Ryba po grecku z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

879 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

318 osób wydrukowało

Pobierz pdf

288 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

100 gramów

4 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

1 sztuka

3 ziarna

3 ziarna

1 pęczek

0.5 sztuki

150 mililitrów

4 łyżki

4 łyżki

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą rybę pokrój na mniejsze porcje, oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące i usmaż na oleju z obu stron.

Ryba po grecku z ananasem - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku przesmaż cebulę, następnie dodaj starte warzywa, przyprawy i zalej bulionem. Duś kilka minut, pod koniec dodaj kawałki ananasa, posiekane chilli oraz pokrojoną kolendrę i wymieszaj.

Ryba po grecku z ananasem - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr rozmieszaj w rondelku w 150 mililitrach wody i 150 mililitrach soku z ananasa (z puszki) i zagotuj.

Ryba po grecku z ananasem - Krok 3

Krok 4

Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż połowę warzywnego farszu z ananasem. Ułóż następnie kawałki ryby i przykryj pozostałą częścią warzyw. Całość zalej Fixem, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 25 minut w temp. 180 stopni.

Ryba po grecku z ananasem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba po grecku z ananasemRyba po grecku z ananasem

Oryginalny przepis na rybę po grecku zakłada podawanie jej na zimno. Filet ryby przekładny jest drobno pokojonymi i posiekanymi warzywami korzeniowymi uduszonymi w sosie pomidorowym. Wbrew nazwie wcale nie jest to potrawa grecka, a polska – danie było bardzo popularne m.in. w okresie PRL, do dziś stanowi lubianą przekąskę na imprezach i podczas świąt. Nie oznacza to jednak, że czegoś tak dobrego, nie można lekko zmodyfikować. Dziś polecamy rybę po grecku z ananasem, który zapieczony na rybie, nadaje jej soczystości i niespotykanego, lekko słodko-kwaśnego smaku. Orientalny smak zapewni też dodatek przyprawy curry. Warzywa – czyli marchewka, por i seler są te same, co w dobrze ci znanej wersji tego dania. Nie zmienia się także nierozłączne trio przypraw: pieprz, ziele angielskie i liści laurowy. Gwarantujemy, że goście będą dopytywać o przepis na to danie i poproszą o dokładkę.