Kapuśniak z wołowiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapuśniak z wołowiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
143 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

2 sztuki

2 litry

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj i zalej 2 litrami wody.

Kapuśniak z wołowiną - Krok 1

Krok 2

Dodaj startą na tarce marchewkę, pokrojone na mniejsze kawałki mięso, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Kapuśniak z wołowiną - Krok 2

Krok 3

Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z zupy i odstaw do ostygnięcia.

Kapuśniak z wołowiną - Krok 3

Krok 4

Dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kostką Knorr. Całość zagotuj.

Kapuśniak z wołowiną - Krok 4

Krok 5

Mięso porwij palcami lub pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze około 20 minut. Podawaj z pieczywem.

Kapuśniak z wołowiną - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapuśniak z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak z wołowinąKapuśniak z wołowiną

Aromatyczny kapuśniak na wołowinie to idealny przepis na jesienne i zimowe dni. Rozgrzewająca zupa znana jest w tradycyjnej wersji nie tylko w kuchni polskiej, ale także słowackiej oraz ukraińskiej. Warto nieco zmodyfikować klasyczną recepturę, wzbogacając ją o mięsny dodatek. Będzie nim szponder wołowy, który urozmaici smak zupy. Spróbujcie naszej propozycji na kapuśniak z wołowiną, który stanie się od dziś ciekawą odmianą codziennego menu obiadowego!

Dla kogo?

Wołowina w kapuście kiszonej to doskonałe danie dla każdego miłośnika rozgrzewających, aromatycznych i wyrazistych smaków. Jest także sprzymierzeńcem osób poszukujących ciekawych inspiracji na wzbogacenie rodzinnych obiadów.

Na jaką okazję?

Kapuśniak doskonale sprawdzi się jako codzienny lunch. W wersji z wołowiną możecie ją również zaserwować na świąteczny obiad. Będzie pysznie i zaskakująco!

Czy wiesz, że?

Produkcja wysokiej jakości kapusty kiszonej rozsławiła Charsznicę, gminę położoną w województwie małopolskim. To tam, rokrocznie, urządza się Dni Kapusty, wybierając między innymi króla i królową kapusty.

Dla urozmaicenia:

Kapuśniak z wołowiną może być serwowany z kromką świeżego chleba. To doskonałe połączenie, nawiązujące do tradycji jedzenia tej zupy.