Śledź z cebulką w oleju

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

274

1368 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2864 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3372 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 ziarna

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymoczone śledzie pokrój w małe kawałki. Cytrynę i cebule pokrój w cienkie plastry.

Śledź z cebulką w oleju - Krok 1

Krok 2

Na dnie litrowego słoika lub kamiennego garnka ułóż cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 lub 3 plastry cytryny.

Śledź z cebulką w oleju - Krok 2

Krok 3

Wszystko zalej olejem i nałóż kawałki śledzia. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania składników.

Śledź z cebulką w oleju - Krok 3

Krok 4

Wierzch słoja powinna przykrywać ostatnia warstwa cebuli z przyprawami i olejem. Całość odłóż na około 24 godziny do schłodzenia. Śledzia podaj z powstałą cebulką oraz pieczywem.

Śledź z cebulką w oleju - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Własnoręcznie przygotowany śledź z cebulką w oleju nie ma sobie równych. Jędrny mięsisty śledź idealnie komponuje się ze świeżą cytryną i pikantną cebulą.

 

1

Opinie o przepisie

  • Tomasz Porwoł

    Tomasz Porwoł, 15.12.2015

    Wolę bez cytryny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledź z cebulką w olejuŚledź z cebulką w oleju

Klasyka bożonarodzeniowego menu. Obok czerwonego barszczu z uszkami i karpia na stole nie może zabraknąć śledzi w oleju z cebulką. Ważne miejsce w polskich kulinariach zajmują nie tylko jako danie postne, ale przede wszystkim jako wyborny przysmak niezwykle prosty w przygotowaniu. Sprawdźcie nasz przepis na śledzie w oleju z cebulką, by zafundować sobie smakowity powrót do tradycyjnych rarytasów.

Dla kogo?

Dla każdego, kto ceni sobie klasyczne smaki i świąteczne zwyczaje przekazywane z pokolenia na pokolenie. Śledzie w oleju i cebuli z pewnością Was nie zawiodą.

Na jaką okazję?

Ich obecność na wigilijnym stole jest obowiązkowa. Tak samo jak podczas rodzinnych spotkań w kolejne świąteczne dni. Przepis na śledzia z cebulką warto mieć pod ręką przez cały rok – jest świetnym sposobem na kameralną kolację.

Czy wiesz, że?

Tradycja zajadania się śledziami wiąże się w Polsce nie tylko z wigilijną wieczerzą. Pojawiały się na stołach w czasie ostatków – hucznej końcówki karnawału – oraz w wielkopostnych jadłospisach.

Dla urozmaicenia:

Choć śledzie w oleju z cebulką smakują wyśmienicie, ryby można podawać także ze śmietaną, buraczkami, żurawiną, chili… Eksperymentujcie do woli!