Labraks — co to za ryba? Jak przyrządzić?

Nazwa labraks może wywoływać mieszane uczucia podczas zakupów w sklepie rybnym. Co to za ryba, jak ją przyrządzić i czy będzie smaczna? Może lepiej postawić na jakiś dobrze znany gatunek? Nie każdy bowiem wie, że labraks to doskonale znany wszystkim miłośnikom rybnych przysmaków okoń morski! Ryba o białym i delikatnym mięsie, która odpowiednio przygotowana i podana z pysznymi dodatkami, może stać się prawdziwym rarytasem na niejednym przyjęciu lub wykwintnym obiedzie. Jak tego dokonać? Podpowiadamy!

Dlaczego labraks jest tak smaczną rybą?

Okoń morski to ryba niezwykle ceniona w kuchni na całym świecie. Łagodny, słodkawy smak i aksamitna konsystencja to jego niepodważalne zalety. To sprawia, że ryba ta bardzo szybko znika z talerzy, gwarantując niezwykłe wrażenia kulinarne. Dobrej jakości labraks nie tylko smakuje wybornie, ale też jest bardzo łatwy do przygotowania. Przede wszystkim to bardzo uniwersalna ryba, którą można nie tylko smażyć, ale także piec, dusić, grillować lub ugotować na parze. Labraks – jak przyrządzić i podawać, żeby wydobyć wszystko, co w nim najlepsze?

Czy okoń morski wymaga wcześniejszego zamarynowania?

Wiecie już, co to jest labraks i jakie posiada walory. Zanim jednak trafi na patelnię lub do piekarnika, warto wiedzieć, jak go doprawić. Jest to ryba, która nie wymaga wielu przypraw i doskonale broni się swoim smakiem. Można go jedynie podkreślić, robiąc marynatę na bazie oliwy, zmiażdżonego czosnku, pieprzu i soku z cytryny. Dokładnie natarty marynatą okoń morski nie musi w niej spędzić zbyt wiele czasu. Wystarczy 20 minut, aby ryba naciągnęła aromatycznych dodatków. Jeśli jednak nie macie czasu na marynowanie, labraks będzie także wyśmienicie smakował bez niej, pod warunkiem, że użyjecie właściwych ziół przed obróbką termiczną.

Jakie zioła najlepiej pasują do smażonych lub pieczonych ryb?

Chociaż zazwyczaj ryby doprawia się oszczędnie, nie bójcie się zaryzykować i dodać zioła, które wydobędą z nich głębię smaku. W tej roli doskonale sprawdzą się tymianek, bazylia, rozmaryn i oregano. Te delikatne przyprawy idealnie będą pasować do ryb. Jeśli jednak jesteście miłośnikami oryginalniejszych smaków, koniecznie wypróbujcie estragon, kolendrę lub szałwię. Mimo że są to mniej popularne przyprawy, warto mieć je w swojej kuchni na taką okazję. Nie zapominajcie także o zieleninie – świeża gałązka kopru lub zielona pietruszka będzie idealnym dopełnieniem.

Jak smażyć labraks? Jak go upiec w piekarniku?

Te dwie formy przygotowania ryb są wciąż najchętniej stosowane. Nic dziwnego – ryba z patelni przywodzi aromat nadmorskich smażalni, a tę pieczoną w piekarniku można wzbogacić warzywami, które stworzą niemal kompletne danie. Sekretem chrupiącej skórki smażonej ryby jest jej panierka. Obtoczcie labraks w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażcie na rozgrzanym tłuszczu po parę minut z każdej strony do zarumienienia. W wersji z piekarnika labraks układamy na papierze do pieczenia, nagrzanego uprzednio do temperatury 180°C. Długość pieczenia zależy od wielkości ryby. Powinno jednak wystarczyć 15 minut, aby był gotowy do podania na talerz.

Z czym podawać labraks? Dodatki, których nie może zabraknąć!

Labraks – co to za ryba i z czym ją serwować? Jej delikatne mięso będzie potrzebowało równie łagodnych dodatków. Nie tylko ziemniaki w różnej postaci będą się z nią dobrze komponować. Możecie przygotować kaszotto z warzywami lub purée z dyni. Do tego surówka z kapusty pekińskiej z papryką albo surówka z czerwonej kapusty z porem i już można w pełni delektować się przepysznym daniem obiadowym!

Okoń morski, czyli labraks to niezwykle popularna ryba w kuchni śródziemnomorskiej, której dania inspirują nawet początkujących odkrywców sztuki kulinarnej. Łatwo oddzielić ją od ości, co zapewnia komfort podczas jedzenia. Zwarte mięso nie rozpada się podczas smażenia, co zazwyczaj zniechęca do sięgania po dania z ryb. Jeśli zatem do tej pory nie wypróbowaliście jeszcze okonia, czas najwyższy zaprosić go na swój talerz!