
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
3 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 łyżka
1 sztuka
200 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drobno posiekaj miętę, natkę pietruszki i kolendrę. Dwie czerwone cebule pokrój w cienkie plastry. Rozetrzyj z solą dwa ząbki czosnku. Czosnek i połowę ziół połącz z jogurtem. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny i odrobiną soli.

Krok 2
Mięso zmiel razem z cebulą, czosnkiem, chili i połącz z przyprawą Harissa Knorr oraz pozostałymi ziołami i solą. Do mięsa dodaj pół szklanki wody. Całość dokładnie wymieszaj. Mięso, przykryte folią spożywczą, odstaw na kilka godzin, aby przeszło aromatem przypraw.

Krok 3
Farsz podziel na małe części. Kawałkami mięsa oblep patyki do szaszłyków, formując na nich cienką, długą kiełbaskę. Mięsne szaszłyki posmaruj delikatnie olejem.

Krok 4
Kebaby opiekaj na średnio rozgrzanym grillu przez ok. 4–5 minut z każdej strony. Podawaj je z plastrami cebuli i ziarnami granatu w chlebku pita. Serwuj z dipem czosnkowym.


Dobra rada:
Aby wzbogacić smak dania, możesz połączyć mięso jagnięce z wołowym, w proporcji pół na pół.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kofta kebab z jagnięciny
Kebab z jagnięciny zrobiony w domu to zawsze dobry pomysł, bo możesz samodzielnie decydować, jakie składniki się w nim znajdą. A kofta kebab z jagnięciny jest potrawą, którą niekoniecznie znajdziesz w menu najbliższego baru z kebabem. Tym bardziej warto ją przygotować i zaskoczyć rodzinę czymś niecodziennym. Nie będziesz żałować!
Dla kogo?
Dla miłośników popularnych dań światowej kuchni. Smak słynnego kebabu w wydaniu kofta trzeba poznać!
Na jaką okazję?
Kofta kebab z jagnięciny to świetny pomysł na rodzinny obiad oraz imprezę z przyjaciółmi. Pozwoli Ci zabłysnąć kulinarnymi umiejętnościami!
Czy wiesz, że?
Kofta kebab to grillowane szaszłyki z mielonej jagnięciny, popularne na Bliskim Wschodzie.
Dla urozmaicenia:
Danie będzie jeszcze lepsze, jeśli połączysz mięso z jagnięciny i wołowiny, w proporcji pół na pół.