Jak zrobić śledzie w oleju? Przygotowanie pysznych rybich przekąsek będzie proste, jeśli zastosujesz się do naszych wskazówek.
Jak zrobić śledzie w oleju z cebulą?
- Wybierz rybę. Sprawdzą się delikatne filety matiasa, czyli młodego śledzia.
- Wymocz śledzie w zimnej wodzie. Jest to szczególnie ważne w przypadku śledzi z solanki – staną się mniej słone.
- Pokrój filety na małe kawałki. Podziel je pod skosem, a będą prezentowały się efektownie.
- Przygotuj słoik. Na jego dnie umieść krążki białej cebuli, liść laurowy, ziele angielskie oraz plastry cytryny.
- Zalej składniki olejem. Dobrym wyborem będzie np. rzepakowy. Na jego warstwie umieść kawałki ryby.
- Przekładaj składniki. Czynność powtarzaj, aż wykorzystasz wszystkie. Każdą z warstw zalewaj olejem.
- Zakręć słoik i odstaw go do lodówki. Śledzie przygotowywane w ten sposób można podawać po 24 godzinach.
Sprawdź nasz przepis na śledzia z cebulką w oleju. Smak przygotowywanej ryby w łatwy sposób urozmaicisz wybranymi dodatkami. Suszone pomidory, pieczarki czy czerwona papryka – na co się zdecydujesz?
Komentarze (0)