
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
3 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 łyżka
1 sztuka
200 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drobno posiekaj miętę, natkę pietruszki i kolendrę. Dwie czerwone cebule pokrój w cienkie plastry. Rozetrzyj z solą dwa ząbki czosnku. Czosnek i połowę ziół połącz z jogurtem. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny i odrobiną soli.

Krok 2
Mięso zmiel razem z cebulą, czosnkiem, chili i połącz z przyprawą Harissa Knorr oraz pozostałymi ziołami i solą. Do mięsa dodaj pół szklanki wody. Całość dokładnie wymieszaj. Mięso, przykryte folią spożywczą, odstaw na kilka godzin, aby przeszło aromatem przypraw.

Krok 3
Farsz podziel na małe części. Kawałkami mięsa oblep patyki do szaszłyków, formując na nich cienką, długą kiełbaskę. Mięsne szaszłyki posmaruj delikatnie olejem.

Krok 4
Kebaby opiekaj na średnio rozgrzanym grillu przez ok. 4–5 minut z każdej strony. Podawaj je z plastrami cebuli i ziarnami granatu w chlebku pita. Serwuj z dipem czosnkowym.


Dobra rada:
Aby wzbogacić smak dania, możesz połączyć mięso jagnięce z wołowym, w proporcji pół na pół.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kofta kebab z jagnięciny
Kebab z jagnięciny zrobiony w domu to zawsze dobry pomysł, bo możesz samodzielnie decydować, jakie składniki się w nim znajdą. A kofta kebab z jagnięciny jest potrawą, którą niekoniecznie znajdziesz w menu najbliższego baru z kebabem. Tym bardziej warto ją przygotować i zaskoczyć rodzinę czymś niecodziennym. Nie będziesz żałować!
Dla kogo?
Dla miłośników popularnych dań światowej kuchni. Smak słynnego kebabu w wydaniu kofta trzeba poznać!
Na jaką okazję?
Kofta kebab z jagnięciny to świetny pomysł na rodzinny obiad oraz imprezę z przyjaciółmi. Pozwoli Ci zabłysnąć kulinarnymi umiejętnościami!
Czy wiesz, że?
Kofta kebab to grillowane szaszłyki z mielonej jagnięciny, popularne na Bliskim Wschodzie.
Dla urozmaicenia:
Danie będzie jeszcze lepsze, jeśli połączysz mięso z jagnięciny i wołowiny, w proporcji pół na pół.