Smaczna ryba z warzywami "po grecku"
średnie
730 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
6 sztuk
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule obierz i posiekaj na piórka.

Krok 2
Podsmaż na maśle, dodaj pozostałe warzywa obrane i starte na grubych oczkach tarki.

Krok 3
Podlej odrobiną wody i duś przez 30 minut, do czasu, gdy warzywa zmiękną. Wymieszaj z przecierem pomidorowym i odrobiną posiekanej natki. Dopraw do smaku.

Krok 4
Filety rybne umyj, odciśnij i oprósz solą i pieprzem. Panieruj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.

Krok 5
Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwóch stron, przełóż ryby na półmisek, przykryj duszonymi warzywami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smaczna ryba z warzywami "po grecku"
Smaczna ryba z warzywami „po grecku” to znany i lubiany sposób na rybę, nie tylko od święta. Jeżeli szukasz prostego przepisu na pyszne danie, koniecznie wypróbuj tę propozycję. Soczyste filety rybne otulone chrupiącymi warzywami w pomidorowym sosie – pycha. Jakich warzyw potrzebujesz, żeby twoja ryba była naprawdę smaczna? Podstawą jest marchew, cebula i korzeń pietruszki. Zetrzyj je na grubych oczkach tarki, a następnie podsmaż na tłuszczu – dzięki temu będą bardzo chrupkie i aromatyczne. Nie możesz zapomnieć również o selerze, który nada tej kompozycji charakterystycznego smaku. Zostaje jeszcze kwestia najważniejsza, jakie filety wybrać do ryby po grecku? Najlepiej, gdy będzie to chuda ryba. Trzeba pamiętać, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu, a sam filet uwalnia sporo soku, dlatego tłusta ryba przyrządzona „po grecku” nie będzie najlepszym pomysłem. Dlatego przygotowując tę potrawę najlepiej wybrać filety z dorsza czy mintaja. Dobrym wyborem będzie także miruna.































