Dżem z dyni

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

31 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

3 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoiki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut aby były idealnie czyste.

Dżem z dyni  - Krok 1

Krok 2

Dynie obierz ze skóry pokrój w kostkę , imbir zetrzyj na tarce pomarańcze i cytrynę zalej wrzątkiem wyszoruj, przekrój na cztery części, a następnie pokrój w plasterki.

Dżem z dyni  - Krok 2

Krok 3

Rozpuść cukier na dnie garnka gdy zacznie się karmelizować dodaj pomarańcz , cytrynę imbir, goździki oraz cynamon. Owoce smaż w cukrze przez dłuższą chwilę dodaj dynię, całość zalej szklankę wody i pektynę. Wszystko razem duś około 20 – 30 minut tak, aby dynia zmiękła. Na tym etapie możesz ja rozdrobnić w mikserze – ale nie jest to konieczne.

Dżem z dyni  - Krok 3

Krok 4

Gorącym jeszcze dżemem napełnij słoiczki pozostawiając tylko około 1cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Słoiki mocno zakręć, ustaw do góry dnem pozostaw do wystygnięcia.

Dżem z dyni  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do dżemów możesz tez dodać dwa trzy obrane jabłka idealnie wkomponują się w smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dżem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z pęczakiem
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dżem z dyni Dżem z dyni

Symbol Halloween, a także nieodłączny element jesieni. Zachwyca intensywnym kolorem, kształtem i smakiem. Dynia, bo właśnie o niej mowa, wpisuje się w jesienny krajobraz, a także zdobi pobliskie stragany i targi. Wraz z rozpoczęciem jesieni zaczyna się sezon na dynię i dania z jej wykorzystaniem. Szukasz inspiracji? Jednym z jej zastosowań jest dżem z dyni – spróbuj, a nie pożałujesz!

Dla kogo?

Dla wegetarian i wegan oraz dla wszystkich osób, które szukają pomysłu na bezmięsne przekąski.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Dżem z dyni świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa – zarówno na śniadanie, jak i kolację.

Czy wiesz, że?

Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną, nieznaną nikomu roślinę. Dopiero z czasem odkryto jej zalety i rozpoczęto jej uprawę na większą skalę.

Dla urozmaicenia:

Do dżemu z dyni możesz dodać także 2–3 obrane jabłka, które idealnie wkomponują się w smak.