Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem
łatwe
4063 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
4 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, następnie pokrój na kawałki.

Krok 2
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z majonezem, śmietaną, chrzanem i miodem.

Krok 3
Teraz połącz śledzie z przygotowanym majonezowym sosem, dopraw do smaku i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Krok 4
Po tym czasie ułóż śledzie na półmisku. Na wierzchu posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.


Dobra rada:
Do wigilijnych śledzi możesz dodać korzenne przyprawy np. gałkę muszkatołową.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem
Wśród wigilijnych potraw powinny pojawić się wyraziste w smaku śledzie. W wielu domach to punkt obowiązkowy. Wypróbuj propozycję zaserwowania ich w śmietanie z dodatkiem majonezu, która doskonale sprawdzi się także poza okresem świątecznym. Zaproszeni do stołu goście będą z apetytem zerkać w stronę półmiska ze śledziami w śmietanie i majonezie. Niech dla nikogo nie zabraknie dokładki!
Dla kogo?
Do przyrządzenia tego dania wykorzystaj śledzie w oleju. Ewentualnie kup surowe filety, które możesz samodzielnie zamarynować w oliwie z oliwek z aromatycznymi ziołami lub ostrą cebulą oraz odrobiną octu. Dzięki temu zyskają dodatkowy kwaśny posmak. Wielbiciele tradycyjnych śledzików będą całkowicie usatysfakcjonowani tym przepisem na śledzie w majonezie i śmietanie.
Na jaką okazję?
Choć śledzie ze śmietaną i majonezem najbardziej kojarzą się z bożonarodzeniowym jadłospisem, warto umieszczać je w menu również podczas mniej formalnych imprez. Na bazie śmietany i majonezu przygotuj do nich intensywny sos. Rodzina i znajomi będą zachwyceni!
Czy wiesz, że
Pikantność sosu do śledzi w śmietanie z majonezem podkreśl świeżo startym chrzanem oraz cebulą (dowolnie: białą lub czerwoną). Dla kontrastu oprósz ją cukrem lub w całość wmieszaj kilka łyżeczek miodu. Filety śledziowe odsączone z zalewy pokrój w podłużne paski. Połącz je z sosem i odstaw, aż smaki się dokładnie przenikną – wtedy śledzie z majonezem będą gotowe do podania.
Dla urozmaicenia:
Potrawę serwuj na zimno. Wyłóż ją na podłużny półmisek i dekoracyjnie oprósz natką pietruszki, posiekanym koperkiem lub świeżymi liśćmi ziół. Śledzie w śmietanie z majonezem doskonale będą się komponować z chrupiącym pieczywem. Wypróbuj ten przepis.



































