Szakszuka - przepis z pomidorami i papryką | Przepisy.pl pixel

Szakszuka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

254

1477 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1683 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5044 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sparz pomidory do szakszuki z piekarnika. W tym celu wytnij z nich szypułkę, a spód warzywa delikatnie natnij na krzyż. Pomidory umieść na ok. 10 sekund we wrzątku, a następnie w zimnej wodzie. Usuń skórkę, która powinna już ładnie odchodzić i przekrój je na pół. Pozostały miąższ pomidorowy pokrój w kosteczkę. W taką samą kosteczkę na desce do krojenia pokrój cebulę dymkę i paprykę. Przygotuj też pozostałe składniki – posiekaj szczypior, czosnek, chili i kolendrę.

Szakszuka  - Krok 1

Krok 2

Na teflonowej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek. Kiedy lekko się zarumieni, dodaj papryczkę chili, cebulę i paprykę, a następnie posyp całość Przyprawą do warzyw z grilla Knorr. Smaż wszystko razem dłuższą chwilę. W kolejnym etapie dodaj pomidory, kolendrę, słodką paprykę, szczypior i kmin rzymski. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i podsmażaj kilka dodatkowych minut, żeby smaki się połączyły. Na koniec dopraw danie szakszuka szczyptą soli.

Szakszuka  - Krok 2

Krok 3

Szakszuka jest już prawie gotowa. Podsmażone składniki rozłóż do małych naczynek żaroodpornych. Do każdego naczynia wbij kurze jajko. Miseczki wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na ok. 10 minut. Gotowe!

Szakszuka  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Szakszuka z pomidorami i papryką to danie, które można przygotować również na patelni. Zrób w jarzynach łyżką wgłębienia. W powstałe dołki wbij jajka, przykryj pokrywką i podgrzewaj do ścięcia się białek. Podawaj z grzankami.

1

Opinie o przepisie

  • Alicja Serafin

    Alicja Serafin , 21.04.2021

    Bardzo smaczne śniadanie i wyjątkowo wygląda. Wszystkie składniki w tej wersji przepisu uwielbiam. Nie mogę się doczekać gości, których uraczę taką szakszuką.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szakszuka Szakszuka

Szakszuka z piekarnika to danie o intrygującej nazwie, które jest charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej. Najkrócej można opisać je jako jajka w warzywnym sosie. Słowa jednak nie oddają w pełni uroku szakszuki, który obejmuje zachęcający wygląd dania, ale też jego wyborny smak. Wypróbuj przepis na szakszukę z piekarnika, a przekonasz się, że często będziesz do niego wracać.

Dla kogo?

Szakszuka z papryką i pomidorami jest dużo bardziej efektowna niż popularne omlety czy jajecznice. Przepis na szakszukę wpadnie w oko każdemu szefowi kuchni, który prezencję dań ceni tak samo, jak ich niebanalny smak.

Na jaką okazję?

Wolne weekendowe dni to wystarczający pretekst, by przygotować śniadanie na bogato. Na co dzień nie zawsze wystarcza na to czasu. Szakszuka w piekarniku jest jak najbardziej wskazana.

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania szakszuki, warzywną bazę potrawy możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Następnego dnia wystarczy lekko ją podgrzać, wbić jaja i wstawić do piekarnika. Skróci to czas porannego gotowania. Możesz także wykorzystać pomidory krojone z puszki.

Dla urozmaicenia:

Jak smakuje szakszuka? Przepis w formie bezmięsnej z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni wegetariańskiej. Jeśli zależy Ci na mięsnym dodatku w swojej szakszuce z piekarnika, użyj pokrojonej w kostkę wiejskiej kiełbasy lub wędzonego boczku.