Jak już wspominaliśmy nie boimy się tłuszczów. Wiemy, dlaczego są nam potrzebne, które z nich są dobre i z jakich powodów powinny mieć stałe miejsce w naszym codziennym jadłospisie. Tłuszcze nadają potrawom smak i charakter, podkreślają smak składników dań. Mięso jest dzięki nim soczyste i jędrne. Tłuszcze powodują, że sosy są aksamitne i gładkie.

Gotujemy na parze, dusimy, grillujemy, ale od czasu do czasu mamy wielką ochotę na coś z patelni. Smażenie nadaje potrawom smak i, dobrze przeprowadzone, pozwala na przygotowanie soczystych, jędrnych mięs czy warzyw. Nie straszne nam smażenie, bo wiemy jak smażyć dobrze. I tą wiedzą chcielibyśmy się z Wami podzielić. Zobaczcie na co zwrócić uwagę gdy zabieramy się za przygotowanie dania z patelni. Dzięki naszym radom będziecie smażyć jak prawdziwy Szef Kuchni. :)

1. Wybieramy właściwy tłuszcz – taki, który można podgrzewać do wysokich temperatur (ma wysoki punkt dymienia) bez obawy spalenia (przypalone i spalone tłuszcze są bardzo niezdrowe). Najlepsze w tej kategorii są np. oleje rzepakowy, słonecznikowy i mieszanki tych olejów. Niektóre produkty, do smażenia będące mieszankami olejów olejów po prostu „pokazują” kiedy jest ten właściwy moment, odpowiednia temperatura do smażenia. Ważne jest także, aby tłuszcz nie pryskał – to częsty powód, dla którego rezygnujemy ze smażenia.

2. Używamy odpowiednich narzędzi – dobra patelnia (o tym napiszemy więcej w kolejnych odcinkach bloga i koniecznie solidne szczypce czy łyżki typu sito z długą rączką, tak aby łatwiej przekładać kawałki mięsa czy warzyw na patelni i uniknąć oparzeń

3. Im mniej typ lepiej – nie smażcie zbyt wielu kawałków mięsa czy warzyw naraz, tłok na patelni obniża temperaturę smażenia, a co za tym idzie wydłuża je i powoduje, że potrawy pochłoną więcej tłuszczu. Potrawy powinny „gotować się” we własnym sosie i odrobinie tłuszczu z patelni.

A teraz, w ramach ćwiczeń, proponujemy znakomity stir fry z piersi kaczki czyli krótko i intensywnie smażone kawałki kaczki z warzywami. Krótkie smażenie w mocno nagrzanym tłuszczu karmelizuje warzywa i mięso, nadając im doskonały smak. Przygotowane w ten sposób pozostają chrupkie i jędrne.

Stir fry z piersią kaczki

Czas przygotowania: 30 minut

Dla 4 osób

Składniki:

Marynata do kaczki:

- 2 łyżki oleju sezamowego

- 100 ml sosu sojowego

- 20g świeżego imbiru, tartego na tarce

- 1 łyżeczka sosu rybnego

- 1 łyżeczka miodu

- 1 posiekany ząbek czosnku

- 1 ostra papryczka chili

Stir Fry:

- 400g piersi kaczki, bez skóry

- 1 kapusta bok choy – można ją zastąpić kapustą pekińską pokrojona w dużą kostkę

- 2 marchewki pokrojone w pół plastry

- 2 łyżki maki ziemniaczanej

- 100 g kiełków sojowych

- 100 g grzybów shiitake

- 50 g orzechów nerkowca

- 100 ml sosu hoisin

- Pęczek świeżej kolendry

- 3 ząbki czosnku, posiekane

- Pęczek dymki ze szczypiorem

- Rama Smaż jak Szef kuchni, wariant klasyczny

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki pokrój w cienkie paseczki i połącz ze wszystkimi składnikami marynaty. Odstaw na co najmniej godzinne w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso wyjmij z marynaty, osusz papierową ściereczką i oprósz mąką ziemniaczaną.

Na patelni lub woku rozgrzej Ramę Smaż jak Szef Kuchni, poczekaj aż tłuszcz przestanie się pienić - to znak, że osiągnął odpowiednią temperaturę. Wrzuć mięso i smaż na szybkim ogniu przez chwilę, cały czas obracając kawałki kaczki. Obsmażone mięso odłóż na bok. Na tej samej patelni, na pozostałym tłuszczy przesmaż czosnek, cebulę pokrojoną w piórka, orzechy. Dodaj marchew i grzyby. Wszystko razem smaż chwilę i podlej pozostałą marynatą oraz sosem hoisin. Włóż na patelnię mięso oraz kapustę i kiełki. Wszystko razem smaż jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Potrawę podawaj posypaną posiekaną kolendrą i szczypiorem pokrojonym w zapałkę.

Stir fry podaje się zazwyczaj z sypkim orientalnym ryżem typu basmati lub jaśminowym lub z makaronem ryżowym lub sojowym.