Śledź z octem po bałtycku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledź z octem po bałtycku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

79

287 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

639 osób wydrukowało

Pobierz pdf

987 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 łyżeczka

200 gramów

200 gramów

150 gramów

400 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie rozetnij od płetwy ogonowej wzdłuż linii brzusznej, wypatrosz, opłucz i osusz. Następnie oprósz przyprawą Knorr i pozostaw na noc, pod przykryciem, w chłodnym miejscu.

Śledź z octem po bałtycku - Krok 1

Krok 2

Marchew i cebulę obierz, pokrój w cienkie krążki i zeszklij na oleju. Dodaj 400 mililitrów wody i gotuj przez 5 minut.

Śledź z octem po bałtycku - Krok 2

Krok 3

Pora oczyść, pokrój w plasterki i opłucz. Dołóż go do pozostałych warzyw i gotuj jeszcze przez minutę. Dodaj ocet i cukier, po czym pozostaw marynatę do wystygnięcia.

Śledź z octem po bałtycku - Krok 3

Krok 4

Śledzie opłucz, osusz i poukładaj w słoikach, na przemian z koperkiem.

Śledź z octem po bałtycku - Krok 4

Krok 5

Następnie zalej je marynatą tak, by całkowicie przykrywała śledzie. Słoiki zamknij i odstaw w chłodne miejsce.

Śledź z octem po bałtycku - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Grazyna Strzopa

    Grazyna Strzopa , 09.04.2016

    Bardzo dobrą tylko trochę dodałam więcej cukru i była idealn

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledź z octem po bałtyckuŚledź z octem po bałtycku

Śledzie to przekąska, która króluje na stołach zwłaszcza w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Zazwyczaj serwuje się je na zimno. Szczególnie dobrze smakują marynowane z dodatkiem warzyw i ziół. Jeśli szukasz inspiracji na ich podanie, dobrą propozycją mogą okazać się śledzie z octem po bałtycku. Wyrazista marynata sprawia, że ryby nabierają intensywnego, słodko-pikantnego smaku. Przyrządza się ją na bazie wywaru z warzywami – marchewką, cebulą i porem - oraz octu i cukru. Śledzie oczyść i natrzyj przyprawą, a następnie odstaw na jakiś czas. Potem poukładaj je w słoikach na przemian ze świeżym koperkiem, a następnie dodaj przyrządzoną wcześniej zalewę. W takiej postaci powinny leżakować w chłodnym miejscu, tak aby smak całości się przeniknął, a ryby nabrały wyrazistości. Gotowe śledzie będą dość kwaśne i ostre. Podawaj je z pieczywem i marynowanymi warzywami. Świetnie komponować się będzie z nimi także surówka z selera z jabłkiem. Zobacz, jak przygotować tę popularną rybną przekąskę. Z podanego przepisu dowiesz się, jak to zrobić.