Pieczywo w polskiej tradycji zajmuje niezwykle ważne miejsce. Pojawia się w wielu domach jako nieodzowny składnik codziennych posiłków, zwłaszcza śniadania – pierwszego i drugiego – oraz kolacji. Kromka chleba z ulubionymi dodatkami to prawdopodobnie najprostszy i najszybszy sposób na przekąskę, więc trudno się dziwić, że pieczywo często ląduje na samej górze listy zakupów. Mimo wszystko nawet ulubione bułeczki z najlepszej piekarni mogą kiedyś spowszednieć. Czym zastąpić pieczywo, gdy pojawi się potrzeba urozmaicenia jadłospisu? Skorzystajcie z naszych propozycji – będzie smacznie i różnorodnie!

Mniej pieczywa – mniej monotonii!

Niektórzy szukają zamienników chleba ze względu na wprowadzanie restrykcyjnych diet lub problemy zdrowotne. Nie muszą to być jedyne powody, by zastanowić się nad tym, czym zastąpić chleb. Kreatywność w kuchni zawsze jest mile widziana, a tego typu wyzwanie może doprowadzić do zaskakujących receptur. Do dzieła!

Co jeść zamiast chleba na śniadanie?

Zapewne każdy zna powiedzenie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Wyjście z domu z burczącym brzuchem z pewnością nie sprzyja udanemu porankowi. Jednocześnie większości zabieganych osób zależy na oszczędności czasu. Jak połączyć chęć zjedzenia smacznego śniadania bez konieczności wcześniejszego wstawania z łóżka?

  • Po pierwsze: koktajle! Owocowe lub owocowo-warzywne. Wystarczy zmiksować ulubione składniki z wodą, sokiem owocowym, mlekiem lub jogurtem i pyszne śniadanie bez pieczywa gotowe.
  • Po drugie: owsianki! Idealne dla wszystkich, którym zależy na ciepłym śniadaniu. Niech w ich składzie nie zabraknie świeżych i suszonych owoców, orzechów oraz ziaren.

Prawie jak kanapka, czyli jak radzić sobie bez chleba

Kanapki to sposób nie tylko na śniadanie, ale też przekąskę w ciągu dnia czy kolację. Przedstawiamy kolejne pomysły na to, co zjeść zamiast pieczywa.

  • Naleśniki i tortille kukurydziane – z mięsem czy warzywami? Wszystkie chwyty dozwolone! Smakują wyśmienicie na zimno i na gorąco.
  • Podpłomyki, czyli jeden z najstarszych i nieco zapomnianych już rodzajów placka na bazie mąki i wody. Wyśmienite z warzywnymi pastami oraz jako dodatek do rozmaitych potrawek.
  • Chleb warzywny, w którego składzie znajdą się wyłącznie jajka, olej roślinny, przyprawy i ulubione warzywa. Do jego zrobienia świetnie nadają się marchew, cukinia, dynia i bataty.
  • Warzywa na gorąco! Grillowane lub pieczone plastry cukinii z powodzeniem zastąpią kromki pieczywa. Dodając do nich inne warzywa, nasiona i sery, stworzycie niebanalną przekąskę.

Inspiracje na posiłek bez pieczywa

Radzenie sobie na co dzień w kuchni bez chleba – łatwo powiedzieć, trudniej zrobić? Nie z naszymi wskazówkami. Skoro była mowa o warzywnym chlebie, czemu nie spróbować muffinów z suszonymi pomidorami z dodatkiem czarnych oliwek i natki pietruszki? Tradycyjne kanapki odejdą w niepamięć po skosztowaniu placka à la podpłomyk. Tę recepturę możecie wykorzystać także podczas proszonej kolacji. Zastanawiacie się, co zamiast chleba nadaje się do zrobienia lunchu na wynos? Z wrapem z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą pożegnacie wszelkie wątpliwości.

Bardzo spektakularnie prezentuje się tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiącą ciecierzycą. Klasyczne naleśniki z brokułem też są godnym zastępstwem dla pieczywa. Macie ochotę na jeszcze więcej warzywnych akcentów? Efektowne grillowane roladki z cukinii i serka uświetnią każdy posiłek. Cukinię smażoną zastosujcie jako bazę przekąski, układając na niej dodatki, które zazwyczaj lądują na Waszych kanapkach. Podobnie możecie postąpić z grillowanym bakłażanem z czosnkiem – codzienne wizyty w piekarni nie będą już konieczne.