Szakszuka video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Szakszuka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

222

1169 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1293 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3599 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sparz pomidory, w tym celu wytnij z nich szypułkę a spód pomidora delikatnie nadetnij na krzyż. Pomidory umieść na około 10 sekund we wrzątku a następnie w zimnej wodzie. Z pomidorów usuń skórkę przekrój je na pół usuń środek. Pozostały miąższ pomidorowy pokrój w kosteczkę. W taką samą kosteczkę pokrój cebulę dymkę i paprykę. Posiekaj szczypior, czosnek chili i kolendrę.

Szakszuka  - Krok 1

Krok 2

Na teflonowej patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek chili i cebulę dodaj paprykę smaż wszystko razem dłuższą chwilę. Dodaj pomidory , kolendrę, słodką paprykę,szczypior i kmin rzymski . Wszystko razem dokładnie wymieszaj, dopraw szczyptą soli.

Szakszuka  - Krok 2

Krok 3

Podsmażone warzywa, rozłóż do małych naczynek. Do każdego naczynia wbij jajko. Całość wstaw do nagrzanego do 160*C piekarnika na około 10 minut. Danie można przygotować również na patelni. Zrób w jarzynach łyżką wgłębienia. Wbij w nie jajka. Przykryj i gotuj do ścięcia się białek. Podawaj.

Szakszuka  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz też jajka wbić bezpośrednio na patelnie, wtedy smaż wszystko razem pod przykryciem, aż białko jaj się zetnie.

1

Opinie o przepisie

  • Alicja Serafin

    Alicja Serafin , 21.04.2021

    Bardzo smaczne śniadanie i wyjątkowo wygląda. Wszystkie składniki w tej wersji przepisu uwielbiam. Nie mogę się doczekać gości, których uraczę taką szakszuką.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szakszuka Szakszuka

Danie o intrygującej nazwie jest charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej. Najkrócej można je opisać jako jajka w warzywnym sosie. Słowa jednak nie oddają w pełni uroku szakszuki, który obejmuje zachęcający wygląd i wyborny smak. Degustacja obowiązkowa!

Dla kogo?

Szakszuka jest dużo bardziej efektowna niż popularne omlety czy jajecznice. Przepis wpadnie w oko każdemu szefowi kuchni, który prezencję dań ceni tak samo, jak ich niebanalny smak.

Na jaką okazję?

Wolne weekendowe dni to wystarczający pretekst, by przygotować śniadanie na bogato. Na co dzień nie zawsze wystarcza na to czasu. Niespieszna degustacja szakszuki jest jak najbardziej wskazana.

Czy wiesz, że?

Warzywną podstawę potrawy możecie przygotować dzień wcześniej. Skróci to czas porannego gotowania.

Dla urozmaicenia:

Jeśli zależy Wam na mięsnym dodatku w swojej szakszuce, użyjcie pokrojonej w kostkę kiełbasy lub wędzonego boczku.