Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką
łatwe
6 osób zapisało
Składniki
20 sztuk
1 opakowanie
6 łyżek
6 sztuk
3 łyżki
1 łyżka
80 mililitrów
1 pęczek
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie odetnij ostrym nożem końcówki skrzydełek – lotki. Lotek nie wyrzucaj, wykorzystaj do rosołu.
Krok 2
Do kielicha blendera włóż składniki marynaty: śliwki, ketchup, miód, sos sojowy, sok ananasowy oraz oliwę. Całość zmiksuj na gładko, następnie dodaj Przyprawę Knorr Smokey i wymieszaj.
Krok 3
Osuszone skrzydełka przełóż do miski, wlej przygotowaną marynatę (odłóż 2-3 łyżki marynaty) i dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
Krok 4
Po tym czasie skrzydełka kładź na rozgrzanego grilla i piecz na średnim ogniu przez ok. 20-25 minut obracając co chwilę, uważając aby nie przypaliły się. Możesz użyć aluminiowych tacek. Przed samym podaniem posmaruj upieczone już skrzydełka pozostałą marynatą (użyj do tego pędzelka), posyp pokrojoną drobno kolendrą i podawaj.
Dobra rada:
Zamiast ketchup możesz użyć sosu BBQ, nadasz skrzydełkom jeszcze bardziej wędzonego aromatu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejInne przepisy
Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką
Sezon grillowy może trwać cały rok! Nasze skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką możesz zrobić zarówno podczas przyjęcia na zewnątrz, jak i w domu – wykorzystując patelnię lub grill elektryczny. Przygotowanie dania jest niezwykle proste, a ciekawy aromat śliwki wędzonej dodaje skrzydełkom wyrazistości i znacznie zbliża je do smaków, jakie znacie z typowej kuchni amerykańskiej.
Dla kogo?
Skrzydełka z grilla z wędzoną śliwką to doskonała propozycja dla każdego miłośnika dań grillowanych, o zdecydowanym smaku.
Na jaką okazję?
Przepis na skrzydełka z grilla wykorzystajcie przede wszystkim podczas przyjęcia. Jest również doskonałym urozmaiceniem codziennego menu obiadowego.
Czy wiesz, że?
Autorami pierwszego przepisu na ketchup byli Chińczycy, którzy wykorzystywali go przede wszystkim do ryb. W Europie sos ten pojawił się dopiero pod koniec XVII wieku.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie wędzony smak dań, zamiast ketchupu możecie użyć sosu BBQ.