Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili
łatwe
59 osób zapisało

Składniki
600 gramów
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
6 sztuk
120 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Obierz ziemniaki i cebulę. Wraz z serem pokrój na mniejsze kawałki, dodaj chili, przełóż wszystko do naczynia miksującego.
Krok 2
Dodaj przyprawy Knorr i rozdrobnij wszystko 15s/obr. 5
Krok 3
Wbij jaja, dodaj pestki z dyni i wymieszaj 15s/obr. 2
Krok 4
Gotową mieszanką nakładaj do 12 foremek od muffinków. Piecz przez ok 50 minut.

Dobra rada:
Muffinki możesz posypać dodatkowym serem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do ziemniaków Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPlanujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili
Mimo że babeczki zwykle przywodzą na myśl efektowne i bardzo fotogeniczne desery, będą w stanie jeszcze niejednym nas zaskoczyć. Ze słodkimi ziemniakami zamienią się w wytrawną przekąskę. Pikantne dodatki nieco podniosą temperaturę. Gotowi na warzywny eksperyment z przepisem na pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków? Fartuchy w dłoń!
Dla kogo?
Dzień bez pieczenia to dla Was dzień stracony? Tym razem zamiast kolejnych łakoci, przygotujcie w piekarniku wytrawną przekąskę z serem cheddar i chili.
Na jaką okazję?
Kapitalnym pomysłem jest ułożenie pikantnych babeczek z batatów na półmiskach w czasie przyjęcia. Z powodzeniem zabierzecie je na wynos zamiast spowszedniałych kanapek. Przekąska do pracy, szkoły lub na wycieczkę nie musi być nudna.
Czy wiesz, że?
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, można znaleźć w wielu odmianach. Różnią się między innymi kolorem: od białego, poprzez żółty, pomarańczowy, czerwony, aż do fioletowego.
Dla urozmaicenia:
Do pikantnych muffinów z batatów z cheddarem i chili pasuje parmezan. Słodkie ziemniaki można zamienić na dynię.