Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem
łatwe
4088 osób zapisało

Składniki
400 gramów
4 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, następnie pokrój na kawałki.

Krok 2
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z majonezem, śmietaną, chrzanem i miodem.

Krok 3
Teraz połącz śledzie z przygotowanym majonezowym sosem, dopraw do smaku i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Krok 4
Po tym czasie ułóż śledzie na półmisku. Na wierzchu posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.


Dobra rada:
Do wigilijnych śledzi możesz dodać korzenne przyprawy np. gałkę muszkatołową.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem
Wśród wigilijnych potraw powinny pojawić się wyraziste w smaku śledzie. W wielu domach to punkt obowiązkowy. Wypróbuj propozycję zaserwowania ich w śmietanie z dodatkiem majonezu, która doskonale sprawdzi się także poza okresem świątecznym. Zaproszeni do stołu goście będą z apetytem zerkać w stronę półmiska ze śledziami w śmietanie i majonezie. Niech dla nikogo nie zabraknie dokładki!
Dla kogo?
Do przyrządzenia tego dania wykorzystaj śledzie w oleju. Ewentualnie kup surowe filety, które możesz samodzielnie zamarynować w oliwie z oliwek z aromatycznymi ziołami lub ostrą cebulą oraz odrobiną octu. Dzięki temu zyskają dodatkowy kwaśny posmak. Wielbiciele tradycyjnych śledzików będą całkowicie usatysfakcjonowani tym przepisem na śledzie w majonezie i śmietanie.
Na jaką okazję?
Choć śledzie ze śmietaną i majonezem najbardziej kojarzą się z bożonarodzeniowym jadłospisem, warto umieszczać je w menu również podczas mniej formalnych imprez. Na bazie śmietany i majonezu przygotuj do nich intensywny sos. Rodzina i znajomi będą zachwyceni!
Czy wiesz, że
Pikantność sosu do śledzi w śmietanie z majonezem podkreśl świeżo startym chrzanem oraz cebulą (dowolnie: białą lub czerwoną). Dla kontrastu oprósz ją cukrem lub w całość wmieszaj kilka łyżeczek miodu. Filety śledziowe odsączone z zalewy pokrój w podłużne paski. Połącz je z sosem i odstaw, aż smaki się dokładnie przenikną – wtedy śledzie z majonezem będą gotowe do podania.
Dla urozmaicenia:
Potrawę serwuj na zimno. Wyłóż ją na podłużny półmisek i dekoracyjnie oprósz natką pietruszki, posiekanym koperkiem lub świeżymi liśćmi ziół. Śledzie w śmietanie z majonezem doskonale będą się komponować z chrupiącym pieczywem. Wypróbuj ten przepis.

























