Szaszłyki z halloumi - warzywne z serem: wege | Przepisy.pl pixel

Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

126 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

10 sztuk

1 sztuka

150 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

3 łyżki

3 łyżki

0.5 pęczka

1 sztuka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę – w miseczce połącz Przyprawę Smokey Knorr, oliwę z oliwek, ocet, posiekany drobno czosnek oraz 2 łyżki miodu i wymieszaj. Natkę posiekaj.

Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi - Krok 1

Krok 2

Papryki, cebulę oraz ser pokrój w kostkę ok. 3x3 cm. Wymieszaj w marynacie i odstaw w chłodne miejsce. Następnie na drewniane patyki do szaszłyków nabijaj na przemian pokrojone warzywa, całe pomidorki oraz kawałki sera.

Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi - Krok 2

Krok 3

Przygotowane szaszłyki kładź na rozgrzanym grillu. Smaż po kilka minut z każdej strony obracając je co chwilę.

Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi - Krok 3

Krok 4

W tym czasie przygotuj glazurę do szaszłyków – w miseczce połącz sos BBQ, musztardę francuską, pozostały miód, skórkę otartą z limonki oraz posiekaną natkę pietruszki.

Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi - Krok 4

Krok 5

Na chwilę przed zdjęciem szaszłyków z grilla posmaruj je przygotowaną glazurą i smaż jeszcze chwilę – uważaj, aby nie przypaliły się, miód będzie szybko się karmelizować.

Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe szaszłyki podawaj z chrupiącym pieczywem, np. z ziołowym masłem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Schab po bałkańsku
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumiGlazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi

Szaszłyki lubi chyba każdy. To proste danie występuje w wielu odmianach. Przygotowywane z mięsa i warzyw stanowią popularną potrawę serwowaną z grilla. Dziś proponujemy wam bezmięsną wersję szaszłyków, której głównym składnikiem są oczywiście warzywa i cypryjski ser, doskonale komponujący się z wyrazistą glazurą, przygotowywaną z miodu, oliwy, octu, przypraw oraz czosnku. Szaszłyki warzywne z serem halloumi to świetna propozycja na ciekawe danie imprezowe!

Dla kogo?

Szaszłyki warzywne z serem halloumi zachwycą przede wszystkim zwolenników kuchni warzywnej. Są także doskonałą odmianą menu grillowego dla miłośników mięsnych potraw.

Na jaką okazję?

Danie jest idealną propozycją na plenerowego grilla. Zaserwujcie je także na obiad lub kolację.

Czy wiesz, że?

Ser halloumi wytwarzany jest często z dodatkiem mięty, dzięki czemu zyskuje orientalny smak. Statystyczny mieszkaniec Cypru zjada blisko 8 kg tego sera w ciągu roku.

Dla urozmaicenia:

Do warzywnych szaszłyków z halloumi warto przygotować chrupiące pieczywo, które posmarujcie przygotowanym wcześniej ziołowym masłem.