Szakszuka - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

167

792 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
23 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2941 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pomidorów usuń szypułkę, nadetnij skórkę od spodu na krzyż, zanurz je na 10 sekund w gotującej się wodzie, a następnie przełóż do zimnej wody. Usuń z nich skórkę, przetnij je na cztery części oraz usuń z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane pomidory pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj czosnek, chili i natkę kolendry. Pokrój drobno szczypior dymki, cebulki w piórka, a paprykę w drobną kosteczkę.

Szakszuka - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Na patelni, na rozgrzanej Ramie smaż jak szef kuchni, podsmaż cebulę i paprykę, a gdy cebula się zeszkli dodaj chili, czosnek oraz pomidory. Całość dopraw do smaku szczyptą ostrej papryki, kminem i ewentualnie, jeśli uznasz to za koniecznie, szczyptą soli. Wszystko razem duś pod przykryciem około 2 – 3 minuty.

Szakszuka - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Na sam koniec dodaj posiekana kolendrę i szczypior.

Szakszuka - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W powstałym sosie zrób delikatne wgłębienia i wbij w nie jajka. Całość przykryj i duś przez minutę lub dwie, aż jajka się zetną.

Szakszuka - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz też dodać wcześniej pokrojoną kiełbasę chorizo. Powstanie wtedy nieco treściwsza wersja szakszuki.

2

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska

    TAK. Możesz też dodać kawałki wędzonej ryby (dodaj bezpośrednio przed wbiciem jajek).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kopicki

    Maria Kopicki

    bardzo smaczne dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szakszuka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szakszuka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szakszuka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szakszuka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szakszuka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szakszuka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szakszuka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szakszuka - VIDEOSzakszuka - VIDEO

Choć nazwa tej potrawy wydaje się skomplikowana, z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. Szakszuka to propozycja, której nie może zabraknąć w Twoim jadłospisie na ten rok. Jajka w towarzystwie soczystych pomidorów, czerwonej papryki i niesamowicie aromatycznego kminu rzymskiego. Szakszuka raz spróbowana, na stałe zagości w Twoim menu!

Dla kogo? Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez jajek, a jesteś już nieco zmęczony jedną opcją śniadaniową – jajecznicą, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Koniec z nudą i monotonią!

Na jaką okazję? Idealna opcja na pożywne śniadanie – na przykład to przygotowane w weekend. Twoja rodzina pokocha ten smak!

Dla urozmaicenia: Do szakszuki możesz dodać także pokrojoną kiełbasę chorizo. Wzbogaci ona nieco wersją wegetariańską i sprawi, że danie będzie bardziej sycące.

Czy wiesz, że? Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza „wielki bałagan”. Skojarzenie to może budzić obraz jednej patelni z niezliczoną ilością składników. Danie pochodzi z kuchni tunezyjskiej i jej właśnie zawdzięcza mnogość kolorów i smaków.

Nie szukaj dłużej – przygotuj szakszukę!