Śledź z cebulką w oleju – przepis | Przepisy.pl pixel

Śledź z cebulką w oleju

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

306

heart
1482 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3538 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4358 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 ziarna

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymoczone śledzie pokrój w małe kawałki. Cytrynę i cebule pokrój w cienkie plastry.

Śledź z cebulką w oleju - Krok 1

Krok 2

Na dnie litrowego słoika lub kamiennego garnka ułóż cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 lub 3 plastry cytryny.

Śledź z cebulką w oleju - Krok 2

Krok 3

Wszystko zalej olejem i nałóż kawałki śledzia. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania składników.

Śledź z cebulką w oleju - Krok 3

Krok 4

Wierzch słoja powinna przykrywać ostatnia warstwa cebuli z przyprawami i olejem. Całość odłóż na około 24 godziny do schłodzenia. Śledzia podaj z powstałą cebulką oraz pieczywem.

Śledź z cebulką w oleju - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Własnoręcznie przygotowany śledź z cebulką w oleju nie ma sobie równych. Jędrny mięsisty śledź idealnie komponuje się ze świeżą cytryną i pikantną cebulą.

 

8

Opinie o przepisie

  • Ania

    Ania , 07.12.2022

    Proszę podpowiedzieć jakie śledzie kupić i co oznacza "wymoczone" :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa

    Ewa , 01.12.2022

    Tak. Dotychczas zawsze dodawałam zamiast cytryny paprykę (żółtą, czerwoną, zieloną). Danie jest bardziej kolorowe i zapewne ma inny smak. W tym roku spróbuję również wersji z cytryną :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian

    Adrian , 01.12.2022

    Klasyk zawsze wygrywa, ale w tym roku moim faworytem jest śledź w cebuli z dodatkiem rodzynek i cynamonu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 31.12.2021

    TAK Dodaję jeszcze suszoną żurawinę. Polecam, niby niewielka zmiana a jest pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga

    Olga , 21.12.2021

    Tak. Nie dość, że pyszny, to w tym słoju wygląda reprezentacyjnie. A że śledzik lubi pływać i to wcale niekoniecznie w wódce, stawiam na olej. W moich śledziach zawsze zamiast zwykłego oleju rzepakowego daję olej rzepakowy tłoczony na zimno. Niby podobnie, a smak zupełnie inny. No i jak ocet, to nie zapominam o szczypcie cukru. I cebulę najpierw solę, daję cukier i ocet i zostawiam na pół godziny, aż puści sok. Dopiero wtedy układam wszystko w naczyni. Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika1

    monika1 , 29.11.2020

    Tak. Jedno z moich ulubionych dań, które gości u mnie nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Wspaniale komponuje się ze świeżą cytryną i cebulką. Pychotka, mogłabym je jeść codziennie. Wyglądają pysznie. Polecam przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Porwoł

    Tomasz Porwoł , 15.12.2015

    Wolę bez cytryny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledź z cebulką w olejuŚledź z cebulką w oleju

Klasyka bożonarodzeniowego menu. Obok czerwonego barszczu z uszkami i karpia na stole nie może zabraknąć śledzi w oleju z cebulką. Ważne miejsce w polskich kulinariach zajmują nie tylko jako danie postne, ale przede wszystkim jako wyborny przysmak niezwykle prosty w przygotowaniu. Sprawdźcie nasz przepis na śledzie w oleju z cebulką, by zafundować sobie smakowity powrót do domowych rarytasów.

Dla kogo?

Dla każdego, kto ceni sobie klasyczne smaki i świąteczne zwyczaje przekazywane z pokolenia na pokolenie. Śledzie w oleju i cebuli z pewnością Was nie zawiodą. Sprawdźcie je, jeśli chcecie urozmaicić wasze codzienne posiłki i przygotujcie pyszne śledzie w oleju, które doskonale smakują z chrupiącym chlebem.

Na jaką okazję?

Obecność tradycyjnych śledzi z cebulką na wigilijnym stole jest obowiązkowa. Tak samo jak podczas rodzinnych spotkań w kolejne świąteczne dni. Przepis na śledzia z cebulką warto mieć pod ręką przez cały rok – jest świetnym sposobem na kameralną kolację. Śledzie w oleju przechowywane w słoiku doskonale sprawdzą się również podczas biwaku lub wyjazdu pod namiot.

Czy wiesz, że?

Tradycja zajadania się śledziami wiąże się w Polsce nie tylko z wigilijną wieczerzą. Śledzie w oleju pojawiały się na stołach w czasie ostatków – hucznej końcówki karnawału – oraz w wielkopostnych jadłospisach.

Dla urozmaicenia:

Choć śledzie w oleju z cebulką smakują wyśmienicie, ryby można podawać także ze śmietaną, buraczkami, żurawiną, chili… Eksperymentujcie do woli i przygotujcie nasz przepis na śledzie w oleju z cebulką!