
Składniki
300 gramów
500 gramów
2 sztuki
2 litry
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
6 sztuk
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę poszatkuj i zalej 2 litrami wody.

Krok 2
Dodaj startą na tarce marchewkę, pokrojone na mniejsze kawałki mięso, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Krok 3
Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z zupy i odstaw do ostygnięcia.

Krok 4
Dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kostką Knorr. Całość zagotuj.

Krok 5
Mięso porwij palcami lub pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze około 20 minut. Podawaj z pieczywem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapuśniak z wołowiną
Aromatyczny kapuśniak na wołowinie to idealny przepis na jesienne i zimowe dni. Rozgrzewająca zupa znana jest w tradycyjnej wersji nie tylko w kuchni polskiej, ale także słowackiej oraz ukraińskiej. Warto nieco zmodyfikować klasyczną recepturę, wzbogacając ją o mięsny dodatek. Będzie nim szponder wołowy, który urozmaici smak zupy. Spróbujcie naszej propozycji na kapuśniak z wołowiną, który stanie się od dziś ciekawą odmianą codziennego menu obiadowego!
Dla kogo?
Wołowina w kapuście kiszonej to doskonałe danie dla każdego miłośnika rozgrzewających, aromatycznych i wyrazistych smaków. Jest także sprzymierzeńcem osób poszukujących ciekawych inspiracji na wzbogacenie rodzinnych obiadów.
Na jaką okazję?
Kapuśniak doskonale sprawdzi się jako codzienny lunch. W wersji z wołowiną możecie ją również zaserwować na świąteczny obiad. Będzie pysznie i zaskakująco!
Czy wiesz, że?
Produkcja wysokiej jakości kapusty kiszonej rozsławiła Charsznicę, gminę położoną w województwie małopolskim. To tam, rokrocznie, urządza się Dni Kapusty, wybierając między innymi króla i królową kapusty.
Dla urozmaicenia:
Kapuśniak z wołowiną może być serwowany z kromką świeżego chleba. To doskonałe połączenie, nawiązujące do tradycji jedzenia tej zupy.