Śledzie, czyli tradycyjna potrawa na wigilijnym stole, której nie może zabraknąć! Przed podaniem zawsze należy je odpowiednio wymoczyć, aby zniwelować nadmiar soli. W czym najlepiej moczyć śledzie? Jak je przyrządzić? Przychodzimy z pomocą! Sprawdźcie sami i przygotujcie najlepszą wigilijną potrawę!
Moczenie śledzi – dlaczego jest takie ważne?
Śledzie moczy się, żeby pozbawić je nadmiaru soli, która znajduje się zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz ryby.
Ile moczyć śledzie?
Na początku warto zaznaczyć, ile zajmie Wam cały proces. Jak długo moczyć śledzie? Wszystko zależy od wielkości ryby. Zazwyczaj czas moczenia wynosi średnio 16 godzin. Należy robić to w zimnej wodzie i wymieniać ją co jakiś czas, minimalnie dwa razy.
Czas moczenia może zostać skrócony, ale tylko jeśli zdecydujecie się na wcześniej wypatroszone śledzie. Jeżeli nie chcecie wykorzystywać całych ryb, to możecie wybrać gotowe filety, które przyrządzicie znacznie szybciej. Ile moczyć śledzie solone w płatach? Czas tego procesu wynosi około 3/4 godziny.
Jak moczyć śledzie?
Cały proces moczenia jest niezwykle prosty, ale również czasochłonny. Ryby z ościami włóżcie do wody na 16 godzin, ale zmieniajcie płyn średnio dwa razy. Po upływie czasu wyciągnijcie śledzie, a następnie przetnijcie je wpół i wyjmijcie ości. Gotowe!
Woda to nie jedyny płyn, którego możecie użyć do tego procesu. W czym moczyć śledzie? Świetnie sprawdzi się również mleko, które nada rybom delikatniejszego smaku. Nabiał wpływa również na kruchość śledzi, co ułatwi dalszy proces przygotowania. To naprawdę dobry sposób, dlatego polecamy Wam go wykorzystać! Ile moczyć śledzie w mleku? Cały proces trwa około 2 godziny.
Możecie również skusić się na inną odmianę śledzi – matiasy. Są to młode ryby, które nie przeszły jeszcze procesu tarła. Ile moczyć śledzie a'la matias? Niektórzy uważają, że wystarczy je energicznie przepłukać. My jednak polecamy Wam włożenie ich do wody na 15 minut!
Śledzie – nasze propozycje na podanie
Znacie już recepturę na moczenie śledzi, więc teraz koniecznie zapoznajcie się z naszymi propozycjami podania tych ryb. Opcji jest naprawdę wiele, dlatego przygotowaliśmy dla Was dość niestandardowy sposób. Co powiecie na kotlety ze śledzi? Gwarantujemy Wam, że smakują naprawdę pysznie!
Teraz coś dla fanów kuchni orientalnej. Musicie spróbować śledzi w sosie słodko-kwaśnym. To połączenie jest prawdziwym strzałem w dziesiątkę i z pewnością zostanie w Waszym jadłospisie!
Tradycyjne śledzie po kaszubsku z octem są również dobrą opcją. Przygotujecie je w niecałe 30 minut, polecamy je szczególnie zapracowanych osobom! Połączenie słonych ryb ze słodkimi dodatkami, co o tym sądzicie? Przyrządźcie śledzie z żurawiną i sami się przekonajcie, jak świetnie smakują takie mieszanki.
Szukacie inspiracji na święta i chcecie wypróbować czegoś nowego? Zastąpcie uszka pyszną rybą i przygotujcie barszcz czerwony ze śledziem. To mało spotykane połączenie, które zdecydowanie zasługuje na większe uznanie. Jesteśmy pewni, że goście przy wigilijnym stole będą zachwyceni, jednak pamiętajcie, że śledzie to potrawa, którą możecie przyrządzać przez cały rok! Nie ograniczajcie się tylko do świąt.
Komentarze (0)