Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

heart
829 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

465 osób wydrukowało

Pobierz pdf

765 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 łyżka

400 gramów

2 sztuki

100 gramów

0.5 sztuki

1 szczypta

0.5 sztuki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z dorsza umyj, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na porcje. Oprósz je przyprawą Knorr.

Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w lekko osolonej wodzie (powinny być ugotowane na półtwardo). Następnie delikatnie przestudź i pokrój w ćwiartki.

Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Boczek pokrój w słupki. Czosnek obierz, cebule pokrój w piórka, natkę pietruszki posiekaj.

Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej oliwie usmaż ziemniaki. Dodaj boczek, rozgnieciony czosnek i po chwili smażenia, także cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw do smaku pieprzem.

Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - Krok 4

Krok 5

W tym samym czasie usmaż przyprawionego dorsza. Podawaj z aromatycznymi ziemniakami i lekką sałatą.

Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Justyna

    Justyna , 13.12.2020

    TAK, to zdecydowanie mój ulubiony przepis na dorsza. Jest przepyszny, łatwy w pezygotowaniu i niesamowicie smaczny. Dorsz z innych przepisów wychodził mi zawsze średni, ten przepis natomiast sprawia, że nawet kompletny laik w temacie ryb, poradzi sobie świetnie w przygotowaniu pysznej, rozplywajacej się w ustach rybki. Polecam spróbować każdemu, rewelacyjny przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Gacek

    Małgorzata Gacek , 19.05.2015

    Nie rozumiem - w składnikach napisane jest, żeby dodać przyprawę do kurczaka. Na zdjęciu, do ryb. Więc co mam dodać?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakamiSmażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami

Smażonego dorsza warto podawać z odpowiednimi dodatkami. Sprawdzą się aromatyczne ziemniaki, które przygotujesz w prosty sposób, stosując się do wskazówek z tego przepisu. Podsmaż je z boczkiem, zmiażdżonym czosnkiem, cebulą i drobno posiekaną natką pietruszki na dobrze rozgrzanej patelni. Dzięki takiemu połączeniu składników otrzymasz wyjątkowo smaczne warzywa, które idealnie sprawdzą się do serwowania z rybnymi filetami. Jak przyrządzić jednak główny element proponowanego obiadu? Kawałki mięsa dokładnie umyj, odsącz z nadmiaru wody przy pomocy jednorazowych papierowych ręczników kuchennych i oprósz przyprawami. Następnie usmaż je na oliwie z oliwek. Do tak skomponowanego dania świetnie pasować będą sałatki, w szczególności te, które przyrządzisz ze świeżych warzyw i miksu sałat. Potrawa sprawdzi się nie tylko na codzienny obiad. Z powodzeniem podasz ją również na wyjątkowe uroczystości, takie jak święta Bożego Narodzenia. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem i podziel się swoją opinią o daniu, które dzięki niemu przygotujesz.