Ryba po grecku z ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ryba po grecku z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

881 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

320 osób wydrukowało

Pobierz pdf

290 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

100 gramów

4 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

1 sztuka

3 ziarna

3 ziarna

1 pęczek

0.5 sztuki

150 mililitrów

4 łyżki

4 łyżki

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą rybę pokrój na mniejsze porcje, oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące i usmaż na oleju z obu stron.

Ryba po grecku z ananasem - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku przesmaż cebulę, następnie dodaj starte warzywa, przyprawy i zalej bulionem. Duś kilka minut, pod koniec dodaj kawałki ananasa, posiekane chilli oraz pokrojoną kolendrę i wymieszaj.

Ryba po grecku z ananasem - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr rozmieszaj w rondelku w 150 mililitrach wody i 150 mililitrach soku z ananasa (z puszki) i zagotuj.

Ryba po grecku z ananasem - Krok 3

Krok 4

Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż połowę warzywnego farszu z ananasem. Ułóż następnie kawałki ryby i przykryj pozostałą częścią warzyw. Całość zalej Fixem, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 25 minut w temp. 180 stopni.

Ryba po grecku z ananasem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba po grecku z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba po grecku z ananasemRyba po grecku z ananasem

Oryginalny przepis na rybę po grecku zakłada podawanie jej na zimno. Filet ryby przekładny jest drobno pokojonymi i posiekanymi warzywami korzeniowymi uduszonymi w sosie pomidorowym. Wbrew nazwie wcale nie jest to potrawa grecka, a polska – danie było bardzo popularne m.in. w okresie PRL, do dziś stanowi lubianą przekąskę na imprezach i podczas świąt. Nie oznacza to jednak, że czegoś tak dobrego, nie można lekko zmodyfikować. Dziś polecamy rybę po grecku z ananasem, który zapieczony na rybie, nadaje jej soczystości i niespotykanego, lekko słodko-kwaśnego smaku. Orientalny smak zapewni też dodatek przyprawy curry. Warzywa – czyli marchewka, por i seler są te same, co w dobrze ci znanej wersji tego dania. Nie zmienia się także nierozłączne trio przypraw: pieprz, ziele angielskie i liści laurowy. Gwarantujemy, że goście będą dopytywać o przepis na to danie i poproszą o dokładkę.