
Składniki
300 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 opakowania
200 gramów
100 gramów
600 gramów
1 łyżeczka
150 gramów
50 gramów
2 sztuki
100 gramów
150 gramów
600 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypłucz proso w zimnej wodzie. Następnie przełóż do garnka, wlej 300ml wody oraz mleko. Gotuj powoli aż proso wchłonie cały płyn i zrobi się miękkie. Wystudź.
Krok 2
Połącz jogurt z sosem sałatkowym Knorr. Odstaw na bok. Soczewicę odsącz.
Krok 3
Umyj i oczyść listki szpinaku. Przelej je gorącą wodą aby zmiękły i odsącz. Następnie pokrój drobno. Podobnie pokrój suszone pomidory. Z cytryny zetrzyj skórkę i następnie wyciśnij sok. Jabłka i marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
Teraz połącz ugotowane proso z soczewicą, suszonymi pomidorami, marchewką, jabłkiem, szpinakiem, Kminem i Chilli Knorr, pestkami dyni, ksylitolem, kolendrą, skórką i sokiem z cytryny, mąką z ciecierzycy aż powstanie ciasto.
Krok 5
Ciasto przekładaj do foremek na muffiny. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.

Dobra rada:
Możesz zastąpić ksylitol miodem lub syropem klonowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muffin z soczewicą
Jeśli muffiny dotychczas kojarzycie jedynie z wersją czekoladową, czas na prawdziwą kuchenną rewolucję. Chcemy Wam pokazać nowoczesne wydanie tego dania, z wykorzystaniem soczewicy. Na pierwszy rzut oka brzmi egzotycznie. To tylko pozory. Takie połączenie to gwarancja niezapomnianego smaku, ciekawej konsystencji i orientalnego aromatu. Zaskoczcie rodzinę, gości, a nawet samych siebie, przygotowując muffiny z soczewicą według naszego przepisu!
Dla kogo?
Dla osób lubiących nowoczesną kuchnię oraz łączenie smaków. Muffiny z soczewicą będą idealnym daniem dla zwolenników potraw roślinnych.
Na jaką okazję?
Muffiny z soczewicy idealne pasują na przystawkę. Będą także świetnym uzupełnieniem menu imprezowego. Zaskoczenie gości gwarantowane!
Czy wiesz, że?
Proso jest uprawiane od tysięcy lat, szczególnie w suchych regionach Afryki i Azji Południowej. Roślina idealnie rozwija się nawet na mało żyznych glebach, a dziś najczęściej wykorzystywana jest w postaci kaszki lub mąki do wyrobu naleśników i pieczywa.
Dla urozmaicenia:
Ksylitol z powodzeniem możesz zastąpić miodem lub syropem klonowym.