Smaczna ryba z warzywami "po grecku"
średnie
539 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
6 sztuk
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule obierz i posiekaj na piórka.
Krok 2
Podsmaż na maśle, dodaj pozostałe warzywa obrane i starte na grubych oczkach tarki.
Krok 3
Podlej odrobiną wody i duś przez 30 minut, do czasu, gdy warzywa zmiękną. Wymieszaj z przecierem pomidorowym i odrobiną posiekanej natki. Dopraw do smaku.
Krok 4
Filety rybne umyj, odciśnij i oprósz solą i pieprzem. Panieruj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Krok 5
Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwóch stron, przełóż ryby na półmisek, przykryj duszonymi warzywami.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smaczna ryba z warzywami "po grecku"
Smaczna ryba z warzywami „po grecku” to znany i lubiany sposób na rybę, nie tylko od święta. Jeżeli szukasz prostego przepisu na pyszne danie, koniecznie wypróbuj tę propozycję. Soczyste filety rybne otulone chrupiącymi warzywami w pomidorowym sosie – pycha. Jakich warzyw potrzebujesz, żeby twoja ryba była naprawdę smaczna? Podstawą jest marchew, cebula i korzeń pietruszki. Zetrzyj je na grubych oczkach tarki, a następnie podsmaż na tłuszczu – dzięki temu będą bardzo chrupkie i aromatyczne. Nie możesz zapomnieć również o selerze, który nada tej kompozycji charakterystycznego smaku. Zostaje jeszcze kwestia najważniejsza, jakie filety wybrać do ryby po grecku? Najlepiej, gdy będzie to chuda ryba. Trzeba pamiętać, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu, a sam filet uwalnia sporo soku, dlatego tłusta ryba przyrządzona „po grecku” nie będzie najlepszym pomysłem. Dlatego przygotowując tę potrawę najlepiej wybrać filety z dorsza czy mintaja. Dobrym wyborem będzie także miruna.