Śledzie salsa – przepis. Jak je zrobić?

Odpowiedź na pytanie, w jaki sposób połączyć dobrze znany smak z bardziej egzotycznym, jest prosta – śledź salsa. Ta ryba od dawna króluje na polskich stołach, zarówno na święta, jak i niemal na każdym przyjęciu. Chociaż propozycji podania śledzia jest wiele, ta z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom rybnych przysmaków. Ciekawy, a zarazem prosty przepis na przygotowanie śledzia w innym wydaniu pozwoli nieco odejść od klasyki i spróbować czegoś nowego. Jak zrobić śledzie salsa? Podpowiadamy!

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania śledzi salsa?

Jeśli chcecie, aby na waszym stole znalazły się pikantne śledzie salsa, przepis obejmuje w zasadzie kilka składników, które bez trudu znajdziecie w swojej kuchni. Oprócz ryb będą potrzebne marchew, papryka, cebula i czosnek. Kluczem do wyrazistego smaku tego dania są przyprawy. Nie może zabraknąć wśród nich pikantnego keczupu, koncentratu pomidorowego, ziół prowansalskich, ziela angielskiego, liści laurowych i octu. Dla zrównoważenia smaku będzie potrzebna także łyżeczka cukru. Koncentrat pomidorowy możecie zastąpić dorodnymi pomidorami. Kiedy wszystkie składniki są już zgromadzone, możecie zabierać się za przygotowanie śledzi oraz wykonanie sosu salsa. Jak to zrobić krok po kroku?

Moczenie śledzi – w jaki sposób to zrobić i co to daje?

Do przyrządzenia śledzi salsa będziecie potrzebować ok. 10 płatów śledziowych. Należy wypłukać je w zimnej wodzie, a następnie moczyć przez ok. pół godziny, jeśli wybierzecie matiasy. W międzyczasie zmieniajcie wodę w misce i za każdym razem dokładnie przemieszajcie ryby. Dzięki temu zabiegowi pozbędziecie się nie tylko nadmiaru soli ze śledzi, ale także mocnego, rybiego zapachu. Najprostszą metodą na sprawdzenie efektu moczenia, jest spróbowanie kawałka, aby nie zepsuć smaku całego dania po połączeniu z sosem. Następnie przełóżcie ryby do miski i zalejcie ¼ szklanki octu. W tej zalewie śledzie powinny spędzić kolejne pół godziny. W tym czasie możecie zająć się przygotowywaniem sosu salsa.

Sos salsa do śledzi – sposób przyrządzania

Zalewa do śledzi salsa powinna być słodko-kwaśna. Jeśli zrobicie ją dokładnie według przepisu, to właśnie ona nada śledziom odpowiedni smak. Używając pomidorów zamiast koncentratu, najpierw sparzcie je gorącą wodą, aby łatwiej pozbyć się skórki. Następnie pokrójcie je w drobną kostkę. Czerwoną paprykę umyjcie, usuńcie gniazdo nasienne i także pokrójcie w kostkę. Pokrojoną w piórka cebulę zeszklijcie na 2 łyżkach oleju z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Dodajcie pokrojoną w słupki marchewkę, starty czosnek i zioła prowansalskie. Smażcie do momentu, aż warzywa zmiękną. Wtedy dodajcie cukier i keczup.

Ostatni akord w przygotowaniu śledzi salsa – połączenie z sosem

Po wymoczeniu śledzie osuszcie i pokrójcie na kawałki o szerokości 2-3 cm. Ułóżcie je na dnie półmiska. Pokryjcie je równomiernie przygotowaną salsą. Ważne jest, aby nie podawać śledzi salsa od razu. Powinny one spędzić kilka godzin w lodówce, wtedy smaki się przegryzą, a danie będzie smakować wyśmienicie. Jeśli planujecie śledziową ucztę, warto także temu daniu zapewnić odpowiednie towarzystwo. Tatar ze śledzia albo śledzie po szwedzku doskonale będą się komponować ze śledziem w sosie salsa podczas każdego przyjęcia.

Śledzie salsa z ananasem – klasyka z nutą egzotyki

Wiecie już, co to śledzie salsa, jak zrobić i jak je podawać. A może wprowadzić do nich tropikalny akcent? Przepis na śledzie salsa z dodatkiem ananasa jest dokładnie taki sam, jedyną różnicą jest dodanie do salsy tuż przed połączeniem z rybami tego słodkiego owocu. Dzięki temu macie szansę spróbować zupełnie innej, intrygującej gamy smaków, której nikt się nie oprze! Potrzebujecie więcej inspiracji na pikantne dania? Śledzie po cygańsku, z szalotką, ogórkiem konserwowym, w marynacie z keczupu łagodnego Hellmann’s połączonego z musztardą i przyprawami, z pewnością będą hitem każdego przyjęcia. Jeśli jednak preferujecie bardziej klasyczne rozwiązania w kuchennych eksperymentach, postawcie na niezastąpione śledzie pod pierzynką. Te przysmaki sprawią, że już nigdy nie podacie na stół śledzia w innej postaci!