Śledź z octem po bałtycku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledź z octem po bałtycku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

80

heart
296 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

692 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 łyżeczka

200 gramów

200 gramów

150 gramów

400 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie rozetnij od płetwy ogonowej wzdłuż linii brzusznej, wypatrosz, opłucz i osusz. Następnie oprósz przyprawą Knorr i pozostaw na noc, pod przykryciem, w chłodnym miejscu.

Śledź z octem po bałtycku - Krok 1

Krok 2

Marchew i cebulę obierz, pokrój w cienkie krążki i zeszklij na oleju. Dodaj 400 mililitrów wody i gotuj przez 5 minut.

Śledź z octem po bałtycku - Krok 2

Krok 3

Pora oczyść, pokrój w plasterki i opłucz. Dołóż go do pozostałych warzyw i gotuj jeszcze przez minutę. Dodaj ocet i cukier, po czym pozostaw marynatę do wystygnięcia.

Śledź z octem po bałtycku - Krok 3

Krok 4

Śledzie opłucz, osusz i poukładaj w słoikach, na przemian z koperkiem.

Śledź z octem po bałtycku - Krok 4

Krok 5

Następnie zalej je marynatą tak, by całkowicie przykrywała śledzie. Słoiki zamknij i odstaw w chłodne miejsce.

Śledź z octem po bałtycku - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Grazyna Strzopa

    Grazyna Strzopa , 09.04.2016

    Bardzo dobrą tylko trochę dodałam więcej cukru i była idealn

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Śledź w pesto
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledź z octem po bałtyckuŚledź z octem po bałtycku

Śledzie to przekąska, która króluje na stołach zwłaszcza w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Zazwyczaj serwuje się je na zimno. Szczególnie dobrze smakują marynowane z dodatkiem warzyw i ziół. Jeśli szukasz inspiracji na ich podanie, dobrą propozycją mogą okazać się śledzie z octem po bałtycku. Wyrazista marynata sprawia, że ryby nabierają intensywnego, słodko-pikantnego smaku. Przyrządza się ją na bazie wywaru z warzywami – marchewką, cebulą i porem - oraz octu i cukru. Śledzie oczyść i natrzyj przyprawą, a następnie odstaw na jakiś czas. Potem poukładaj je w słoikach na przemian ze świeżym koperkiem, a następnie dodaj przyrządzoną wcześniej zalewę. W takiej postaci powinny leżakować w chłodnym miejscu, tak aby smak całości się przeniknął, a ryby nabrały wyrazistości. Gotowe śledzie będą dość kwaśne i ostre. Podawaj je z pieczywem i marynowanymi warzywami. Świetnie komponować się będzie z nimi także surówka z selera z jabłkiem. Zobacz, jak przygotować tę popularną rybną przekąskę. Z podanego przepisu dowiesz się, jak to zrobić.