy. Tuż za nimi plasują się Kanada, Indie i Chiny.
powrót do góryZ czym to się je?
Zaskoczą Cię jego dwa oblicza. Pierwsze - olej nierafinowany, tłoczony na zimno. Ale czy zimny drań? W żadnym razie! Ten sposób jego pozyskania pozwala zachować maksymalną ilość prozdrowotnych właściwości i substancji, takich jak witaminy, sterole, minerały. Rozpoznasz go po ciemniejszej barwie oraz charakterystycznym, gorzkawym lub nieco kwaśnym smaku. Z chłodnym wizerunkiem jest mu do twarzy! Nie zmieniaj go na siłę i używaj do dań na zimno. Surowe warzywa, sałatki, dressingi, kanapki albo pasty go pokochają! Charyzma bez dwóch zdań.
Zależy Ci na gorących doznaniach i ogniu w kuchni? Wybierz wersję rafinowaną. Z pozoru prezentuje się jako dużo spokojniejszy typ – ma neutralny smak i zapach, a z wyglądu? Złoty chłopak! Jednak to on podniesie temperaturę w Twojej kuchni. Doskonale nadaje się do potraw na ciepło. Posiada wysoki punkt dymienia, więc możesz bez obaw używać go do smażenia, duszenia czy pieczenia. Nie jest nachalny! Nie zmieni smaku Twojego dania, więc zarówno natrzesz nim kurczaka przed pieczeniem, jak i użyjesz w przepisie na słodki deser.
Taki sąsiad ochoczo zaopiekuje się dzieckiem! Olej rzepakowy z powodzeniem zajmie miejsce masła w zupkach lub przecierach serwowanych dzieciom już od szóstego miesiąca życia. Ty też z przyjemnością spędzisz z nim czas! Zadba o to, byście się nie nudzili. Używaj go w towarzystwie czosnku, bazylii, chili, suszonych pomidorów i wielu innych składników, które wzbogacą Wasz wspólny posiłek. Surówki, sałatki, racuchy, mięsa, ryby, a nawet domowy majonez… Chłopak z sąsiedztwa ma wiele do zaoferowania!
powrót do góry
Komentarze (0)