Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

6 sztuk

120 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Obierz ziemniaki i cebulę. Wraz z serem pokrój na mniejsze kawałki, dodaj chili, przełóż wszystko do naczynia miksującego.

Krok 2

Dodaj przyprawy Knorr i rozdrobnij wszystko 15s/obr. 5

Krok 3

Wbij jaja, dodaj pestki z dyni i wymieszaj 15s/obr. 2

Krok 4

Gotową mieszanką nakładaj do 12 foremek od muffinków. Piecz przez ok 50 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Muffinki możesz posypać dodatkowym serem.

2

Opinie o przepisie

  • Igus Igus

    Igus Igus , 10.09.2020

    Wszystko super tylko maleńka poprawka ,,ze słodkich ziemniaków..."

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chiliPikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili

Mimo że babeczki zwykle przywodzą na myśl efektowne i bardzo fotogeniczne desery, będą w stanie jeszcze niejednym nas zaskoczyć. Ze słodkimi ziemniakami zamienią się w wytrawną przekąskę. Pikantne dodatki nieco podniosą temperaturę. Gotowi na warzywny eksperyment z przepisem na pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków? Fartuchy w dłoń!

Dla kogo?

Dzień bez pieczenia to dla Was dzień stracony? Tym razem zamiast kolejnych łakoci, przygotujcie w piekarniku wytrawną przekąskę z serem cheddar i chili.

Na jaką okazję?

Kapitalnym pomysłem jest ułożenie pikantnych babeczek z batatów na półmiskach w czasie przyjęcia. Z powodzeniem zabierzecie je na wynos zamiast spowszedniałych kanapek. Przekąska do pracy, szkoły lub na wycieczkę nie musi być nudna.

Czy wiesz, że?

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, można znaleźć w wielu odmianach. Różnią się między innymi kolorem: od białego, poprzez żółty, pomarańczowy, czerwony, aż do fioletowego.

Dla urozmaicenia:

Do pikantnych muffinów z batatów z cheddarem i chili pasuje parmezan. Słodkie ziemniaki można zamienić na dynię.