
Składniki
1 kilogram
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Słoiki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut aby były idealnie czyste.

Krok 2
Dynie obierz ze skóry pokrój w kostkę , imbir zetrzyj na tarce pomarańcze i cytrynę zalej wrzątkiem wyszoruj, przekrój na cztery części, a następnie pokrój w plasterki.

Krok 3
Rozpuść cukier na dnie garnka gdy zacznie się karmelizować dodaj pomarańcz , cytrynę imbir, goździki oraz cynamon. Owoce smaż w cukrze przez dłuższą chwilę dodaj dynię, całość zalej szklankę wody i pektynę. Wszystko razem duś około 20 – 30 minut tak, aby dynia zmiękła. Na tym etapie możesz ja rozdrobnić w mikserze – ale nie jest to konieczne.

Krok 4
Gorącym jeszcze dżemem napełnij słoiczki pozostawiając tylko około 1cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Słoiki mocno zakręć, ustaw do góry dnem pozostaw do wystygnięcia.


Dobra rada:
Do dżemów możesz tez dodać dwa trzy obrane jabłka idealnie wkomponują się w smak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dżem z dyni
Symbol Halloween, a także nieodłączny element jesieni. Zachwyca intensywnym kolorem, kształtem i smakiem. Dynia, bo właśnie o niej mowa, wpisuje się w jesienny krajobraz, a także zdobi pobliskie stragany i targi. Wraz z rozpoczęciem jesieni zaczyna się sezon na dynię i dania z jej wykorzystaniem. Szukasz inspiracji? Jednym z jej zastosowań jest dżem z dyni – spróbuj, a nie pożałujesz!
Dla kogo?
Dla wegetarian i wegan oraz dla wszystkich osób, które szukają pomysłu na bezmięsne przekąski.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Dżem z dyni świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa – zarówno na śniadanie, jak i kolację.
Czy wiesz, że?
Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną, nieznaną nikomu roślinę. Dopiero z czasem odkryto jej zalety i rozpoczęto jej uprawę na większą skalę.
Dla urozmaicenia:
Do dżemu z dyni możesz dodać także 2–3 obrane jabłka, które idealnie wkomponują się w smak.