Dania z Rybą po Grecku
9 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Ryba po grecku
Ryba po grecku jest potrawą, która wielu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, sprawdzi się jednak równie dobrze przy innych okazjach. Wbrew wszelkim pozorom, nie ma nic wspólnego z Grecją. Bywa przyrządzana zarówno na zimno, jak i na gorąco. Jej podstawę stanowią filety pochodzące z różnych rodzajów ryb. Szczególnie popularne do jej przygotowywania jest mięso dorsza, pangi lub mintaja. Nic dziwnego – każde z nich ma bowiem zestaw podobnych zalet, istotnych zarówno dla gotujących, jak i dla jedzących – są smaczne, delikatne i – co istotne – charakteryzują się małą ilością ości. Mogą być przyrządzane w filetach lub w kawałkach, ze świeżego lub mrożonego mięsa – tak jak Ci wygodnie. Do przygotowania innych wariantów tego dania używa się np. łososia czy śledzi. Ile gustów i podniebień, tyle możliwości. W wersji klasycznej smażone filety podaje się z sosem warzywnym. Składa się on zazwyczaj z marchwi, selera, pietruszki i koncentratu pomidorowego. To warzywa, które idealnie komponują się z delikatnym mięsem ryb – smaki te ciekawie się przeplatają. Możesz wykorzystać również włoszczyznę, która została Ci z gotowania bulionu lub rosołu. Gotowa ryba po grecku sprawdzi się zarówno na obiad. jak i na kolację. Można przygotować ją poprzedniego dnia i bez żadnych obaw umieścić w lodówce na noc – smakuje bowiem równie dobrze na drugi dzień, co podana w dniu przyrządzenia. Jesteś w dobrym miejscu, jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na pyszną rybę po grecku. Spróbuj którejś z naszych propozycji.



