Szakszuka - przepis z pomidorami i papryką | Przepisy.pl pixel

Szakszuka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

268

heart
1521 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1802 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sparz pomidory do szakszuki z piekarnika. W tym celu wytnij z nich szypułkę, a spód warzywa delikatnie natnij na krzyż. Pomidory umieść na ok. 10 sekund we wrzątku, a następnie w zimnej wodzie. Usuń skórkę, która powinna już ładnie odchodzić i przekrój je na pół. Pozostały miąższ pomidorowy pokrój w kosteczkę. W taką samą kosteczkę na desce do krojenia pokrój cebulę dymkę i paprykę. Przygotuj też pozostałe składniki – posiekaj szczypior, czosnek, chili i kolendrę.

Szakszuka  - Krok 1

Krok 2

Na teflonowej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek. Kiedy lekko się zarumieni, dodaj papryczkę chili, cebulę i paprykę, a następnie posyp całość Przyprawą do warzyw z grilla Knorr. Smaż wszystko razem dłuższą chwilę. W kolejnym etapie dodaj pomidory, kolendrę, słodką paprykę, szczypior i kmin rzymski. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i podsmażaj kilka dodatkowych minut, żeby smaki się połączyły. Na koniec dopraw danie szakszuka szczyptą soli.

Szakszuka  - Krok 2

Krok 3

Szakszuka z papryką i pomidorami jest już prawie gotowa. Podsmażone składniki rozłóż do małych naczynek żaroodpornych. Do każdego naczynia wbij kurze jajko. Miseczki wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na ok. 10 minut. Gotowe!

Szakszuka  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Szakszuka z pomidorami i papryką to danie, które można przygotować również na patelni. Zrób w jarzynach łyżką wgłębienia. W powstałe dołki wbij jajka, przykryj pokrywką i podgrzewaj do ścięcia się białek. Podawaj z grzankami.

2

Opinie o przepisie

  • Urszula

    Urszula , 22.05.2025

    Extra opcja na ciepłe śniadanie. Polecam w 100%.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Serafin

    Alicja Serafin , 21.04.2021

    Bardzo smaczne śniadanie i wyjątkowo wygląda. Wszystkie składniki w tej wersji przepisu uwielbiam. Nie mogę się doczekać gości, których uraczę taką szakszuką.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Włoska Caponata
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szakszuka Szakszuka

Szakszuka z piekarnika to danie o intrygującej nazwie, które jest charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej. Najkrócej można opisać je jako jajka w warzywnym sosie. Słowa jednak nie oddają w pełni uroku szakszuki, który obejmuje zachęcający wygląd dania, ale też jego wyborny smak. Wypróbuj przepis na szakszukę z piekarnika, a przekonasz się, że często będziesz do niego wracać.

Dla kogo?

Szakszuka z papryką i pomidorami jest dużo bardziej efektowna niż popularne omlety czy jajecznice. Przepis na szakszukę wpadnie w oko każdemu szefowi kuchni, który prezencję dań ceni tak samo, jak ich niebanalny smak.

Na jaką okazję?

Kiedy najlepiej wykorzystać przepis na szakszukę? Wolne weekendowe dni to wystarczający pretekst, by przygotować śniadanie na bogato. Na co dzień nie zawsze wystarcza na to czasu. Szakszuka w piekarniku jest jak najbardziej wskazana.

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania szakszuki, warzywną bazę potrawy możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Następnego dnia wystarczy lekko ją podgrzać, wbić jaja i wstawić do piekarnika. Skróci to czas porannego gotowania. Możesz także wykorzystać pomidory krojone z puszki. Jeśli więc chcesz zjeść śniadanie „na bogato” w zabiegany poranek, jest to jak najbardziej możliwe. Przepis na szakszukę przygotuj dzień wcześniej.

Dla urozmaicenia:

Jak smakuje szakszuka? Przepis w formie bezmięsnej z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni wegetariańskiej. Jeśli zależy Ci na mięsnym dodatku w swojej szakszuce z piekarnika, użyj pokrojonej w kostkę wiejskiej kiełbasy lub wędzonego boczku.