Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką
łatwe
44 osoby zapisały

Składniki
20 sztuk
1 opakowanie
6 łyżek
6 sztuk
3 łyżki
1 łyżka
80 mililitrów
1 pęczek
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie odetnij ostrym nożem końcówki skrzydełek – lotki. Lotek nie wyrzucaj, wykorzystaj do rosołu.

Krok 2
Do kielicha blendera włóż składniki marynaty: śliwki, ketchup, miód, sos sojowy, sok ananasowy oraz oliwę. Całość zmiksuj na gładko, następnie dodaj Przyprawę Knorr Smokey i wymieszaj.

Krok 3
Osuszone skrzydełka przełóż do miski, wlej przygotowaną marynatę (odłóż 2-3 łyżki marynaty) i dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 4
Po tym czasie skrzydełka kładź na rozgrzanego grilla i piecz na średnim ogniu przez ok. 20-25 minut obracając co chwilę, uważając aby nie przypaliły się. Możesz użyć aluminiowych tacek. Przed samym podaniem posmaruj upieczone już skrzydełka pozostałą marynatą (użyj do tego pędzelka), posyp pokrojoną drobno kolendrą i podawaj.


Dobra rada:
Zamiast ketchup możesz użyć sosu BBQ, nadasz skrzydełkom jeszcze bardziej wędzonego aromatu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką
Sezon grillowy może trwać cały rok! Nasze skrzydełka z grilla w glazurze z wędzoną śliwką możesz zrobić zarówno podczas przyjęcia na zewnątrz, jak i w domu – wykorzystując patelnię lub grill elektryczny. Przygotowanie dania jest niezwykle proste, a ciekawy aromat śliwki wędzonej dodaje skrzydełkom wyrazistości i znacznie zbliża je do smaków, jakie znacie z typowej kuchni amerykańskiej.
Dla kogo?
Skrzydełka z grilla z wędzoną śliwką to doskonała propozycja dla każdego miłośnika dań grillowanych, o zdecydowanym smaku.
Na jaką okazję?
Przepis na skrzydełka z grilla wykorzystajcie przede wszystkim podczas przyjęcia. Jest również doskonałym urozmaiceniem codziennego menu obiadowego.
Czy wiesz, że?
Autorami pierwszego przepisu na ketchup byli Chińczycy, którzy wykorzystywali go przede wszystkim do ryb. W Europie sos ten pojawił się dopiero pod koniec XVII wieku.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie wędzony smak dań, zamiast ketchupu możecie użyć sosu BBQ.