Bitki wołowe w winie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

81 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 litr

500 mililitrów

500 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.

Bitki wołowe w winie   - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki uprzednio oprószając je mąką.

Bitki wołowe w winie   - Krok 2

Krok 3

Pieczarki umyj, przekrój na pół, większe na cztery, dodaj do mięsa. Cebule pokrój w kostkę i smaż razem przez kilka minut.

Bitki wołowe w winie   - Krok 3

Krok 4

Następnie wlej ¾ wina i poczekaj aż wyparuje połowa.

Bitki wołowe w winie   - Krok 4

Krok 5

Wlej bulion i dodaj Kostka do mięs pieczeniowa Knorr. Całość gotuj ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i mięso będzie miękkie.

Bitki wołowe w winie   - Krok 5

Krok 6

Wszystkie zioła zwiń sznurkiem. Pod sam koniec duszenia dodaj do sosu zioła oraz pozostałe wino. Dzięki temu bitki nabiorą jeszcze lepszego aromatu ziół i wina. Podawaj samodzielnie lub np. z pieczywem.

Bitki wołowe w winie   - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe w winie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe w winie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe w winie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe w winie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe w winie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe w winie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe w winie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kostka do mięs pieczeniowa Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do mięs pieczeniowa Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe w winie  Bitki wołowe w winie

Delikatne mięso zanurzone w aromatycznym sosie z dodatkiem grzybów to kompozycja idealna na obiad. Przekonaj się i wykorzystaj ten przepis na bitki wołowe w winie. Wybierz dobrej jakości mięso – jego kawałki powinny mieć jasnoczerwoną barwę i zawierać tłuszcz, który stopi się podczas smażenia. Pokrój je na mniejsze części, rozbij na kształt klasycznych bitek i oprósz mąką. Podsmażaj je na głębokim tłuszczu do momentu zarumienienia, a następnie wrzuć pieczarki i pokrojoną w kostkę cebulę. Sprawdzi się biała – jest bardziej chrupiąca i wyrazistsza niż pozostałe odmiany. Smak potrawy doskonale uzupełni białe wino – wlej je na patelnię i poczekaj, aż przeniknie mięso. Następnie zagęść sos dzięki przygotowanemu wcześniej bulionowi i kostkom rosołowym. Całość duś przez kilkanaście minut. Pod sam koniec dodaj związane sznurkiem zioła i pozostałe wino – dzięki temu aromat będzie jeszcze głębszy. Z czym podawać bitki? Dobrym dodatkiem będzie chrupiące pieczywo lub aromatyczne grzanki. Mamy nadzieję, że polubisz danie z tego przepisu. Smacznego!