Składniki
1 kilogram
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 ziarna
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymoczone śledzie pokrój w małe kawałki. Cytrynę i cebule pokrój w cienkie plastry.
Krok 2
Na dnie litrowego słoika lub kamiennego garnka ułóż cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 lub 3 plastry cytryny.
Krok 3
Wszystko zalej olejem i nałóż kawałki śledzia. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania składników.
Krok 4
Wierzch słoja powinna przykrywać ostatnia warstwa cebuli z przyprawami i olejem. Całość odłóż na około 24 godziny do schłodzenia. Śledzia podaj z powstałą cebulką oraz pieczywem.
Dobra rada:
Własnoręcznie przygotowany śledź z cebulką w oleju nie ma sobie równych. Jędrny mięsisty śledź idealnie komponuje się ze świeżą cytryną i pikantną cebulą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledź z cebulką w oleju
Klasyka bożonarodzeniowego menu. Obok czerwonego barszczu z uszkami i karpia na stole nie może zabraknąć śledzi w oleju z cebulką. Ważne miejsce w polskich kulinariach zajmują nie tylko jako danie postne, ale przede wszystkim jako wyborny przysmak niezwykle prosty w przygotowaniu. Sprawdźcie nasz przepis na śledzie w oleju z cebulką, by zafundować sobie smakowity powrót do tradycyjnych rarytasów.
Dla kogo?
Dla każdego, kto ceni sobie klasyczne smaki i świąteczne zwyczaje przekazywane z pokolenia na pokolenie. Śledzie w oleju i cebuli z pewnością Was nie zawiodą.
Na jaką okazję?
Ich obecność na wigilijnym stole jest obowiązkowa. Tak samo jak podczas rodzinnych spotkań w kolejne świąteczne dni. Przepis na śledzia z cebulką warto mieć pod ręką przez cały rok – jest świetnym sposobem na kameralną kolację.
Czy wiesz, że?
Tradycja zajadania się śledziami wiąże się w Polsce nie tylko z wigilijną wieczerzą. Pojawiały się na stołach w czasie ostatków – hucznej końcówki karnawału – oraz w wielkopostnych jadłospisach.
Dla urozmaicenia:
Choć śledzie w oleju z cebulką smakują wyśmienicie, ryby można podawać także ze śmietaną, buraczkami, żurawiną, chili… Eksperymentujcie do woli!