PRZEPISY.PL

Własnoręcznie przygotowany śledź z cebulką w oleju nie ma sobie równych. Jędrny mięsisty śledź idealnie komponuje się ze świeżą cytryną i pikantną cebulą.

Śledź z cebulką w oleju - autor: przepisy.pl

Śledź z cebulką w oleju

  • 15
  • 4
  • Średnie
  • 0
835
osób dodało do Mniamlisty
835
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • filety śledziowe np. matias1 kg
  • średnie cebule3 szt
  • cytryna1 szt
  • liść laurowy1 szt
  • ziele angielskie3 ziarna
  • olej1 szklanka
Śledź z cebulką w oleju – krok 1

Krok 1

Wymoczone śledzie pokrój w małe kawałki. Cytrynę i cebule pokrój w cienkie plastry.
Śledź z cebulką w oleju – krok 2

Krok 2

Na dnie litrowego słoika lub kamiennego garnka ułóż cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 lub 3 plastry cytryny.
Śledź z cebulką w oleju – krok 3

Krok 3

Wszystko zalej olejem i nałóż kawałki śledzia. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania składników.
Śledź z cebulką w oleju – krok 4

Krok 4

Wierzch słoja powinna przykrywać ostatnia warstwa cebuli z przyprawami i olejem. Całość odłóż na około 24 godziny do schłodzenia. Śledzia podaj z powstałą cebulką oraz pieczywem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

69
osób dodało do Mniamlisty
60''
8
Średnie
173
osoby dodały do Mniamlisty
30''
6
Łatwe
177
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
220
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Średnie