Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
59 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

1 opakowanie

6 łyżek

6 sztuk

3 łyżki

1 łyżka

80 mililitrów

1 pęczek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie odetnij ostrym nożem końcówki skrzydełek – lotki. Lotek nie wyrzucaj, wykorzystaj do rosołu.

Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - Krok 1

Krok 2

Do kielicha blendera włóż składniki marynaty: śliwki, ketchup, miód, sos sojowy, sok ananasowy oraz oliwę. Całość zmiksuj na gładko, następnie dodaj Przyprawę Knorr Smokey i wymieszaj.

Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - Krok 2

Krok 3

Osuszone skrzydełka przełóż do miski, wlej przygotowaną marynatę (odłóż 2-3 łyżki marynaty) i dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie skrzydełka kładź na rozgrzanego grilla i piecz na średnim ogniu przez ok. 20-25 minut obracając co chwilę, uważając aby nie przypaliły się. Możesz użyć aluminiowych tacek. Przed samym podaniem posmaruj upieczone już skrzydełka pozostałą marynatą (użyj do tego pędzelka), posyp pokrojoną drobno kolendrą i podawaj.

Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast ketchup możesz użyć sosu BBQ, nadasz skrzydełkom jeszcze bardziej wędzonego aromatu.

1

Opinie o przepisie

  • Bibliograjka Miejska Biblioteka Publiczna

    Bibliograjka Miejska Biblioteka Publiczna , 15.07.2021

    Na pewno wypróbujemy. Sezon w pełni :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak vindaloo
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwkąSkrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką

Sezon grillowy może trwać cały rok! Nasze skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką możesz zrobić zarówno podczas przyjęcia na zewnątrz, jak i w domu – wykorzystując patelnię lub grill elektryczny. Przygotowanie dania jest niezwykle proste, a ciekawy aromat śliwki wędzonej dodaje skrzydełkom wyrazistości i znacznie zbliża je do smaków, jakie znacie z typowej kuchni amerykańskiej.

Dla kogo?

Skrzydełka z grilla z wędzoną śliwką to doskonała propozycja dla każdego miłośnika dań grillowanych, o zdecydowanym smaku.

Na jaką okazję?

Przepis na skrzydełka z grilla wykorzystajcie przede wszystkim podczas przyjęcia. Jest również doskonałym urozmaiceniem codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Autorami pierwszego przepisu na ketchup byli Chińczycy, którzy wykorzystywali go przede wszystkim do ryb. W Europie sos ten pojawił się dopiero pod koniec XVII wieku.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie wędzony smak dań, zamiast ketchupu możecie użyć sosu BBQ.