Śledź z cebulką w oleju – przepis | Przepisy.pl pixel

Śledź z cebulką w oleju

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

306

heart
1480 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3535 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4351 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 ziarna

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymoczone śledzie pokrój w małe kawałki. Cytrynę i cebule pokrój w cienkie plastry.

Śledź z cebulką w oleju - Krok 1

Krok 2

Na dnie litrowego słoika lub kamiennego garnka ułóż cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 lub 3 plastry cytryny.

Śledź z cebulką w oleju - Krok 2

Krok 3

Wszystko zalej olejem i nałóż kawałki śledzia. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania składników.

Śledź z cebulką w oleju - Krok 3

Krok 4

Wierzch słoja powinna przykrywać ostatnia warstwa cebuli z przyprawami i olejem. Całość odłóż na około 24 godziny do schłodzenia. Śledzia podaj z powstałą cebulką oraz pieczywem.

Śledź z cebulką w oleju - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Własnoręcznie przygotowany śledź z cebulką w oleju nie ma sobie równych. Jędrny mięsisty śledź idealnie komponuje się ze świeżą cytryną i pikantną cebulą.

 

8

Opinie o przepisie

  • Ania

    Ania , 07.12.2022

    Proszę podpowiedzieć jakie śledzie kupić i co oznacza "wymoczone" :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa

    Ewa , 01.12.2022

    Tak. Dotychczas zawsze dodawałam zamiast cytryny paprykę (żółtą, czerwoną, zieloną). Danie jest bardziej kolorowe i zapewne ma inny smak. W tym roku spróbuję również wersji z cytryną :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian

    Adrian , 01.12.2022

    Klasyk zawsze wygrywa, ale w tym roku moim faworytem jest śledź w cebuli z dodatkiem rodzynek i cynamonu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 31.12.2021

    TAK Dodaję jeszcze suszoną żurawinę. Polecam, niby niewielka zmiana a jest pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga

    Olga , 21.12.2021

    Tak. Nie dość, że pyszny, to w tym słoju wygląda reprezentacyjnie. A że śledzik lubi pływać i to wcale niekoniecznie w wódce, stawiam na olej. W moich śledziach zawsze zamiast zwykłego oleju rzepakowego daję olej rzepakowy tłoczony na zimno. Niby podobnie, a smak zupełnie inny. No i jak ocet, to nie zapominam o szczypcie cukru. I cebulę najpierw solę, daję cukier i ocet i zostawiam na pół godziny, aż puści sok. Dopiero wtedy układam wszystko w naczyni. Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika1

    monika1 , 29.11.2020

    Tak. Jedno z moich ulubionych dań, które gości u mnie nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Wspaniale komponuje się ze świeżą cytryną i cebulką. Pychotka, mogłabym je jeść codziennie. Wyglądają pysznie. Polecam przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Porwoł

    Tomasz Porwoł , 15.12.2015

    Wolę bez cytryny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledź z cebulką w oleju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledź z cebulką w olejuŚledź z cebulką w oleju

Klasyka bożonarodzeniowego menu. Obok czerwonego barszczu z uszkami i karpia na stole nie może zabraknąć śledzi w oleju z cebulką. Ważne miejsce w polskich kulinariach zajmują nie tylko jako danie postne, ale przede wszystkim jako wyborny przysmak niezwykle prosty w przygotowaniu. Sprawdźcie nasz przepis na śledzie w oleju z cebulką, by zafundować sobie smakowity powrót do domowych rarytasów.

Dla kogo?

Dla każdego, kto ceni sobie klasyczne smaki i świąteczne zwyczaje przekazywane z pokolenia na pokolenie. Śledzie w oleju i cebuli z pewnością Was nie zawiodą. Sprawdźcie je, jeśli chcecie urozmaicić wasze codzienne posiłki i przygotujcie pyszne śledzie w oleju, które doskonale smakują z chrupiącym chlebem.

Na jaką okazję?

Obecność tradycyjnych śledzi z cebulką na wigilijnym stole jest obowiązkowa. Tak samo jak podczas rodzinnych spotkań w kolejne świąteczne dni. Przepis na śledzia z cebulką warto mieć pod ręką przez cały rok – jest świetnym sposobem na kameralną kolację. Śledzie w oleju przechowywane w słoiku doskonale sprawdzą się również podczas biwaku lub wyjazdu pod namiot.

Czy wiesz, że?

Tradycja zajadania się śledziami wiąże się w Polsce nie tylko z wigilijną wieczerzą. Śledzie w oleju pojawiały się na stołach w czasie ostatków – hucznej końcówki karnawału – oraz w wielkopostnych jadłospisach.

Dla urozmaicenia:

Choć śledzie w oleju z cebulką smakują wyśmienicie, ryby można podawać także ze śmietaną, buraczkami, żurawiną, chili… Eksperymentujcie do woli i przygotujcie nasz przepis na śledzie w oleju z cebulką!