Coraz większą wagę przywiązujemy do tego co jemy. Poznajemy kuchnie świata, eksperymentujemy z niecodziennymi daniami i składnikami, szukamy informacji i nowości kulinarnych. Gotowanie stało się ważnym elementem stylu życia, sposobem na wolny czas i towarzyską atrakcją. Interesujemy się tym co jemy, z czego składają się nasze codzienne posiłki. Wiemy już, że odpowiednie odżywianie ma duży wpływ na zdrowie i urodę. Na fali cudownych diet (nie zalecamy) na czarną listę trafiły tłuszcze. Zupełnie niesłusznie bo tłuszcze są nam niezbędne. Jednak tłuszcz tłuszczowi nierówny i to także należy wiedzieć. Pamiętajcie, że tłuszcze dostarczają dość dużo kalorii - 9 kalorii na 1 g tłuszczu czyli 2 razy więcej niż białka i węglowodany. Dlatego tak ważna jest ich jakość i ilość. 

Ile tłuszczów powinniśmy spożywać w codziennej diecie i jakie powinny być? To zależy od naszego trybu życia, masy ciała, wieku i stanu zdrowia. Generalnie kalorie pochodzące z tłuszczów (nawet tych dobrych) nie powinny przekraczać 5% naszego dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Oto mały przewodnik, który ułatwi dokonywanie właściwych wyborów.

Dobre tłuszcze to te, które zawierają kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone występują w olejach roślinnych (słonecznikowym, rzepakowym),margarynie, oliwie z oliwek, oleju sezamowym, w awokado, oliwkach, orzechach laskowych, nerkowcach, orzechach makademia, piniowych i migdałach.

Źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są ryby (te bardziej tłuste – łosoś, tuńczyk, śledzie, pstrągi, sardynki, makrele), oleje roślinne - sojowy, słonecznikowy czy kukurydziany, margaryna, orzechy włoskie i nasiona np. dyni czy słonecznika, siemię lniane, mleko sojowe i tofu.

Złe tłuszcze, to takie które powinniśmy ograniczać w naszym jadłospisie i zastępować dobrymi tłuszczami. Złe tłuszcze to kwasy tłuszczowe nasycone i trans. Nasycone występują w tłustych mięsach, wędlinach i podrobach, pełnotłustych produktach mlecznych, w maśle, serach. Tłuszcze trans to częsty składnik produktów, które zostały wyprodukowane z wykorzystaniem częściowo uwodornionych olejów roślinnych.  

Zachęcamy do czytania etykiet.

 

Jak zmniejszyć ilość tłuszczu w naszej codziennej diecie?

To nie jest takie trudne. Oto nasze wskazówki, które pozwolą w prosty sposób ograniczyć ilość tłuszczów w jadłospisie.

1. Wybieramy chude mięso, z niewielką ilością tłuszczu.

2. Włączamy do jadłospisu ryby. Na stałe, nie tylko od czasu do czasu - optymalnie 2 razy w tygodniu. Ryby zawierają dobre kwasy czyli omega-6 i omega-3.

3. Pieczemy, grillujemy i smażymy wyłącznie z tłuszczami o wysokiej temperaturze palenia.

4. Kurczaka pieczemy bez skóry lub usuwamy skórę przed jedzeniem.

5. Panierujemy i smażymy w głębokim tłuszczu wyłącznie wtedy gdy nie możemy powstrzymać apetytu na ulubiony schabowy lub devolaille.

6. Jak mleko lub śmietanka – to najlepiej niskotłuszczowe.

7. Sosy i zupy zaprawiamy śmietanką tylko od czasu do czasu.

8. Kwaśną śmietanę zastępujemy jogurtem.

 

Ale dość już o tłuszczach, dietach i kwestiach teoretycznych. Zabieramy się do gotowania. Dziś na obiad placuszki z cukinii.

Placuszki z cukinii z serem feta

Czas przygotowania: 30 minut

Dla 4 osób

Składniki

cukinia - 2 sztuki

ser feta - 1 sztuka

mąka pszenna - 150 gramów

jajka - 3 sztuki

łosoś wędzony - 100 gramów

kilka gałązek świeżej bazylii

kapary - 2 łyżki

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek - 100 mililitrów

jogurt naturalny

czosnek ząbek - 1 sztuka

majonez - 2 łyżki

cytryna - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania

Cukinie zetrzyj na tarce, połącz ją z pokrojonym w paseczki wędzonym łososiem, posiekanymi kaparami, pokrojonym w kostkę serem feta oraz posiekana bazylią. Całość wymieszaj.

W misce ubij piane z jajek, w drugiej misce połącz mąkę i żółtka z ok. 150 ml wody. Powstałe ciasto połącz z wcześniej przygotowaną masą. Na koniec dodaj ubita pianę i delikatnie całość wymieszaj. Na rozgrzaną patelnie wlej część Ramy, aby danie było złociste i aromatyczne. Poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Na gorący tłuszcz nakładaj małe porcje ciasta, smaż je na złoty kolor z obu stron. Przygotuj sos mieszając ze sobą jogurt, roztarty na miazgę czosnek, majonez oraz sok z cytryny. Gotowe placki podawaj z sosem.