Smaczna ryba z warzywami "po grecku"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

673 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

408 osób wydrukowało

Pobierz pdf

423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

6 sztuk

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obierz i posiekaj na piórka.

Smaczna ryba z warzywami "po grecku" - Krok 1

Krok 2

Podsmaż na maśle, dodaj pozostałe warzywa obrane i starte na grubych oczkach tarki.

Smaczna ryba z warzywami "po grecku" - Krok 2

Krok 3

Podlej odrobiną wody i duś przez 30 minut, do czasu, gdy warzywa zmiękną. Wymieszaj z przecierem pomidorowym i odrobiną posiekanej natki. Dopraw do smaku.

Smaczna ryba z warzywami "po grecku" - Krok 3

Krok 4

Filety rybne umyj, odciśnij i oprósz solą i pieprzem. Panieruj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.

Smaczna ryba z warzywami "po grecku" - Krok 4

Krok 5

Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwóch stron, przełóż ryby na półmisek, przykryj duszonymi warzywami.

Smaczna ryba z warzywami "po grecku" - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • andrzej musiatowicz

    andrzej musiatowicz , 30.12.2017

    podoba mi się-dziekuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Chmielowska

    Teresa Chmielowska , 23.12.2017

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • GOSIA19741 GOSIA19741

    GOSIA19741 GOSIA19741 , 24.04.2016

    Moje dzieci zjadlam ze smakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Stomski

    Tomasz Stomski , 21.12.2015

    pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • HANIA WOZNIAK

    HANIA WOZNIAK , 16.12.2015

    Ryba jest pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smaczna ryba z warzywami "po grecku" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smaczna ryba z warzywami "po grecku" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smaczna ryba z warzywami "po grecku" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smaczna ryba z warzywami "po grecku" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smaczna ryba z warzywami "po grecku" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smaczna ryba z warzywami "po grecku" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smaczna ryba z warzywami "po grecku" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smaczna ryba z warzywami "po grecku"Smaczna ryba z warzywami "po grecku"

Smaczna ryba z warzywami „po grecku” to znany i lubiany sposób na rybę, nie tylko od święta. Jeżeli szukasz prostego przepisu na pyszne danie, koniecznie wypróbuj tę propozycję. Soczyste filety rybne otulone chrupiącymi warzywami w pomidorowym sosie – pycha. Jakich warzyw potrzebujesz, żeby twoja ryba była naprawdę smaczna? Podstawą jest marchew, cebula i korzeń pietruszki. Zetrzyj je na grubych oczkach tarki, a następnie podsmaż na tłuszczu – dzięki temu będą bardzo chrupkie i aromatyczne. Nie możesz zapomnieć również o selerze, który nada tej kompozycji charakterystycznego smaku. Zostaje jeszcze kwestia najważniejsza, jakie filety wybrać do ryby po grecku? Najlepiej, gdy będzie to chuda ryba. Trzeba pamiętać, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu, a sam filet uwalnia sporo soku, dlatego tłusta ryba przyrządzona „po grecku” nie będzie najlepszym pomysłem. Dlatego przygotowując tę potrawę najlepiej wybrać filety z dorsza czy mintaja. Dobrym wyborem będzie także miruna.