Dżem z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dżem z dyni

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

55 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

3 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoiki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut aby były idealnie czyste.

Dżem z dyni  - Krok 1

Krok 2

Dynie obierz ze skóry pokrój w kostkę , imbir zetrzyj na tarce pomarańcze i cytrynę zalej wrzątkiem wyszoruj, przekrój na cztery części, a następnie pokrój w plasterki.

Dżem z dyni  - Krok 2

Krok 3

Rozpuść cukier na dnie garnka gdy zacznie się karmelizować dodaj pomarańcz , cytrynę imbir, goździki oraz cynamon. Owoce smaż w cukrze przez dłuższą chwilę dodaj dynię, całość zalej szklankę wody i pektynę. Wszystko razem duś około 20 – 30 minut tak, aby dynia zmiękła. Na tym etapie możesz ja rozdrobnić w mikserze – ale nie jest to konieczne.

Dżem z dyni  - Krok 3

Krok 4

Gorącym jeszcze dżemem napełnij słoiczki pozostawiając tylko około 1cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Słoiki mocno zakręć, ustaw do góry dnem pozostaw do wystygnięcia.

Dżem z dyni  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do dżemów możesz tez dodać dwa trzy obrane jabłka idealnie wkomponują się w smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dżem z dyni Dżem z dyni

Symbol Halloween, a także nieodłączny element jesieni. Zachwyca intensywnym kolorem, kształtem i smakiem. Dynia, bo właśnie o niej mowa, wpisuje się w jesienny krajobraz, a także zdobi pobliskie stragany i targi. Wraz z rozpoczęciem jesieni zaczyna się sezon na dynię i dania z jej wykorzystaniem. Szukasz inspiracji? Jednym z jej zastosowań jest dżem z dyni – spróbuj, a nie pożałujesz!

Dla kogo?

Dla wegetarian i wegan oraz dla wszystkich osób, które szukają pomysłu na bezmięsne przekąski.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Dżem z dyni świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa – zarówno na śniadanie, jak i kolację.

Czy wiesz, że?

Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną, nieznaną nikomu roślinę. Dopiero z czasem odkryto jej zalety i rozpoczęto jej uprawę na większą skalę.

Dla urozmaicenia:

Do dżemu z dyni możesz dodać także 2–3 obrane jabłka, które idealnie wkomponują się w smak.