Składniki
1 kilogram
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Słoiki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut aby były idealnie czyste.
Krok 2
Dynie obierz ze skóry pokrój w kostkę , imbir zetrzyj na tarce pomarańcze i cytrynę zalej wrzątkiem wyszoruj, przekrój na cztery części, a następnie pokrój w plasterki.
Krok 3
Rozpuść cukier na dnie garnka gdy zacznie się karmelizować dodaj pomarańcz , cytrynę imbir, goździki oraz cynamon. Owoce smaż w cukrze przez dłuższą chwilę dodaj dynię, całość zalej szklankę wody i pektynę. Wszystko razem duś około 20 – 30 minut tak, aby dynia zmiękła. Na tym etapie możesz ja rozdrobnić w mikserze – ale nie jest to konieczne.
Krok 4
Gorącym jeszcze dżemem napełnij słoiczki pozostawiając tylko około 1cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Słoiki mocno zakręć, ustaw do góry dnem pozostaw do wystygnięcia.
Dobra rada:
Do dżemów możesz tez dodać dwa trzy obrane jabłka idealnie wkomponują się w smak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dżem z dyni
Symbol Halloween, a także nieodłączny element jesieni. Zachwyca intensywnym kolorem, kształtem i smakiem. Dynia, bo właśnie o niej mowa, wpisuje się w jesienny krajobraz, a także zdobi pobliskie stragany i targi. Wraz z rozpoczęciem jesieni zaczyna się sezon na dynię i dania z jej wykorzystaniem. Szukasz inspiracji? Jednym z jej zastosowań jest dżem z dyni – spróbuj, a nie pożałujesz!
Dla kogo?
Dla wegetarian i wegan oraz dla wszystkich osób, które szukają pomysłu na bezmięsne przekąski.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Dżem z dyni świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa – zarówno na śniadanie, jak i kolację.
Czy wiesz, że?
Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną, nieznaną nikomu roślinę. Dopiero z czasem odkryto jej zalety i rozpoczęto jej uprawę na większą skalę.
Dla urozmaicenia:
Do dżemu z dyni możesz dodać także 2–3 obrane jabłka, które idealnie wkomponują się w smak.