Ryba po grecku

11 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (11)

Ryba po grecku w cieście philo

140

łatwe

15 min.
Ryba po grecku to dla wielu danie kojarzące się z Wigilią lub innymi ważnymi uroczystościami. Dzi...
Sandacz z duszonymi warzywami

48

łatwe

45 min.
Duszenie to dobry sposób na przygotowanie wielu potraw – zwłaszcza tych z warzyw. Lepiej niż goto...
Łosoś gotowany na parze w warzywach

26

łatwe

30 min.
Jedną z najbardziej popularnych i lubianych ryb jest w ostatnich latach łosoś norweski. Nie ma si...
Smaczna ryba z warzywami "po grecku"

15

średnie

60 min.
Smaczna ryba z warzywami „po grecku” to znany i lubiany sposób na rybę, nie tylko od...
Świeże śledzie w warzywach

17

średnie

60 min.
W polskiej kuchni najczęściej wykorzystuje się śledzie w postaci marynowanej. Dzięki temu przepis...
Ryba po grecku

34

łatwe

45 min.
Ryba po grecku wbrew nazwie nie jest potrawą kuchni śródziemnomorskiej, a typowo polskim daniem p...
Ryba po grecku z ananasem

8

łatwe

60 min.
Oryginalny przepis na rybę po grecku zakłada podawanie jej na zimno. Filet ryby przekładny jest d...
Ryba po grecku

5

średnie

60 min.
Rybę po grecku podaje się głównie w święta Bożego Narodzenia, jednak równie dobrze sprawdza się j...
Ryba po grecku

5

średnie

90 min.
Ryba po grecku, wbrew pozorom, ma niewiele wspólnego z Grecją. Nie jest też potrawą, która sprawd...
Okoń nilowy po grecku

(-)

średnie

90 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba po greckuRyba po grecku

Ryba po grecku jest potrawą, która wielu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, sprawdzi się jednak równie dobrze przy innych okazjach. Wbrew wszelkim pozorom, nie ma nic wspólnego z Grecją. Bywa przyrządzana zarówno na zimno, jak i na gorąco. Jej podstawę stanowią filety pochodzące z różnych rodzajów ryb. Szczególnie popularne do jej przygotowywania jest mięso dorsza, pangi lub mintaja. Nic dziwnego – każde z nich ma bowiem zestaw podobnych zalet, istotnych zarówno dla gotujących, jak i dla jedzących – są smaczne, delikatne i – co istotne – charakteryzują się małą ilością ości. Mogą być przyrządzane w filetach lub w kawałkach, ze świeżego lub mrożonego mięsa – tak jak Ci wygodnie. Do przygotowania innych wariantów tego dania używa się np. łososia czy śledzi. Ile gustów i podniebień, tyle możliwości. W wersji klasycznej smażone filety podaje się z sosem warzywnym. Składa się on zazwyczaj z marchwi, selera, pietruszki i koncentratu pomidorowego. To warzywa, które idealnie komponują się z delikatnym mięsem ryb – smaki te ciekawie się przeplatają. Możesz wykorzystać również włoszczyznę, która została Ci z gotowania bulionu lub rosołu. Gotowa ryba po grecku sprawdzi się zarówno na obiad. jak i na kolację. Można przygotować ją poprzedniego dnia i bez żadnych obaw umieścić w lodówce na noc – smakuje bowiem równie dobrze na drugi dzień, co podana w dniu przyrządzenia. Jesteś w dobrym miejscu, jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na pyszną rybę po grecku. Spróbuj którejś z naszych propozycji.