
Składniki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
0.5 pęczka
1 pęczek
0.5 pęczka
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przełóż do miski, wymieszaj z mieszanką bałkańską, kminkiem, ostra papryka, do mięsa dolej pół szklanki wody, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Z „kęsów” farszu uformuj kiełbaski grubości 2 cm. Mięso z wierzchu delikatnie posmaruj olejem, odstaw na bok.

Krok 3
Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry, pomidory przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne skórkę pokrój w paseczki, posiekaj mięte, kolendrę i pietruszkę. Warzywa i zioła pomieszaj ze sobą w misce.

Krok 4
Na desce rozetrzyj czosnek z odrobina soli na miazgę , wyciśnij sok z cytryny , oba składniki pomieszaj z jogurtem, powstały sos przełóż do miseczki.

Krok 5
Gotowe kiełbaski smaż na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony.

Krok 6
Na grillu podpiecz też lewa, prawa, cienkie chlebki. Na ciepła pitę nałóż pełną łyżkę sosu jogurtowego, nałóż sporą ilość cebuli ziół i pomidorów, na farsz połóż grillowaną kiełbaskę. Całość zawiń w chlebek.


Dobra rada:
Kiełbaski może też zrobić z mięsa drobiowego, na pewno będą wtedy mniej kaloryczne.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cevapcici w plackach pity
Cevapcici? Tak! W końcu czas na kulinarną podróż! Bałkany to fascynujący zakątek Europy, który zachwyca nie tylko zapierającymi dech w piersi widokami, ale i wyjątkową kuchnią. Gotowy na prawdziwą ucztę smaków? Zainspiruj się przepisem na cevapcici w plackach pity i poznaj jedną z najbardziej oryginalnych tradycji kulinarnych na świecie.
Dla kogo?
Dla tych, którzy lubią poznawać nowe smaki, a najlepiej te z różnych zakątków świata.
Na jaką okazję?
Zaskocz swoich gości tym bałkańskim przysmakiem! Cevapcici w plackach pity świetnie sprawdzi się w roli przystawki, np. podczas imprezy z przyjaciółmi czy spotkania w gronie najbliższych. Koniec z nudnymi przekąskami!
Czy wiesz, że?
Cevapcici to danie pochodzące z Bałkanów, gdzie przygotowuje się je w wielu odmianach. W Albanii znane jest pod nazwą qofte, w Bośni jako cevapi, a w Rumunii nazywają je mici. Głównym składnikiem jest mięso mielone, zazwyczaj jest to mieszanka kilku gatunków.
Dla urozmaicenia:
Kiełbaski możesz przygotować także z mięsa drobiowego.