Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

171

358 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2310 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2802 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, następnie pokrój na kawałki.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 1

Krok 2

Cebulkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z majonezem, śmietaną, chrzanem i miodem.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 2

Krok 3

Teraz połącz śledzie z przygotowanym majonezowym sosem, dopraw do smaku i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie ułóż śledzie na półmisku. Na wierzchu posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do wigilijnych śledzi możesz dodać korzenne przyprawy np. gałkę muszkatołową.

1

Opinie o przepisie

  • Malgorzata Szczepanska

    Malgorzata Szczepanska , 18.12.2019

    Smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezemWigilijne śledzie w śmietanie z majonezem

Wśród wigilijnych potraw powinny pojawić się wyraziste w smaku śledzie. Wypróbuj propozycji zaserwowania ich w śmietanie z dodatkiem majonezu, która doskonale sprawdzi się także poza okresem świątecznym. Do przyrządzenia tego dania wykorzystaj śledzie w oleju. Ewentualnie kup surowe filety, które możesz samodzielnie zamarynować w oliwie z oliwek z aromatycznymi ziołami lub ostrą cebulą oraz odrobiną octu. Dzięki temu zyskają dodatkowy kwaśny posmak. Na bazie śmietany i majonezu przygotuj do nich intensywny sos. Jego pikantność podkreśl świeżo startym chrzanem oraz cebulą (dowolnie: białą lub czerwoną). Dla kontrastu oprósz ją cukrem lub w całość wmieszaj kilka łyżeczek miodu. Filety śledziowe odsączone z zalewy pokrój w podłużne paski. Połącz je z sosem i odstaw, aż smaki się dokładnie przenikną. Potrawę serwuj na zimno. Wyłóż ją na podłużny półmisek i dekoracyjnie oprósz natką pietruszki, posiekanym koperkiem lub świeżymi liśćmi ziół. Śledzie w śmietanie z majonezem doskonale będą się komponować z chrupiącym pieczywem. Wypróbuj ten przepis.