
Składniki
750 gramów
1 łyżeczka
200 gramów
200 gramów
150 gramów
400 mililitrów
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie rozetnij od płetwy ogonowej wzdłuż linii brzusznej, wypatrosz, opłucz i osusz. Następnie oprósz przyprawą Knorr i pozostaw na noc, pod przykryciem, w chłodnym miejscu.

Krok 2
Marchew i cebulę obierz, pokrój w cienkie krążki i zeszklij na oleju. Dodaj 400 mililitrów wody i gotuj przez 5 minut.

Krok 3
Pora oczyść, pokrój w plasterki i opłucz. Dołóż go do pozostałych warzyw i gotuj jeszcze przez minutę. Dodaj ocet i cukier, po czym pozostaw marynatę do wystygnięcia.

Krok 4
Śledzie opłucz, osusz i poukładaj w słoikach, na przemian z koperkiem.

Krok 5
Następnie zalej je marynatą tak, by całkowicie przykrywała śledzie. Słoiki zamknij i odstaw w chłodne miejsce.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledź z octem po bałtycku
Śledzie to przekąska, która króluje na stołach zwłaszcza w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Zazwyczaj serwuje się je na zimno. Szczególnie dobrze smakują marynowane z dodatkiem warzyw i ziół. Jeśli szukasz inspiracji na ich podanie, dobrą propozycją mogą okazać się śledzie z octem po bałtycku. Wyrazista marynata sprawia, że ryby nabierają intensywnego, słodko-pikantnego smaku. Przyrządza się ją na bazie wywaru z warzywami – marchewką, cebulą i porem - oraz octu i cukru. Śledzie oczyść i natrzyj przyprawą, a następnie odstaw na jakiś czas. Potem poukładaj je w słoikach na przemian ze świeżym koperkiem, a następnie dodaj przyrządzoną wcześniej zalewę. W takiej postaci powinny leżakować w chłodnym miejscu, tak aby smak całości się przeniknął, a ryby nabrały wyrazistości. Gotowe śledzie będą dość kwaśne i ostre. Podawaj je z pieczywem i marynowanymi warzywami. Świetnie komponować się będzie z nimi także surówka z selera z jabłkiem. Zobacz, jak przygotować tę popularną rybną przekąskę. Z podanego przepisu dowiesz się, jak to zrobić.