
Składniki
1 kilogram
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 ziarna
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymoczone śledzie pokrój w małe kawałki. Cytrynę i cebule pokrój w cienkie plastry.

Krok 2
Na dnie litrowego słoika lub kamiennego garnka ułóż cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 lub 3 plastry cytryny.

Krok 3
Wszystko zalej olejem i nałóż kawałki śledzia. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania składników.

Krok 4
Wierzch słoja powinna przykrywać ostatnia warstwa cebuli z przyprawami i olejem. Całość odłóż na około 24 godziny do schłodzenia. Śledzia podaj z powstałą cebulką oraz pieczywem.


Dobra rada:
Własnoręcznie przygotowany śledź z cebulką w oleju nie ma sobie równych. Jędrny mięsisty śledź idealnie komponuje się ze świeżą cytryną i pikantną cebulą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledź z cebulką w oleju
Klasyka bożonarodzeniowego menu. Obok czerwonego barszczu z uszkami i karpia na stole nie może zabraknąć śledzi w oleju z cebulką. Ważne miejsce w polskich kulinariach zajmują nie tylko jako danie postne, ale przede wszystkim jako wyborny przysmak niezwykle prosty w przygotowaniu. Sprawdźcie nasz przepis na śledzie w oleju z cebulką, by zafundować sobie smakowity powrót do tradycyjnych rarytasów.
Dla kogo?
Dla każdego, kto ceni sobie klasyczne smaki i świąteczne zwyczaje przekazywane z pokolenia na pokolenie. Śledzie w oleju i cebuli z pewnością Was nie zawiodą.
Na jaką okazję?
Ich obecność na wigilijnym stole jest obowiązkowa. Tak samo jak podczas rodzinnych spotkań w kolejne świąteczne dni. Przepis na śledzia z cebulką warto mieć pod ręką przez cały rok – jest świetnym sposobem na kameralną kolację.
Czy wiesz, że?
Tradycja zajadania się śledziami wiąże się w Polsce nie tylko z wigilijną wieczerzą. Pojawiały się na stołach w czasie ostatków – hucznej końcówki karnawału – oraz w wielkopostnych jadłospisach.
Dla urozmaicenia:
Choć śledzie w oleju z cebulką smakują wyśmienicie, ryby można podawać także ze śmietaną, buraczkami, żurawiną, chili… Eksperymentujcie do woli!