Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

6 sztuk

120 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Obierz ziemniaki i cebulę. Wraz z serem pokrój na mniejsze kawałki, dodaj chili, przełóż wszystko do naczynia miksującego.

Krok 2

Dodaj przyprawy Knorr i rozdrobnij wszystko 15s/obr. 5

Krok 3

Wbij jaja, dodaj pestki z dyni i wymieszaj 15s/obr. 2

Krok 4

Gotową mieszanką nakładaj do 12 foremek od muffinków. Piecz przez ok 50 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Muffinki możesz posypać dodatkowym serem.

2

Opinie o przepisie

  • Igus Igus

    Igus Igus , 10.09.2020

    Wszystko super tylko maleńka poprawka ,,ze słodkich ziemniaków..."

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chiliPikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili

Mimo że babeczki zwykle przywodzą na myśl efektowne i bardzo fotogeniczne desery, będą w stanie jeszcze niejednym nas zaskoczyć. Ze słodkimi ziemniakami zamienią się w wytrawną przekąskę. Pikantne dodatki nieco podniosą temperaturę. Gotowi na warzywny eksperyment z przepisem na pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków? Fartuchy w dłoń!

Dla kogo?

Dzień bez pieczenia to dla Was dzień stracony? Tym razem zamiast kolejnych łakoci, przygotujcie w piekarniku wytrawną przekąskę z serem cheddar i chili.

Na jaką okazję?

Kapitalnym pomysłem jest ułożenie pikantnych babeczek z batatów na półmiskach w czasie przyjęcia. Z powodzeniem zabierzecie je na wynos zamiast spowszedniałych kanapek. Przekąska do pracy, szkoły lub na wycieczkę nie musi być nudna.

Czy wiesz, że?

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, można znaleźć w wielu odmianach. Różnią się między innymi kolorem: od białego, poprzez żółty, pomarańczowy, czerwony, aż do fioletowego.

Dla urozmaicenia:

Do pikantnych muffinów z batatów z cheddarem i chili pasuje parmezan. Słodkie ziemniaki można zamienić na dynię.