Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

189

391 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2474 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, następnie pokrój na kawałki.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 1

Krok 2

Cebulkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z majonezem, śmietaną, chrzanem i miodem.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 2

Krok 3

Teraz połącz śledzie z przygotowanym majonezowym sosem, dopraw do smaku i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie ułóż śledzie na półmisku. Na wierzchu posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do wigilijnych śledzi możesz dodać korzenne przyprawy np. gałkę muszkatołową.

4

Opinie o przepisie

  • emerycia emerycia

    emerycia emerycia , 14.12.2020

    Śledzie w śmietanie z majonezem to ulubiona potrawa w naszej rodzinie. Przyrządzamy ją nie tylko na kolację wigilijną ale także często w ciągu roku. To szybka i prosta potrawa a jakze pyszna. Doskonaled też smakuje z ziemniakami w mundurkach jako drugie danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta

    Elżbieta , 09.12.2020

    TAK, śledzie w śmietanie z majonezem, to danie które co roku pojawia się na wigilijnym stole w naszym domu. Zaletą ich jest szybkie przygotowanie oraz doskonały smak. Tak przygotowane śledzie odpowiednio udekorowane są ozdobą stołu i podtrzymują tradycję od wielu pokoleń. Dodatek chrzanu sprawia, że są lekko ostre, a miód przełamuje tą ostrość. Są po prostu wyśmienite.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wuc18

    wuc18 , 04.12.2020

    TAK śledź w śmietanie z majonezem od zawsze był moim faworytem, a z tym przepisem polubiłem go jeszcze bardziej. Jest to danie idealne na Święta dzięki jego łatwości w przygotowaniu, wyjątkowemu smakowi oraz walorom zdrowotnym. Moje ulubione są śledzie śmietanką skropione !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Szczepanska

    Malgorzata Szczepanska , 18.12.2019

    Smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezemWigilijne śledzie w śmietanie z majonezem

Wśród wigilijnych potraw powinny pojawić się wyraziste w smaku śledzie. Wypróbuj propozycji zaserwowania ich w śmietanie z dodatkiem majonezu, która doskonale sprawdzi się także poza okresem świątecznym. Do przyrządzenia tego dania wykorzystaj śledzie w oleju. Ewentualnie kup surowe filety, które możesz samodzielnie zamarynować w oliwie z oliwek z aromatycznymi ziołami lub ostrą cebulą oraz odrobiną octu. Dzięki temu zyskają dodatkowy kwaśny posmak. Na bazie śmietany i majonezu przygotuj do nich intensywny sos. Jego pikantność podkreśl świeżo startym chrzanem oraz cebulą (dowolnie: białą lub czerwoną). Dla kontrastu oprósz ją cukrem lub w całość wmieszaj kilka łyżeczek miodu. Filety śledziowe odsączone z zalewy pokrój w podłużne paski. Połącz je z sosem i odstaw, aż smaki się dokładnie przenikną. Potrawę serwuj na zimno. Wyłóż ją na podłużny półmisek i dekoracyjnie oprósz natką pietruszki, posiekanym koperkiem lub świeżymi liśćmi ziół. Śledzie w śmietanie z majonezem doskonale będą się komponować z chrupiącym pieczywem. Wypróbuj ten przepis.