Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

191

394 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2486 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, następnie pokrój na kawałki.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 1

Krok 2

Cebulkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z majonezem, śmietaną, chrzanem i miodem.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 2

Krok 3

Teraz połącz śledzie z przygotowanym majonezowym sosem, dopraw do smaku i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie ułóż śledzie na półmisku. Na wierzchu posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do wigilijnych śledzi możesz dodać korzenne przyprawy np. gałkę muszkatołową.

4

Opinie o przepisie

  • emerycia emerycia

    emerycia emerycia , 14.12.2020

    Śledzie w śmietanie z majonezem to ulubiona potrawa w naszej rodzinie. Przyrządzamy ją nie tylko na kolację wigilijną ale także często w ciągu roku. To szybka i prosta potrawa a jakze pyszna. Doskonaled też smakuje z ziemniakami w mundurkach jako drugie danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta

    Elżbieta , 09.12.2020

    TAK, śledzie w śmietanie z majonezem, to danie które co roku pojawia się na wigilijnym stole w naszym domu. Zaletą ich jest szybkie przygotowanie oraz doskonały smak. Tak przygotowane śledzie odpowiednio udekorowane są ozdobą stołu i podtrzymują tradycję od wielu pokoleń. Dodatek chrzanu sprawia, że są lekko ostre, a miód przełamuje tą ostrość. Są po prostu wyśmienite.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wuc18

    wuc18 , 04.12.2020

    TAK śledź w śmietanie z majonezem od zawsze był moim faworytem, a z tym przepisem polubiłem go jeszcze bardziej. Jest to danie idealne na Święta dzięki jego łatwości w przygotowaniu, wyjątkowemu smakowi oraz walorom zdrowotnym. Moje ulubione są śledzie śmietanką skropione !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Szczepanska

    Malgorzata Szczepanska , 18.12.2019

    Smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezemWigilijne śledzie w śmietanie z majonezem

Wśród wigilijnych potraw powinny pojawić się wyraziste w smaku śledzie. Wypróbuj propozycji zaserwowania ich w śmietanie z dodatkiem majonezu, która doskonale sprawdzi się także poza okresem świątecznym. Do przyrządzenia tego dania wykorzystaj śledzie w oleju. Ewentualnie kup surowe filety, które możesz samodzielnie zamarynować w oliwie z oliwek z aromatycznymi ziołami lub ostrą cebulą oraz odrobiną octu. Dzięki temu zyskają dodatkowy kwaśny posmak. Na bazie śmietany i majonezu przygotuj do nich intensywny sos. Jego pikantność podkreśl świeżo startym chrzanem oraz cebulą (dowolnie: białą lub czerwoną). Dla kontrastu oprósz ją cukrem lub w całość wmieszaj kilka łyżeczek miodu. Filety śledziowe odsączone z zalewy pokrój w podłużne paski. Połącz je z sosem i odstaw, aż smaki się dokładnie przenikną. Potrawę serwuj na zimno. Wyłóż ją na podłużny półmisek i dekoracyjnie oprósz natką pietruszki, posiekanym koperkiem lub świeżymi liśćmi ziół. Śledzie w śmietanie z majonezem doskonale będą się komponować z chrupiącym pieczywem. Wypróbuj ten przepis.