Jeśli lubicie morskie ryby, sprawdźcie przepis na śledzie po skandynawsku – aromatyczne, ostre i uwielbiane przez miłośników charakternych smaków.
Śledzie po skandynawsku z koperkiem i cebulą lub porem
Korzenne śledzie po skandynawsku niejedno mają imię, bo ten przepis można przygotowywać w różnych odsłonach. Jedni uwielbiają śledzie po skandynawsku z porem, inni z imbirem lub zielonym koperkiem. Dodatek przypraw jest zawsze opcjonalny, natomiast wszystkie przepisy łączy jedno – wykorzystanie najlepszej jakości śledzi typu matias i charakterystyczny smak uzyskany dzięki umiejętnemu dodatkowi odpowiednio dobranych przypraw.
Do przygotowania dania ze śledziami z koperkiem użyjcie 6 płatów śledziowych, 2 cebule, pęczka koperku, po 6 ziaren jałowca, goździków, ziela angielskiego i po łyżeczce kolorowego pieprzu, gorczycy oraz kolendry. Do tego szklankę octu, szklankę wody i pół szklanki cukru. Cebulę możecie zastąpić też porem, wtedy śledzie zyskają nieco inny smak.
Śledzie po skandynawsku – przepis z imbirem
Co wykorzystać w prostym przepisie na śledzie po skandynawsku? Jak zrobić je w dosłownie kilka minut? Wspaniałe śledzie po skandynawsku z imbirem przygotujecie z 3-4 dużych filetów śledziowych zalanych zalewą z garści drobno posiekanej zielonej części pora, łyżki soku z cytryny, kilku łyżek oleju rzepakowego, 50 g marynowanego imbiru oraz dodatku pieprzu. Śledzie wymieszajcie z marynatą i wstawcie do lodówki na 1-2 dni. Kiedy „przejdą” smakiem, podawajcie je z pieczywem lub gotowanymi w mundurkach i polanymi masłem ziemniakami.
Komentarze (0)