Śledzie w śmietanie i majonezie na Wigilię - przepis | Przepisy.pl pixel

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

204

heart
469 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2988 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4059 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, następnie pokrój na kawałki.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 1

Krok 2

Cebulkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z majonezem, śmietaną, chrzanem i miodem.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 2

Krok 3

Teraz połącz śledzie z przygotowanym majonezowym sosem, dopraw do smaku i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie ułóż śledzie na półmisku. Na wierzchu posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do wigilijnych śledzi możesz dodać korzenne przyprawy np. gałkę muszkatołową.

6

Opinie o przepisie

  • Elżbieta

    Elżbieta , 01.12.2022

    Śledzie w śmietanie z majonezem to danie, którego w mojej rodzinie na Wigilię nie może zabraknąć. Ja lekko modyfikuję ten przepis dodając jabłko i ogórek kiszony krojone w kosteczkę ze skórką. Danie jest bardzo smaczne i ładnie się prezentuje na świątecznym stole. Ważne jest dla mnie, że można je przechować w lodówce jeszcze kilka dni po świętach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian

    Marian , 24.11.2022

    Bardzo smaczne mozna dodać jablko starte na grubej tarce groszek zielony i kukurydzę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • emerycia emerycia

    emerycia emerycia , 14.12.2020

    Śledzie w śmietanie z majonezem to ulubiona potrawa w naszej rodzinie. Przyrządzamy ją nie tylko na kolację wigilijną ale także często w ciągu roku. To szybka i prosta potrawa a jakze pyszna. Doskonaled też smakuje z ziemniakami w mundurkach jako drugie danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta

    Elżbieta , 09.12.2020

    TAK, śledzie w śmietanie z majonezem, to danie które co roku pojawia się na wigilijnym stole w naszym domu. Zaletą ich jest szybkie przygotowanie oraz doskonały smak. Tak przygotowane śledzie odpowiednio udekorowane są ozdobą stołu i podtrzymują tradycję od wielu pokoleń. Dodatek chrzanu sprawia, że są lekko ostre, a miód przełamuje tą ostrość. Są po prostu wyśmienite.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wuc18

    wuc18 , 04.12.2020

    TAK śledź w śmietanie z majonezem od zawsze był moim faworytem, a z tym przepisem polubiłem go jeszcze bardziej. Jest to danie idealne na Święta dzięki jego łatwości w przygotowaniu, wyjątkowemu smakowi oraz walorom zdrowotnym. Moje ulubione są śledzie śmietanką skropione !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Szczepanska

    Malgorzata Szczepanska , 18.12.2019

    Smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezemWigilijne śledzie w śmietanie z majonezem

Wśród wigilijnych potraw powinny pojawić się wyraziste w smaku śledzie. W wielu domach to punkt obowiązkowy. Wypróbuj propozycję zaserwowania ich w śmietanie z dodatkiem majonezu, która doskonale sprawdzi się także poza okresem świątecznym. Zaproszeni do stołu goście będą z apetytem zerkać w stronę półmiska ze śledziami w śmietanie i majonezie. Niech dla nikogo nie zabraknie dokładki!

Dla kogo?

Do przyrządzenia tego dania wykorzystaj śledzie w oleju. Ewentualnie kup surowe filety, które możesz samodzielnie zamarynować w oliwie z oliwek z aromatycznymi ziołami lub ostrą cebulą oraz odrobiną octu. Dzięki temu zyskają dodatkowy kwaśny posmak. Wielbiciele tradycyjnych śledzików będą całkowicie usatysfakcjonowani tym przepisem na śledzie w majonezie i śmietanie.

Na jaką okazję?

Choć śledzie ze śmietaną i majonezem najbardziej kojarzą się z bożonarodzeniowym jadłospisem, warto umieszczać je w menu również podczas mniej formalnych imprez. Na bazie śmietany i majonezu przygotuj do nich intensywny sos. Rodzina i znajomi będą zachwyceni!

Czy wiesz, że

Pikantność sosu do śledzi w śmietanie z majonezem podkreśl świeżo startym chrzanem oraz cebulą (dowolnie: białą lub czerwoną). Dla kontrastu oprósz ją cukrem lub w całość wmieszaj kilka łyżeczek miodu. Filety śledziowe odsączone z zalewy pokrój w podłużne paski. Połącz je z sosem i odstaw, aż smaki się dokładnie przenikną – wtedy śledzie z majonezem będą gotowe do podania.

Dla urozmaicenia:

Potrawę serwuj na zimno. Wyłóż ją na podłużny półmisek i dekoracyjnie oprósz natką pietruszki, posiekanym koperkiem lub świeżymi liśćmi ziół. Śledzie w śmietanie z majonezem doskonale będą się komponować z chrupiącym pieczywem. Wypróbuj ten przepis.