
Składniki
800 gramów
1 litr
500 mililitrów
500 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.

Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki uprzednio oprószając je mąką.

Krok 3
Pieczarki umyj, przekrój na pół, większe na cztery, dodaj do mięsa. Cebule pokrój w kostkę i smaż razem przez kilka minut.

Krok 4
Następnie wlej ¾ wina i poczekaj aż wyparuje połowa.

Krok 5
Wlej bulion i dodaj Kostka do mięs pieczeniowa Knorr. Całość gotuj ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i mięso będzie miękkie.

Krok 6
Wszystkie zioła zwiń sznurkiem. Pod sam koniec duszenia dodaj do sosu zioła oraz pozostałe wino. Dzięki temu bitki nabiorą jeszcze lepszego aromatu ziół i wina. Podawaj samodzielnie lub np. z pieczywem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bitki wołowe w winie
Delikatne mięso zanurzone w aromatycznym sosie z dodatkiem grzybów to kompozycja idealna na obiad. Przekonaj się i wykorzystaj ten przepis na bitki wołowe w winie. Wybierz dobrej jakości mięso – jego kawałki powinny mieć jasnoczerwoną barwę i zawierać tłuszcz, który stopi się podczas smażenia. Pokrój je na mniejsze części, rozbij na kształt klasycznych bitek i oprósz mąką. Podsmażaj je na głębokim tłuszczu do momentu zarumienienia, a następnie wrzuć pieczarki i pokrojoną w kostkę cebulę. Sprawdzi się biała – jest bardziej chrupiąca i wyrazistsza niż pozostałe odmiany. Smak potrawy doskonale uzupełni białe wino – wlej je na patelnię i poczekaj, aż przeniknie mięso. Następnie zagęść sos dzięki przygotowanemu wcześniej bulionowi i kostkom rosołowym. Całość duś przez kilkanaście minut. Pod sam koniec dodaj związane sznurkiem zioła i pozostałe wino – dzięki temu aromat będzie jeszcze głębszy. Z czym podawać bitki? Dobrym dodatkiem będzie chrupiące pieczywo lub aromatyczne grzanki. Mamy nadzieję, że polubisz danie z tego przepisu. Smacznego!