Zębacz smugowy – jak smakuje? Jak przyrządzić tę rybę?
Jedną z ryb, która zyskuje w Polsce coraz większą popularność, jest zębacz smugowy. Jak smakuje ta ryba, jak ją przyrządzać i co warto o niej wiedzieć? Zebraliśmy dla was garść informacji.
Zębacz smugowy – jak smakuje?
Zębacz smugowy to ryba cechująca się delikatnym białym mięsem i niewielką ilością ości, co czyni ją idealną dla dzieci. Soczysty zębacz jest popularny w wielu krajach, ale w Polsce dopiero zyskuje uznanie. Zębacza smugowego można smażyć, gotować, grillować i piec – w każdym wydaniu będzie smakował wybornie, jeśli zastosujecie sprawdzony przepis.
Jak przyrządzić zębacza smugowego?
Jaki jest najprostszy sposób na zębacza smugowego? Jak przyrządzić tę rybę? Najlepiej ją upiec. Tuszkę lub filety należy posypać świeżo mielonym pieprzem, mieszanką ziół do ryb i skropić sokiem z cytryny, a następnie zawinąć w folię aluminiową i piec 15-20 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem najlepiej posypać kawałki ryby siekanym koperkiem. Tak przygotowany zębacz smugowy doskonale smakuje z sałatką na bazie pomidorów, oliwek i cebuli.
Warto też spróbować upiec go w limonkowej marynacie lub z dużą ilością świeżej natki pietruszki. Zębacza smugowego możecie również smażyć w panierce na rumiany kolor lub przygotować z niego łagodną zupę rybną z pierożkami bądź grzankami.
Zębacza smugowego poleca się też dusić w maśle i śmietanie. Ryba przygotowana w ten sposób doskonale komponuje się z ziemniakami z wody i bukietem jarzyn na parze. Na Wigilię i Święta zębacza przygotujecie też w galarecie lub upieczonego w pergaminie.
Komentarze (0)