Kofta kebab z jagnięciny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżka

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaj miętę, natkę pietruszki i kolendrę. Dwie czerwone cebule pokrój w cienkie plastry. Rozetrzyj z solą dwa ząbki czosnku. Czosnek i połowę ziół połącz z jogurtem. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny i odrobiną soli.

Kofta kebab z jagnięciny - Krok 1

Krok 2

Mięso zmiel razem z cebulą, czosnkiem, chili i połącz z przyprawą Harissa Knorr oraz pozostałymi ziołami i solą. Do mięsa dodaj pół szklanki wody. Całość dokładnie wymieszaj. Mięso, przykryte folią spożywczą, odstaw na kilka godzin, aby przeszło aromatem przypraw.

Kofta kebab z jagnięciny - Krok 2

Krok 3

Farsz podziel na małe części. Kawałkami mięsa oblep patyki do szaszłyków, formując na nich cienką, długą kiełbaskę. Mięsne szaszłyki posmaruj delikatnie olejem.

Kofta kebab z jagnięciny - Krok 3

Krok 4

Kebaby opiekaj na średnio rozgrzanym grillu przez ok. 4–5 minut z każdej strony. Podawaj je z plastrami cebuli i ziarnami granatu w chlebku pita. Serwuj z dipem czosnkowym.

Kofta kebab z jagnięciny - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby wzbogacić smak dania, możesz połączyć mięso jagnięce z wołowym, w proporcji pół na pół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kofta kebab z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kofta kebab z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kofta kebab z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kofta kebab z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kofta kebab z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kofta kebab z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kofta kebab z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kofta kebab z jagnięcinyKofta kebab z jagnięciny

Kebab z jagnięciny zrobiony w domu to zawsze dobry pomysł, bo możesz samodzielnie decydować, jakie składniki się w nim znajdą. A kofta kebab z jagnięciny jest potrawą, którą niekoniecznie znajdziesz w menu najbliższego baru z kebabem. Tym bardziej warto ją przygotować i zaskoczyć rodzinę czymś niecodziennym. Nie będziesz żałować!

Dla kogo?

Dla miłośników popularnych dań światowej kuchni. Smak słynnego kebabu w wydaniu kofta trzeba poznać!

Na jaką okazję?

Kofta kebab z jagnięciny to świetny pomysł na rodzinny obiad oraz imprezę z przyjaciółmi. Pozwoli Ci zabłysnąć kulinarnymi umiejętnościami!

Czy wiesz, że?

Kofta kebab to grillowane szaszłyki z mielonej jagnięciny, popularne na Bliskim Wschodzie. 

Dla urozmaicenia:

Danie będzie jeszcze lepsze, jeśli połączysz mięso z jagnięciny i wołowiny, w proporcji pół na pół.