Coraz większą wagę przywiązujemy do tego co jemy. Poznajemy kuchnie świata, eksperymentujemy z niecodziennymi daniami i składnikami, szukamy informacji i nowości kulinarnych. Gotowanie stało się ważnym elementem stylu życia, sposobem na wolny czas i towarzyską atrakcją. Interesujemy się tym co jemy, z czego składają się nasze codzienne posiłki. Wiemy już, że odpowiednie odżywianie ma duży wpływ na zdrowie i urodę. Na fali cudownych diet (nie zalecamy) na czarną listę trafiły tłuszcze. Zupełnie niesłusznie bo tłuszcze są nam niezbędne. Jednak tłuszcz tłuszczowi nierówny i to także należy wiedzieć. Pamiętajcie, że tłuszcze dostarczają dość dużo kalorii - 9 kalorii na 1 g tłuszczu czyli 2 razy więcej niż białka i węglowodany. Dlatego tak ważna jest ich jakość i ilość.
Ile tłuszczów powinniśmy spożywać w codziennej diecie i jakie powinny być? To zależy od naszego trybu życia, masy ciała, wieku i stanu zdrowia. Generalnie kalorie pochodzące z tłuszczów (nawet tych dobrych) nie powinny przekraczać 5% naszego dziennego zapotrzebowania na kalorie.
Oto mały przewodnik, który ułatwi dokonywanie właściwych wyborów.
Dobre tłuszcze to te, które zawierają kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone występują w olejach roślinnych (słonecznikowym, rzepakowym),margarynie, oliwie z oliwek, oleju sezamowym, w awokado, oliwkach, orzechach laskowych, nerkowcach, orzechach makademia, piniowych i migdałach.
Źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są ryby (te bardziej tłuste – łosoś, tuńczyk, śledzie, pstrągi, sardynki, makrele), oleje roślinne - sojowy, słonecznikowy czy kukurydziany, margaryna, orzechy włoskie i nasiona np. dyni czy słonecznika, siemię lniane, mleko sojowe i tofu.
Złe tłuszcze, to takie które powinniśmy ograniczać w naszym jadłospisie i zastępować dobrymi tłuszczami. Złe tłuszcze to kwasy tłuszczowe nasycone i trans. Nasycone występują w tłustych mięsach, wędlinach i podrobach, pełnotłustych produktach mlecznych, w maśle, serach. Tłuszcze trans to częsty składnik produktów, które zostały wyprodukowane z wykorzystaniem częściowo uwodornionych olejów roślinnych.
Zachęcamy do czytania etykiet.
Jak zmniejszyć ilość tłuszczu w naszej codziennej diecie?
To nie jest takie trudne. Oto nasze wskazówki, które pozwolą w prosty sposób ograniczyć ilość tłuszczów w jadłospisie.
1. Wybieramy chude mięso, z niewielką ilością tłuszczu.
2. Włączamy do jadłospisu ryby. Na stałe, nie tylko od czasu do czasu - optymalnie 2 razy w tygodniu. Ryby zawierają dobre kwasy czyli omega-6 i omega-3.
3. Pieczemy, grillujemy i smażymy wyłącznie z tłuszczami o wysokiej temperaturze palenia.
4. Kurczaka pieczemy bez skóry lub usuwamy skórę przed jedzeniem.
5. Panierujemy i smażymy w głębokim tłuszczu wyłącznie wtedy gdy nie możemy powstrzymać apetytu na ulubiony schabowy lub devolaille.
6. Jak mleko lub śmietanka – to najlepiej niskotłuszczowe.
7. Sosy i zupy zaprawiamy śmietanką tylko od czasu do czasu.
8. Kwaśną śmietanę zastępujemy jogurtem.
Ale dość już o tłuszczach, dietach i kwestiach teoretycznych. Zabieramy się do gotowania. Dziś na obiad placuszki z cukinii.
Placuszki z cukinii z serem feta
Czas przygotowania: 30 minut
Dla 4 osób
Składniki
cukinia - 2 sztuki
ser feta - 1 sztuka
mąka pszenna - 150 gramów
jajka - 3 sztuki
łosoś wędzony - 100 gramów
kilka gałązek świeżej bazylii
kapary - 2 łyżki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek - 100 mililitrów
jogurt naturalny
czosnek ząbek - 1 sztuka
majonez - 2 łyżki
cytryna - 0.5 sztuk
Sposób przygotowania
Cukinie zetrzyj na tarce, połącz ją z pokrojonym w paseczki wędzonym łososiem, posiekanymi kaparami, pokrojonym w kostkę serem feta oraz posiekana bazylią. Całość wymieszaj.
W misce ubij piane z jajek, w drugiej misce połącz mąkę i żółtka z ok. 150 ml wody. Powstałe ciasto połącz z wcześniej przygotowaną masą. Na koniec dodaj ubita pianę i delikatnie całość wymieszaj. Na rozgrzaną patelnie wlej część Ramy, aby danie było złociste i aromatyczne. Poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Na gorący tłuszcz nakładaj małe porcje ciasta, smaż je na złoty kolor z obu stron. Przygotuj sos mieszając ze sobą jogurt, roztarty na miazgę czosnek, majonez oraz sok z cytryny. Gotowe placki podawaj z sosem.
Komentarze (3)