Składniki
200 gramów
2 łyżki
3 sztuki
3 sztuki
150 gramów
3 łyżki
0.5 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju, a następnie pokrój je w 2-centymetrowe kawałki.
Krok 2
Ogórki oraz cebulę pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
W misce przygotuj marynatę. Dodaj oliwę, ketchup, musztardę, cukier, pokrojone ogórki i szalotkę, a także przyprawę Knorr, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Przygotowaną marynatą zalej wcześniej przygotowane śledzie. Odstaw na 12 godzin do lodówki.
Dobra rada:
Przed podaniem śledzie po cygańsku z naszego przepisu możesz udekorować natką pietruszki oraz pieczonymi pomidorami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledzie po cygańsku
Słodko-pikantny sos, stworzony z połączenia ketchupu i musztardy, do tego cebula i kwaśne ogórki – to kompozycja, do której będziesz wracać nie raz! Jeśli jeszcze nie zasmakowałeś w śledziach po cygańsku, przykrytych chmurką aromatycznego sosu – pora wypróbować ten przepis.
Dla kogo?
Uwielbiasz ryby, ale te podane w oleju lub zalewie octowej już ci się znudziły? Czym prędzej skorzystaj z naszego przepisu na śledzie po cygańsku. To najpyszniejszy powód, dla którego możesz wnieść do swojej kuchni mały powiew świeżości. Danie to powinno też przypaść do gustu każdej osobie, która uwielbia wyraziste smaki.
Na jaką okazję?
Twoi goście spodziewają się tradycyjnego śledzia w cebulce? Zaskocz ich i podaj go w innej wersji! Śledzie po cygańsku w sosie słodko-kwaśnym będą wyśmienitą przystawką podczas sylwestrowej imprezy, ale i przekąską na rodzinnej kolacji.
Czy wiesz, że?
Nie potrzeba ci wiele czasu, by przygotować i zaserwować śledzie po cygańsku. Przepis ten ma jeden sekret smaku: po dodaniu wszystkich składników do ryby trzymaj danie przez godzinę w lodówce lub w innym chłodnym miejscu. W tym czasie śledzie przegryzą się z warzywami i przyprawami, a ty możesz zająć się kwestią tego, z czym podasz rybę.
Dla urozmaicenia:
Dopasuj proporcje dodatków i stwórz taki sos, który będzie smakował ci najbardziej. Jeśli uwielbiasz pikantne potrawy, do śledzi po cygańsku dodaj ostrzejszą musztardę lub odrobinę pora. Keczup zamień na passatę lub przecier pomidorowy. Miłośnicy słodyczy mogą dosypać do sosu więcej cukru lub wrzucić garść rodzynek.