Kofta kebab z jagnięciny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kofta kebab z jagnięciny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżka

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaj miętę, natkę pietruszki i kolendrę. Dwie czerwone cebule pokrój w cienkie plastry. Rozetrzyj z solą dwa ząbki czosnku. Czosnek i połowę ziół połącz z jogurtem. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny i odrobiną soli.

Kofta kebab z jagnięciny - Krok 1

Krok 2

Mięso zmiel razem z cebulą, czosnkiem, chili i połącz z przyprawą Harissa Knorr oraz pozostałymi ziołami i solą. Do mięsa dodaj pół szklanki wody. Całość dokładnie wymieszaj. Mięso, przykryte folią spożywczą, odstaw na kilka godzin, aby przeszło aromatem przypraw.

Kofta kebab z jagnięciny - Krok 2

Krok 3

Farsz podziel na małe części. Kawałkami mięsa oblep patyki do szaszłyków, formując na nich cienką, długą kiełbaskę. Mięsne szaszłyki posmaruj delikatnie olejem.

Kofta kebab z jagnięciny - Krok 3

Krok 4

Kebaby opiekaj na średnio rozgrzanym grillu przez ok. 4–5 minut z każdej strony. Podawaj je z plastrami cebuli i ziarnami granatu w chlebku pita. Serwuj z dipem czosnkowym.

Kofta kebab z jagnięciny - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby wzbogacić smak dania, możesz połączyć mięso jagnięce z wołowym, w proporcji pół na pół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kofta kebab z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kofta kebab z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kofta kebab z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kofta kebab z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kofta kebab z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kofta kebab z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kofta kebab z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kofta kebab z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kofta kebab z jagnięcinyKofta kebab z jagnięciny

Kebab z jagnięciny zrobiony w domu to zawsze dobry pomysł, bo możesz samodzielnie decydować, jakie składniki się w nim znajdą. A kofta kebab z jagnięciny jest potrawą, którą niekoniecznie znajdziesz w menu najbliższego baru z kebabem. Tym bardziej warto ją przygotować i zaskoczyć rodzinę czymś niecodziennym. Nie będziesz żałować!

Dla kogo?

Dla miłośników popularnych dań światowej kuchni. Smak słynnego kebabu w wydaniu kofta trzeba poznać!

Na jaką okazję?

Kofta kebab z jagnięciny to świetny pomysł na rodzinny obiad oraz imprezę z przyjaciółmi. Pozwoli Ci zabłysnąć kulinarnymi umiejętnościami!

Czy wiesz, że?

Kofta kebab to grillowane szaszłyki z mielonej jagnięciny, popularne na Bliskim Wschodzie. 

Dla urozmaicenia:

Danie będzie jeszcze lepsze, jeśli połączysz mięso z jagnięciny i wołowiny, w proporcji pół na pół.