Cevapcici w plackach pity przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cevapcici w plackach pity

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

156 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

388 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 pęczek

0.5 pęczka

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miski, wymieszaj z mieszanką bałkańską, kminkiem, ostra papryka, do mięsa dolej pół szklanki wody, całość dokładnie wymieszaj.

Cevapcici w plackach pity - Krok 1

Krok 2

Z „kęsów” farszu uformuj kiełbaski grubości 2 cm. Mięso z wierzchu delikatnie posmaruj olejem, odstaw na bok.

Cevapcici w plackach pity - Krok 2

Krok 3

Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry, pomidory przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne skórkę pokrój w paseczki, posiekaj mięte, kolendrę i pietruszkę. Warzywa i zioła pomieszaj ze sobą w misce.

Cevapcici w plackach pity - Krok 3

Krok 4

Na desce rozetrzyj czosnek z odrobina soli na miazgę , wyciśnij sok z cytryny , oba składniki pomieszaj z jogurtem, powstały sos przełóż do miseczki.

Cevapcici w plackach pity - Krok 4

Krok 5

Gotowe kiełbaski smaż na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony.

Cevapcici w plackach pity - Krok 5

Krok 6

Na grillu podpiecz też lewa, prawa, cienkie chlebki. Na ciepła pitę nałóż pełną łyżkę sosu jogurtowego, nałóż sporą ilość cebuli ziół i pomidorów, na farsz połóż grillowaną kiełbaskę. Całość zawiń w chlebek.

Cevapcici w plackach pity - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Kiełbaski może też zrobić z mięsa drobiowego, na pewno będą wtedy mniej kaloryczne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cevapcici w plackach pity - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cevapcici w plackach pity - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cevapcici w plackach pity - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cevapcici w plackach pity - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cevapcici w plackach pity - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cevapcici w plackach pity - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cevapcici w plackach pity - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cevapcici w plackach pity - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cevapcici w plackach pityCevapcici w plackach pity

Cevapcici? Tak! W końcu czas na kulinarną podróż! Bałkany to fascynujący zakątek Europy, który zachwyca nie tylko zapierającymi dech w piersi widokami, ale i wyjątkową kuchnią. Gotowy na prawdziwą ucztę smaków? Zainspiruj się przepisem na cevapcici w plackach pity i poznaj jedną z najbardziej oryginalnych tradycji kulinarnych na świecie.

Dla kogo?

Dla tych, którzy lubią poznawać nowe smaki, a najlepiej te z różnych zakątków świata.

Na jaką okazję?

Zaskocz swoich gości tym bałkańskim przysmakiem! Cevapcici w plackach pity świetnie sprawdzi się w roli przystawki, np. podczas imprezy z przyjaciółmi czy spotkania w gronie najbliższych. Koniec z nudnymi przekąskami!

Czy wiesz, że?

Cevapcici to danie pochodzące z Bałkanów, gdzie przygotowuje się je w wielu odmianach. W Albanii znane jest pod nazwą qofte, w Bośni jako cevapi, a w Rumunii nazywają je mici. Głównym składnikiem jest mięso mielone, zazwyczaj jest to mieszanka kilku gatunków.

Dla urozmaicenia:

Kiełbaski możesz przygotować także z mięsa drobiowego.