Szakszuka - co to jest za danie? Z jakiego kraju pochodzi?

Szakszuka to danie, o którym w ostatnich latach słyszymy wyjątkowo często. Chociaż receptura na ten przysmak pochodzi z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, to obecnie zyskała ona popularność na całym świecie. Co to jest szakszuka? Z czego przygotować tę potrawę? Jeżeli chcecie lepiej poznać ten specjał, to koniecznie zostańcie z nami. Przybliżymy Wam pochodzenie, charakterystykę oraz skład dania, o którym obecnie jest tak głośno. Zapraszamy!

Szakszuka z jakiego kraju pochodzi?

Aby lepiej poznać danie, które chcecie przygotować, warto zajrzeć do historii. Z jakiego kraju pochodzi szakszuka? Pierwsza receptura na tę potrawę prawdopodobnie powstała w XVI wieku w Afryce Północnej. Wszystko za sprawą importu pomidorów, które wtedy dotarły na te tereny. Obecnie nie znamy dokładnego miejsca powstania receptury na szakszukę, ale wiemy, że najczęściej pojawiała się ona w kuchni Egiptu, Izraela oraz Tunezji. Do czasu, ponieważ teraz ten przysmak zdobył międzynarodową popularność i zyskał grono fanów na całym świecie. Sam wyraz szakszuka oznacza w arabskim języku mieszankę. Coś w tym jest, ponieważ w tym daniu znajdziecie dużo ciekawych składników, które tworzą nietypową, ale wyjątkowo smaczną kompozycję. Szakszuka co to za danie? Sami zobaczcie!

Szakszuka – połączenie pomidorów i jajek

Znacie już pochodzenie szakszuki, więc teraz nadeszła pora na charakterystykę i skład tego dania. Głównymi składnikami potrawy są podsmażone pomidory oraz jajka. W szakszuce nie może również zabraknąć innych warzyw, takich jak: cebula oraz papryka. Warto także zwrócić uwagę na przyprawy, które są dodawane w zależności od regionu, w jakim przygotowywana jest szakszuka. Kucharze najczęściej sięgają po: kmin rzymski, sól, oregano, bazylię oraz pieprz. Oczywiście warianty tego dania oraz lista składników mogą się różnić w zależności od preferencji gotujących. Jedno jest pewne – połączenie podsmażonych pomidorów i jajek to doskonała kompozycja, jaką można zaserwować na śniadanie czy kolację. Zobaczcie, z czym podawać szakszukę.

Szakszuka – z czym ją serwować?

Szakszuka to danie, które dobrze komponuje się z innymi składnikami. Tradycyjnie podajemy ją ze świeżym pieczywem. Możecie sięgnąć po bułki, chleb lub eksperymentować ze specjałami z innych krajów. Co powiecie na aromatyczny chlebek naan? Zamaczajcie kawałki tego specjału w szakszuce i cieszcie się wybitnym posiłkiem! Do dania na bazie pomidorów i jajek doskonale pasuje również hummus. Ta pyszna pasta z ciecierzycy i szakszuka tworzą duet doskonały. Spróbujecie? Wybierzcie dodatki według swoich preferencji, dzięki czemu jedzenie szakszuki będzie dla Was prawdziwą ucztą smaków.

Nasze przepisy na szakszukę i dodatki

Szakszuka co to? Nie myślcie już dłużej nad tym pytaniem, tylko zabierzcie się za przyrządzanie tego przysmaku. A pomogą Wam w tym nasze receptury, którym ciężko się oprzeć!

Szakszuka z naszego przepisu nie ma sobie równych. Spróbujcie tego dania i sami się o tym przekonajcie. Pycha! Z jakimi dodatkami ją zaserwować? Mamy kilka propozycji.

Lubicie klasyczne pieczywo? Jeżeli tak, to sięgnijcie po chleb na zakwasie, który jest wyjątkowo smaczny. A może wolicie eksperymentować? Chlebek naan będzie strzałem w dziesiątkę. Koniecznie go spróbujcie?

Nie ma to jak domowy hummus. Skoro wiecie już, co to jest szakszuka, to koniecznie spróbujcie połączenia tych dwóch produktów. Czeka Was prawdziwa uczta smaków!