Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

1 opakowanie

6 łyżek

6 sztuk

3 łyżki

1 łyżka

80 mililitrów

1 pęczek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie odetnij ostrym nożem końcówki skrzydełek – lotki. Lotek nie wyrzucaj, wykorzystaj do rosołu.

Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - Krok 1

Krok 2

Do kielicha blendera włóż składniki marynaty: śliwki, ketchup, miód, sos sojowy, sok ananasowy oraz oliwę. Całość zmiksuj na gładko, następnie dodaj Przyprawę Knorr Smokey i wymieszaj.

Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - Krok 2

Krok 3

Osuszone skrzydełka przełóż do miski, wlej przygotowaną marynatę (odłóż 2-3 łyżki marynaty) i dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie skrzydełka kładź na rozgrzanego grilla i piecz na średnim ogniu przez ok. 20-25 minut obracając co chwilę, uważając aby nie przypaliły się. Możesz użyć aluminiowych tacek. Przed samym podaniem posmaruj upieczone już skrzydełka pozostałą marynatą (użyj do tego pędzelka), posyp pokrojoną drobno kolendrą i podawaj.

Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast ketchup możesz użyć sosu BBQ, nadasz skrzydełkom jeszcze bardziej wędzonego aromatu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwkąSkrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką

Sezon grillowy może trwać cały rok! Nasze skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką możesz zrobić zarówno podczas przyjęcia na zewnątrz, jak i w domu – wykorzystując patelnię lub grill elektryczny. Przygotowanie dania jest niezwykle proste, a ciekawy aromat śliwki wędzonej dodaje skrzydełkom wyrazistości i znacznie zbliża je do smaków, jakie znacie z typowej kuchni amerykańskiej.

Dla kogo?

Skrzydełka z grilla z wędzoną śliwką to doskonała propozycja dla każdego miłośnika dań grillowanych, o zdecydowanym smaku.

Na jaką okazję?

Przepis na skrzydełka z grilla wykorzystajcie przede wszystkim podczas przyjęcia. Jest również doskonałym urozmaiceniem codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Autorami pierwszego przepisu na ketchup byli Chińczycy, którzy wykorzystywali go przede wszystkim do ryb. W Europie sos ten pojawił się dopiero pod koniec XVII wieku.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie wędzony smak dań, zamiast ketchupu możecie użyć sosu BBQ.