
Składniki
1 kilogram
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 ziarna
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymoczone śledzie pokrój w małe kawałki. Cytrynę i cebule pokrój w cienkie plastry.

Krok 2
Na dnie litrowego słoika lub kamiennego garnka ułóż cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 lub 3 plastry cytryny.

Krok 3
Wszystko zalej olejem i nałóż kawałki śledzia. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania składników.

Krok 4
Wierzch słoja powinna przykrywać ostatnia warstwa cebuli z przyprawami i olejem. Całość odłóż na około 24 godziny do schłodzenia. Śledzia podaj z powstałą cebulką oraz pieczywem.


Dobra rada:
Własnoręcznie przygotowany śledź z cebulką w oleju nie ma sobie równych. Jędrny mięsisty śledź idealnie komponuje się ze świeżą cytryną i pikantną cebulą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Śledź z cebulką w oleju
Śledź z cebulką w oleju
Klasyka bożonarodzeniowego menu. Obok czerwonego barszczu z uszkami i karpia na stole nie może zabraknąć śledzi w oleju z cebulką. Ważne miejsce w polskich kulinariach zajmują nie tylko jako danie postne, ale przede wszystkim jako wyborny przysmak niezwykle prosty w przygotowaniu. Sprawdźcie nasz przepis na śledzie w oleju z cebulką, by zafundować sobie smakowity powrót do domowych rarytasów.
Dla kogo?
Dla każdego, kto ceni sobie klasyczne smaki i świąteczne zwyczaje przekazywane z pokolenia na pokolenie. Śledzie w oleju i cebuli z pewnością Was nie zawiodą. Sprawdźcie je, jeśli chcecie urozmaicić wasze codzienne posiłki i przygotujcie pyszne śledzie w oleju, które doskonale smakują z chrupiącym chlebem.
Na jaką okazję?
Obecność tradycyjnych śledzi z cebulką na wigilijnym stole jest obowiązkowa. Tak samo jak podczas rodzinnych spotkań w kolejne świąteczne dni. Przepis na śledzia z cebulką warto mieć pod ręką przez cały rok – jest świetnym sposobem na kameralną kolację. Śledzie w oleju przechowywane w słoiku doskonale sprawdzą się również podczas biwaku lub wyjazdu pod namiot.
Czy wiesz, że?
Tradycja zajadania się śledziami wiąże się w Polsce nie tylko z wigilijną wieczerzą. Śledzie w oleju pojawiały się na stołach w czasie ostatków – hucznej końcówki karnawału – oraz w wielkopostnych jadłospisach.
Dla urozmaicenia:
Choć śledzie w oleju z cebulką smakują wyśmienicie, ryby można podawać także ze śmietaną, buraczkami, żurawiną, chili… Eksperymentujcie do woli i przygotujcie nasz przepis na śledzie w oleju z cebulką!

































