Bitki wołowe w winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki wołowe w winie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

86 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 litr

500 mililitrów

500 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.

Bitki wołowe w winie   - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki uprzednio oprószając je mąką.

Bitki wołowe w winie   - Krok 2

Krok 3

Pieczarki umyj, przekrój na pół, większe na cztery, dodaj do mięsa. Cebule pokrój w kostkę i smaż razem przez kilka minut.

Bitki wołowe w winie   - Krok 3

Krok 4

Następnie wlej ¾ wina i poczekaj aż wyparuje połowa.

Bitki wołowe w winie   - Krok 4

Krok 5

Wlej bulion i dodaj Kostka do mięs pieczeniowa Knorr. Całość gotuj ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i mięso będzie miękkie.

Bitki wołowe w winie   - Krok 5

Krok 6

Wszystkie zioła zwiń sznurkiem. Pod sam koniec duszenia dodaj do sosu zioła oraz pozostałe wino. Dzięki temu bitki nabiorą jeszcze lepszego aromatu ziół i wina. Podawaj samodzielnie lub np. z pieczywem.

Bitki wołowe w winie   - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe w winie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe w winie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe w winie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe w winie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe w winie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe w winie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe w winie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe w winie   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe w winie  Bitki wołowe w winie

Delikatne mięso zanurzone w aromatycznym sosie z dodatkiem grzybów to kompozycja idealna na obiad. Przekonaj się i wykorzystaj ten przepis na bitki wołowe w winie. Wybierz dobrej jakości mięso – jego kawałki powinny mieć jasnoczerwoną barwę i zawierać tłuszcz, który stopi się podczas smażenia. Pokrój je na mniejsze części, rozbij na kształt klasycznych bitek i oprósz mąką. Podsmażaj je na głębokim tłuszczu do momentu zarumienienia, a następnie wrzuć pieczarki i pokrojoną w kostkę cebulę. Sprawdzi się biała – jest bardziej chrupiąca i wyrazistsza niż pozostałe odmiany. Smak potrawy doskonale uzupełni białe wino – wlej je na patelnię i poczekaj, aż przeniknie mięso. Następnie zagęść sos dzięki przygotowanemu wcześniej bulionowi i kostkom rosołowym. Całość duś przez kilkanaście minut. Pod sam koniec dodaj związane sznurkiem zioła i pozostałe wino – dzięki temu aromat będzie jeszcze głębszy. Z czym podawać bitki? Dobrym dodatkiem będzie chrupiące pieczywo lub aromatyczne grzanki. Mamy nadzieję, że polubisz danie z tego przepisu. Smacznego!