Jak zrobić śledzie w oleju? Przygotowanie pysznych rybich przekąsek będzie proste, jeśli zastosujesz się do naszych wskazówek.

Jak zrobić śledzie w oleju z cebulą?

- Wybierz rybę. Sprawdzą się delikatne filety matiasa, czyli młodego śledzia.

- Wymocz śledzie w zimnej wodzie. Jest to szczególnie ważne w przypadku śledzi z solanki – staną się mniej słone.

- Pokrój filety na małe kawałki. Podziel je pod skosem, a będą prezentowały się efektownie.

- Przygotuj słoik. Na jego dnie umieść krążki białej cebuli, liść laurowy, ziele angielskie oraz plastry cytryny.

- Zalej składniki olejem. Dobrym wyborem będzie np. rzepakowy. Na jego warstwie umieść kawałki ryby.

- Przekładaj składniki. Czynność powtarzaj, aż wykorzystasz wszystkie. Każdą z warstw zalewaj olejem.

- Zakręć słoik i odstaw go do lodówki. Śledzie przygotowywane w ten sposób można podawać po 24 godzinach.

Sprawdź nasz przepis na śledzia z cebulką w oleju. Smak przygotowywanej ryby w łatwy sposób urozmaicisz wybranymi dodatkami. Suszone pomidory, pieczarki czy czerwona papryka – na co się zdecydujesz?