Dania z Rybą po Grecku

10 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (10)

Sandacz z duszonymi warzywami
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Duszenie to dobry sposób na przygotowanie wielu potraw – zwłaszcza tych z warzyw. Lepiej niż goto...
Łosoś gotowany na parze w warzywach
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jedną z najbardziej popularnych i lubianych ryb jest w ostatnich latach łosoś norweski. Nie ma si...
Świeże śledzie w warzywach
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
W polskiej kuchni najczęściej wykorzystuje się śledzie w postaci marynowanej. Dzięki temu przepis...
Smaczna ryba z warzywami "po grecku"
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Smaczna ryba z warzywami „po grecku” to znany i lubiany sposób na rybę, nie tylko od święta. Jeże...
Ryba po grecku
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ryba po grecku wbrew nazwie nie jest potrawą kuchni śródziemnomorskiej, a typowo polskim daniem p...
Ryba po grecku z ananasem
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Oryginalny przepis na rybę po grecku zakłada podawanie jej na zimno. Filet ryby przekładny jest d...
Ryba po grecku
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Rybę po grecku podaje się głównie w święta Bożego Narodzenia, jednak równie dobrze sprawdza się j...
Ryba po grecku
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Ryba po grecku, wbrew pozorom, ma niewiele wspólnego z Grecją. Nie jest też potrawą, która sprawd...
Okoń nilowy po grecku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba po greckuRyba po grecku

Ryba po grecku jest potrawą, która wielu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, sprawdzi się jednak równie dobrze przy innych okazjach. Wbrew wszelkim pozorom, nie ma nic wspólnego z Grecją. Bywa przyrządzana zarówno na zimno, jak i na gorąco. Jej podstawę stanowią filety pochodzące z różnych rodzajów ryb. Szczególnie popularne do jej przygotowywania jest mięso dorsza, pangi lub mintaja. Nic dziwnego – każde z nich ma bowiem zestaw podobnych zalet, istotnych zarówno dla gotujących, jak i dla jedzących – są smaczne, delikatne i – co istotne – charakteryzują się małą ilością ości. Mogą być przyrządzane w filetach lub w kawałkach, ze świeżego lub mrożonego mięsa – tak jak Ci wygodnie. Do przygotowania innych wariantów tego dania używa się np. łososia czy śledzi. Ile gustów i podniebień, tyle możliwości. W wersji klasycznej smażone filety podaje się z sosem warzywnym. Składa się on zazwyczaj z marchwi, selera, pietruszki i koncentratu pomidorowego. To warzywa, które idealnie komponują się z delikatnym mięsem ryb – smaki te ciekawie się przeplatają. Możesz wykorzystać również włoszczyznę, która została Ci z gotowania bulionu lub rosołu. Gotowa ryba po grecku sprawdzi się zarówno na obiad. jak i na kolację. Można przygotować ją poprzedniego dnia i bez żadnych obaw umieścić w lodówce na noc – smakuje bowiem równie dobrze na drugi dzień, co podana w dniu przyrządzenia. Jesteś w dobrym miejscu, jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na pyszną rybę po grecku. Spróbuj którejś z naszych propozycji.