Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi
łatwe
94 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
10 sztuk
1 sztuka
150 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
3 łyżki
0.5 pęczka
1 sztuka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj marynatę – w miseczce połącz Przyprawę Smokey Knorr, oliwę z oliwek, ocet, posiekany drobno czosnek oraz 2 łyżki miodu i wymieszaj. Natkę posiekaj.

Krok 2
Papryki, cebulę oraz ser pokrój w kostkę ok. 3x3 cm. Wymieszaj w marynacie i odstaw w chłodne miejsce. Następnie na drewniane patyki do szaszłyków nabijaj na przemian pokrojone warzywa, całe pomidorki oraz kawałki sera.

Krok 3
Przygotowane szaszłyki kładź na rozgrzanym grillu. Smaż po kilka minut z każdej strony obracając je co chwilę.

Krok 4
W tym czasie przygotuj glazurę do szaszłyków – w miseczce połącz sos BBQ, musztardę francuską, pozostały miód, skórkę otartą z limonki oraz posiekaną natkę pietruszki.

Krok 5
Na chwilę przed zdjęciem szaszłyków z grilla posmaruj je przygotowaną glazurą i smaż jeszcze chwilę – uważaj, aby nie przypaliły się, miód będzie szybko się karmelizować.


Dobra rada:
Gotowe szaszłyki podawaj z chrupiącym pieczywem, np. z ziołowym masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi
Szaszłyki lubi chyba każdy. To proste danie występuje w wielu odmianach. Przygotowywane z mięsa i warzyw stanowią popularną potrawę serwowaną z grilla. Dziś proponujemy wam bezmięsną wersję szaszłyków, której głównym składnikiem są oczywiście warzywa i cypryjski ser, doskonale komponujący się z wyrazistą glazurą, przygotowywaną z miodu, oliwy, octu, przypraw oraz czosnku. Szaszłyki warzywne z serem halloumi to świetna propozycja na ciekawe danie imprezowe!
Dla kogo?
Szaszłyki warzywne z serem halloumi zachwycą przede wszystkim zwolenników kuchni warzywnej. Są także doskonałą odmianą menu grillowego dla miłośników mięsnych potraw.
Na jaką okazję?
Danie jest idealną propozycją na plenerowego grilla. Zaserwujcie je także na obiad lub kolację.
Czy wiesz, że?
Ser halloumi wytwarzany jest często z dodatkiem mięty, dzięki czemu zyskuje orientalny smak. Statystyczny mieszkaniec Cypru zjada blisko 8 kg tego sera w ciągu roku.
Dla urozmaicenia:
Do warzywnych szaszłyków z halloumi warto przygotować chrupiące pieczywo, które posmarujcie przygotowanym wcześniej ziołowym masłem.