
Składniki
300 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 opakowania
200 gramów
100 gramów
600 gramów
1 łyżeczka
150 gramów
50 gramów
2 sztuki
100 gramów
150 gramów
600 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypłucz proso w zimnej wodzie. Następnie przełóż do garnka, wlej 300ml wody oraz mleko. Gotuj powoli aż proso wchłonie cały płyn i zrobi się miękkie. Wystudź.
Krok 2
Połącz jogurt z sosem sałatkowym Knorr. Odstaw na bok. Soczewicę odsącz.
Krok 3
Umyj i oczyść listki szpinaku. Przelej je gorącą wodą aby zmiękły i odsącz. Następnie pokrój drobno. Podobnie pokrój suszone pomidory. Z cytryny zetrzyj skórkę i następnie wyciśnij sok. Jabłka i marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
Teraz połącz ugotowane proso z soczewicą, suszonymi pomidorami, marchewką, jabłkiem, szpinakiem, Kminem i Chilli Knorr, pestkami dyni, ksylitolem, kolendrą, skórką i sokiem z cytryny, mąką z ciecierzycy aż powstanie ciasto.
Krok 5
Ciasto przekładaj do foremek na muffiny. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.

Dobra rada:
Możesz zastąpić ksylitol miodem lub syropem klonowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muffin z soczewicą
Jeśli muffiny dotychczas kojarzycie jedynie z wersją czekoladową, czas na prawdziwą kuchenną rewolucję. Chcemy Wam pokazać nowoczesne wydanie tego dania, z wykorzystaniem soczewicy. Na pierwszy rzut oka brzmi egzotycznie. To tylko pozory. Takie połączenie to gwarancja niezapomnianego smaku, ciekawej konsystencji i orientalnego aromatu. Zaskoczcie rodzinę, gości, a nawet samych siebie, przygotowując muffiny z soczewicą według naszego przepisu!
Dla kogo?
Dla osób lubiących nowoczesną kuchnię oraz łączenie smaków. Muffiny z soczewicą będą idealnym daniem dla zwolenników potraw roślinnych.
Na jaką okazję?
Muffiny z soczewicy idealne pasują na przystawkę. Będą także świetnym uzupełnieniem menu imprezowego. Zaskoczenie gości gwarantowane!
Czy wiesz, że?
Proso jest uprawiane od tysięcy lat, szczególnie w suchych regionach Afryki i Azji Południowej. Roślina idealnie rozwija się nawet na mało żyznych glebach, a dziś najczęściej wykorzystywana jest w postaci kaszki lub mąki do wyrobu naleśników i pieczywa.
Dla urozmaicenia:
Ksylitol z powodzeniem możesz zastąpić miodem lub syropem klonowym.