
Składniki
1 kilogram
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Słoiki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut aby były idealnie czyste.

Krok 2
Dynie obierz ze skóry pokrój w kostkę , imbir zetrzyj na tarce pomarańcze i cytrynę zalej wrzątkiem wyszoruj, przekrój na cztery części, a następnie pokrój w plasterki.

Krok 3
Rozpuść cukier na dnie garnka gdy zacznie się karmelizować dodaj pomarańcz , cytrynę imbir, goździki oraz cynamon. Owoce smaż w cukrze przez dłuższą chwilę dodaj dynię, całość zalej szklankę wody i pektynę. Wszystko razem duś około 20 – 30 minut tak, aby dynia zmiękła. Na tym etapie możesz ja rozdrobnić w mikserze – ale nie jest to konieczne.

Krok 4
Gorącym jeszcze dżemem napełnij słoiczki pozostawiając tylko około 1cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Słoiki mocno zakręć, ustaw do góry dnem pozostaw do wystygnięcia.


Dobra rada:
Do dżemów możesz tez dodać dwa trzy obrane jabłka idealnie wkomponują się w smak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dżem z dyni
Symbol Halloween, a także nieodłączny element jesieni. Zachwyca intensywnym kolorem, kształtem i smakiem. Dynia, bo właśnie o niej mowa, wpisuje się w jesienny krajobraz, a także zdobi pobliskie stragany i targi. Wraz z rozpoczęciem jesieni zaczyna się sezon na dynię i dania z jej wykorzystaniem. Szukasz inspiracji? Jednym z jej zastosowań jest dżem z dyni – spróbuj, a nie pożałujesz!
Dla kogo?
Dla wegetarian i wegan oraz dla wszystkich osób, które szukają pomysłu na bezmięsne przekąski.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Dżem z dyni świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa – zarówno na śniadanie, jak i kolację.
Czy wiesz, że?
Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną, nieznaną nikomu roślinę. Dopiero z czasem odkryto jej zalety i rozpoczęto jej uprawę na większą skalę.
Dla urozmaicenia:
Do dżemu z dyni możesz dodać także 2–3 obrane jabłka, które idealnie wkomponują się w smak.