Smaczna ryba z warzywami "po grecku"
średnie
626 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
6 sztuk
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule obierz i posiekaj na piórka.
Krok 2
Podsmaż na maśle, dodaj pozostałe warzywa obrane i starte na grubych oczkach tarki.
Krok 3
Podlej odrobiną wody i duś przez 30 minut, do czasu, gdy warzywa zmiękną. Wymieszaj z przecierem pomidorowym i odrobiną posiekanej natki. Dopraw do smaku.
Krok 4
Filety rybne umyj, odciśnij i oprósz solą i pieprzem. Panieruj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Krok 5
Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwóch stron, przełóż ryby na półmisek, przykryj duszonymi warzywami.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smaczna ryba z warzywami "po grecku"
Smaczna ryba z warzywami „po grecku” to znany i lubiany sposób na rybę, nie tylko od święta. Jeżeli szukasz prostego przepisu na pyszne danie, koniecznie wypróbuj tę propozycję. Soczyste filety rybne otulone chrupiącymi warzywami w pomidorowym sosie – pycha. Jakich warzyw potrzebujesz, żeby twoja ryba była naprawdę smaczna? Podstawą jest marchew, cebula i korzeń pietruszki. Zetrzyj je na grubych oczkach tarki, a następnie podsmaż na tłuszczu – dzięki temu będą bardzo chrupkie i aromatyczne. Nie możesz zapomnieć również o selerze, który nada tej kompozycji charakterystycznego smaku. Zostaje jeszcze kwestia najważniejsza, jakie filety wybrać do ryby po grecku? Najlepiej, gdy będzie to chuda ryba. Trzeba pamiętać, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu, a sam filet uwalnia sporo soku, dlatego tłusta ryba przyrządzona „po grecku” nie będzie najlepszym pomysłem. Dlatego przygotowując tę potrawę najlepiej wybrać filety z dorsza czy mintaja. Dobrym wyborem będzie także miruna.