Najczęściej można ich skosztować podczas wigilijnej kolacji. Prosty i smaczny przepis na śledzie w śmietanie powinien jednak znacznie częściej pojawiać się w naszym menu. Słony smak ryb złagodzony przez kwaśną śmietanę będzie doskonałym uzupełnieniem imprezowych przekąsek, przystawek w czasie ważnych uroczystości oraz niezawodnym sposobem na pyszną kolację. Przekonaj się, z jakimi dodatkami śledzie będą prezentować się jeszcze lepiej.

Śledzie w śmietanie – dla kogo?

Choć ryba bywa bardzo słona, odpowiednie jej przygotowanie sprawi, że zamieni się w wyjątkowo delikatne danie. Ważne są składniki, które przełamią jej intensywny smak i trafiają w gusta najbardziej wymagających smakoszy. W przepisie na śledzie w śmietanie unikamy mocnych oraz pikantnych przypraw. Dzięki temu są odpowiednią propozycją dla miłośników łagodniejszych i wyważonych potraw. Sprawdzają się zwłaszcza na przyjęciach, kiedy nie znamy wszystkich upodobań kulinarnych naszych gości.

Lista zakupów

By zrobić śledzie w śmietanie należy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych składników. O tym, że potrzeba samego śledzia i śmietanę, chyba nikomu nie trzeba przypominać. Do sosu potrzebne będą również:

jabłka,

cebula,

korniszony,

majonez,

sól,

pieprz,

cukier,

sok z cytryny,

opcjonalnie natka pietruszki lub koperek.

Ten zestaw pozwoli przygotować danie rozpływające się w ustach, łączące w sobie słodkie i wytrawne elementy.

Przepis na śledzie w śmietanie:

  • Aby pozbyć się nadmiernej ilości soli z ryb, śledzie należy namoczyć w wodzie lub w mleku.
  • Po około dwóch godzinach odsączamy je, suszymy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
  • Podstawą sosu jest śmietana z dodatkiem majonezu, soli, pieprzu oraz cukru.
  • Jabłko należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny, aby zachowało swoją apetyczną barwę.
  • Cebulę kroimy w plasterki. Warto sparzyć ją wrzątkiem, by złagodzić jej charakterystyczny smak.
  • Korniszony odsączamy i kroimy drobno.
  • Śledzie układamy na półmisku.
  • Sos śmietanowy łączymy z jabłkiem, ogórkami oraz cebulą i polewamy nim przygotowaną wcześniej rybę.
  • Efektownie będzie prezentować się dekoracja z natki pietruszki lub koperku.
  • Śledzie w śmietanie można podawać od razu, jednak po kilku godzinach, gdy wszystkie składniki w pełni się połączą, będą jeszcze smaczniejsze.

Śledziowa uczta – zapraszamy do stołu

Zastanawiasz się, w jakich proporcjach zestawiać poszczególne produkty? Wszystko zależy od twojego apetytu i liczby osób, które zapraszasz na śledziowy poczęstunek. Nasze instrukcje z pewnością ułatwią przygotowanie zarówno kameralnej kolacji, jak i hucznego przyjęcia. Pamiętaj, że zrobienie śledzi solonych w śmietanie zawsze wymaga ich wcześniejszego namoczenia. Dla fanów tradycyjnych kulinariów polecamy przepis na wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem. Smakują fantastycznie nawet wtedy, gdy do Bożego Narodzenia daleko. Śledzie w śmietanie z jabłkiem to kolejny pomysł na podanie tej sprawdzonej potrawy, bez zbędnych komplikacji. Obiecaliśmy przepis na spokojny posiłek w gronie najbliższych – smaczne śledzie z cebulką i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym ze świeżym pieczywem nadają się do tego idealnie. Z kolei śledzie z buraczkami zostały stworzone dla wszystkich fanów kuchennych innowacji. Z tym oryginalnym dodatkiem tworzą naprawdę udaną kompozycję. Śledzie pod pierzynką to propozycja podania smacznej ryby w nieco innej formie. Wprowadzając nowości do kuchni i jadalni, nie sposób pominąć sałatki żydowskiej. Bez obaw, znalazło się w niej miejsce zarówno dla śledzia, jak i dla śmietany.