
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
100 gramów
4 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
500 mililitrów
1 sztuka
3 ziarna
3 ziarna
1 pęczek
0.5 sztuki
150 mililitrów
4 łyżki
4 łyżki
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umytą rybę pokrój na mniejsze porcje, oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące i usmaż na oleju z obu stron.

Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku przesmaż cebulę, następnie dodaj starte warzywa, przyprawy i zalej bulionem. Duś kilka minut, pod koniec dodaj kawałki ananasa, posiekane chilli oraz pokrojoną kolendrę i wymieszaj.

Krok 3
Fix Knorr rozmieszaj w rondelku w 150 mililitrach wody i 150 mililitrach soku z ananasa (z puszki) i zagotuj.

Krok 4
Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż połowę warzywnego farszu z ananasem. Ułóż następnie kawałki ryby i przykryj pozostałą częścią warzyw. Całość zalej Fixem, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 25 minut w temp. 180 stopni.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba po grecku z ananasem
Oryginalny przepis na rybę po grecku zakłada podawanie jej na zimno. Filet ryby przekładny jest drobno pokojonymi i posiekanymi warzywami korzeniowymi uduszonymi w sosie pomidorowym. Wbrew nazwie wcale nie jest to potrawa grecka, a polska – danie było bardzo popularne m.in. w okresie PRL, do dziś stanowi lubianą przekąskę na imprezach i podczas świąt. Nie oznacza to jednak, że czegoś tak dobrego, nie można lekko zmodyfikować. Dziś polecamy rybę po grecku z ananasem, który zapieczony na rybie, nadaje jej soczystości i niespotykanego, lekko słodko-kwaśnego smaku. Orientalny smak zapewni też dodatek przyprawy curry. Warzywa – czyli marchewka, por i seler są te same, co w dobrze ci znanej wersji tego dania. Nie zmienia się także nierozłączne trio przypraw: pieprz, ziele angielskie i liści laurowy. Gwarantujemy, że goście będą dopytywać o przepis na to danie i poproszą o dokładkę.