Grzanki to doskonały pomysł na pyszne i szybkie śniadanie. Chrupiący chleb ze świeżymi dodatkami będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę! Znudziły Ci się dotychczasowe śniadania i szukasz czegoś kreatywnego? Zdradzamy nasze sekrety, które umożliwią Wam zrobienie smacznych i chrupiących grzanek. Sprawdźcie sami!

Grzanki z patelni na śniadanie – jakie pieczywo wybrać?

Na początek należy zastanowić się, jakie pieczywo chcecie wybrać do grzanek. Właściwie wszystko zależy od Waszych indywidualnych preferencji. Jeżeli wolicie śniadania na słodko, to z pewnością najlepszym wyborem będzie chleb tostowy lub chałka. Do śniadania na słono szczególnie polecamy Wam użycie bagietki, dowolnego rodzaju chleba oraz bułki pszennej.

Grzanki na patelni – wytrawne dodatki

Zaczynamy od propozycji dla miłośników słonych potraw. Oto one:

  • Grzanki z serem i szynką – jednym z najprostszych pomysłów jest zrobienie grzanek na patelni ze składnikami, które zalegają w lodówce. Proponujemy wykorzystanie sera i szynki. To standardowy poranny posiłek, który zawsze wychodzi smacznie i nie zajmuje dużo czasu. Grzanki polejcie ulubionym sosem, a będą smakować jeszcze lepiej!
  • Grzanki z guacamole – to zdrowa alternatywa, którą wykonacie w kilka minut. Awokado z przyprawami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta potrawa świetnie sprawdzi się ze świeżymi warzywami, np. pomidorem oraz jajkiem sadzonym z płynnym żółtkiem.
  • Grzanki z pomidorem i mozzarellą – to pyszne połączenie świeżych warzyw z ciągnącym się serem. Nie zapomnijcie o przyprawach, które dodadzą jeszcze więcej aromatu. My szczególnie polecamy bazylię, czosnek oraz oliwę!

Grzanki z patelni na słodko

Teraz coś dla osób, których dzień musi rozpocząć się od słodkiego akcentu! Oto nasze propozycje:

  • Grzanki z kremem lub dżemem – to jedna z najprostszych opcji śniadaniowych, której wykonanie nie zajmie Wam więcej niż kilka minut. Szczególnie polecamy użycie masła orzechowego, które możecie połączyć z plasterkami banana.
  • Grzanki francuskie – to pyszna i słodka alternatywa, która zabierze Wam trochę więcej czasu. Chleb otoczony w jajku należy usmażyć na patelni, a następnie posypać go ulubionymi słodkościami – my w szczególności polecamy Wam cukier puder i maliny.
  • Grzanki z miodem – połączenie chrupkiego pieczywa ze świeżym miodem – to nie może się nie udać! Przygotowanie takiego śniadania nie zajmie Wam więcej niż 5 minut. Rekomendujemy użycie miodu akacjowego!

Jak zrobić grzanki na patelni?

Wybraliśmy już kluczowe składniki, dlatego teraz przechodzimy do najważniejszej części – przygotowania chrupiącej grzanki. Podstawą jest odpowiednie natłuszczenie chleba lub patelni. Następnie należy położyć pieczywo na patelni i przewracać je co jakiś czas – ta czynność pozwoli uzyskać złocistą i chrupiącą skórkę. Całość należy smażyć na patelni około 2 minuty. Gotowe!

Nasze propozycje – z nimi pieczywo będzie smakować najlepiej!

Domowe grzanki z patelni najlepiej smakują w towarzystwie pysznych dodatków. Polecamy Wam wykonanie domowego dżemu z dyni, który świetnie sprawdzi się do śniadań na słodko. Wolicie wersje na słono? Koniecznie spróbujcie przygotować grzanki z aromatycznym guacamole.

Teraz coś dla miłośników włoskiej kuchni. Polecamy Wam neapolitańskie grzanki, które wykonacie w pół godziny! Szukacie inspiracji na rozgrzewającą zupę? Spróbujcie pysznego kremu kalafiorowego i dodajcie do niego pokrojone grzanki z patelni. Aż sami zazdrościmy Wam tych obłędnych przysmaków z grzankami na patelni w roli głównej!