Śledź z cebulką w oleju - przepis, jak zrobić śledzie | Przepisy.pl pixel

Śledź z cebulką w oleju

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

287

1424 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3082 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3766 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 ziarna

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymoczone śledzie pokrój w małe kawałki. Cytrynę i cebule pokrój w cienkie plastry.

Śledź z cebulką w oleju - Krok 1

Krok 2

Na dnie litrowego słoika lub kamiennego garnka ułóż cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 lub 3 plastry cytryny.

Śledź z cebulką w oleju - Krok 2

Krok 3

Wszystko zalej olejem i nałóż kawałki śledzia. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania składników.

Śledź z cebulką w oleju - Krok 3

Krok 4

Wierzch słoja powinna przykrywać ostatnia warstwa cebuli z przyprawami i olejem. Całość odłóż na około 24 godziny do schłodzenia. Śledzia podaj z powstałą cebulką oraz pieczywem.

Śledź z cebulką w oleju - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Własnoręcznie przygotowany śledź z cebulką w oleju nie ma sobie równych. Jędrny mięsisty śledź idealnie komponuje się ze świeżą cytryną i pikantną cebulą.

 

2

Opinie o przepisie

  • monika1

    monika1 , 29.11.2020

    Tak. Jedno z moich ulubionych dań, które gości u mnie nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Wspaniale komponuje się ze świeżą cytryną i cebulką. Pychotka, mogłabym je jeść codziennie. Wyglądają pysznie. Polecam przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Porwoł

    Tomasz Porwoł , 15.12.2015

    Wolę bez cytryny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledź z cebulką w olejuŚledź z cebulką w oleju

Klasyka bożonarodzeniowego menu. Obok czerwonego barszczu z uszkami i karpia na stole nie może zabraknąć śledzi w oleju z cebulką. Ważne miejsce w polskich kulinariach zajmują nie tylko jako danie postne, ale przede wszystkim jako wyborny przysmak niezwykle prosty w przygotowaniu. Sprawdźcie nasz przepis na śledzie w oleju z cebulką, by zafundować sobie smakowity powrót do tradycyjnych rarytasów.

Dla kogo?

Dla każdego, kto ceni sobie klasyczne smaki i świąteczne zwyczaje przekazywane z pokolenia na pokolenie. Śledzie w oleju i cebuli z pewnością Was nie zawiodą.

Na jaką okazję?

Ich obecność na wigilijnym stole jest obowiązkowa. Tak samo jak podczas rodzinnych spotkań w kolejne świąteczne dni. Przepis na śledzia z cebulką warto mieć pod ręką przez cały rok – jest świetnym sposobem na kameralną kolację.

Czy wiesz, że?

Tradycja zajadania się śledziami wiąże się w Polsce nie tylko z wigilijną wieczerzą. Pojawiały się na stołach w czasie ostatków – hucznej końcówki karnawału – oraz w wielkopostnych jadłospisach.

Dla urozmaicenia:

Choć śledzie w oleju z cebulką smakują wyśmienicie, ryby można podawać także ze śmietaną, buraczkami, żurawiną, chili… Eksperymentujcie do woli!