Ryba po grecku z ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba po grecku z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

897 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

384 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

402 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

100 gramów

4 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

1 sztuka

3 ziarna

3 ziarna

1 pęczek

0.5 sztuki

150 mililitrów

4 łyżki

4 łyżki

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą rybę pokrój na mniejsze porcje, oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące i usmaż na oleju z obu stron.

Ryba po grecku z ananasem - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku przesmaż cebulę, następnie dodaj starte warzywa, przyprawy i zalej bulionem. Duś kilka minut, pod koniec dodaj kawałki ananasa, posiekane chilli oraz pokrojoną kolendrę i wymieszaj.

Ryba po grecku z ananasem - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr rozmieszaj w rondelku w 150 mililitrach wody i 150 mililitrach soku z ananasa (z puszki) i zagotuj.

Ryba po grecku z ananasem - Krok 3

Krok 4

Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż połowę warzywnego farszu z ananasem. Ułóż następnie kawałki ryby i przykryj pozostałą częścią warzyw. Całość zalej Fixem, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 25 minut w temp. 180 stopni.

Ryba po grecku z ananasem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Justyna

    Justyna , 10.12.2020

    TAK, przepis jest świetnie dopracowany. Rodzina uwielbia rybę po grecku, ale wersja z ananasem i sosem słodko-kwaśnym jest nieziemska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba po grecku z ananasemRyba po grecku z ananasem

Oryginalny przepis na rybę po grecku zakłada podawanie jej na zimno. Filet ryby przekładny jest drobno pokojonymi i posiekanymi warzywami korzeniowymi uduszonymi w sosie pomidorowym. Wbrew nazwie wcale nie jest to potrawa grecka, a polska – danie było bardzo popularne m.in. w okresie PRL, do dziś stanowi lubianą przekąskę na imprezach i podczas świąt. Nie oznacza to jednak, że czegoś tak dobrego, nie można lekko zmodyfikować. Dziś polecamy rybę po grecku z ananasem, który zapieczony na rybie, nadaje jej soczystości i niespotykanego, lekko słodko-kwaśnego smaku. Orientalny smak zapewni też dodatek przyprawy curry. Warzywa – czyli marchewka, por i seler są te same, co w dobrze ci znanej wersji tego dania. Nie zmienia się także nierozłączne trio przypraw: pieprz, ziele angielskie i liści laurowy. Gwarantujemy, że goście będą dopytywać o przepis na to danie i poproszą o dokładkę.