Kapuśniak z wołowiną przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kapuśniak z wołowiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

111 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

2 sztuki

2 litry

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj i zalej 2 litrami wody.

Kapuśniak z wołowiną - Krok 1

Krok 2

Dodaj startą na tarce marchewkę, pokrojone na mniejsze kawałki mięso, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Kapuśniak z wołowiną - Krok 2

Krok 3

Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z zupy i odstaw do ostygnięcia.

Kapuśniak z wołowiną - Krok 3

Krok 4

Dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kostką Knorr. Całość zagotuj.

Kapuśniak z wołowiną - Krok 4

Krok 5

Mięso porwij palcami lub pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze około 20 minut. Podawaj z pieczywem.

Kapuśniak z wołowiną - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak z wołowinąKapuśniak z wołowiną

Aromatyczny kapuśniak na wołowinie to idealny przepis na jesienne i zimowe dni. Rozgrzewająca zupa znana jest w tradycyjnej wersji nie tylko w kuchni polskiej, ale także słowackiej oraz ukraińskiej. Warto nieco zmodyfikować klasyczną recepturę, wzbogacając ją o mięsny dodatek. Będzie nim szponder wołowy, który urozmaici smak zupy. Spróbujcie naszej propozycji na kapuśniak z wołowiną, który stanie się od dziś ciekawą odmianą codziennego menu obiadowego!

Dla kogo?

Wołowina w kapuście kiszonej to doskonałe danie dla każdego miłośnika rozgrzewających, aromatycznych i wyrazistych smaków. Jest także sprzymierzeńcem osób poszukujących ciekawych inspiracji na wzbogacenie rodzinnych obiadów.

Na jaką okazję?

Kapuśniak doskonale sprawdzi się jako codzienny lunch. W wersji z wołowiną możecie ją również zaserwować na świąteczny obiad. Będzie pysznie i zaskakująco!

Czy wiesz, że?

Produkcja wysokiej jakości kapusty kiszonej rozsławiła Charsznicę, gminę położoną w województwie małopolskim. To tam, rokrocznie, urządza się Dni Kapusty, wybierając między innymi króla i królową kapusty.

Dla urozmaicenia:

Kapuśniak z wołowiną może być serwowany z kromką świeżego chleba. To doskonałe połączenie, nawiązujące do tradycji jedzenia tej zupy.