Składniki
1 kilogram
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Słoiki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut aby były idealnie czyste.
Krok 2
Dynie obierz ze skóry pokrój w kostkę , imbir zetrzyj na tarce pomarańcze i cytrynę zalej wrzątkiem wyszoruj, przekrój na cztery części, a następnie pokrój w plasterki.
Krok 3
Rozpuść cukier na dnie garnka gdy zacznie się karmelizować dodaj pomarańcz , cytrynę imbir, goździki oraz cynamon. Owoce smaż w cukrze przez dłuższą chwilę dodaj dynię, całość zalej szklankę wody i pektynę. Wszystko razem duś około 20 – 30 minut tak, aby dynia zmiękła. Na tym etapie możesz ja rozdrobnić w mikserze – ale nie jest to konieczne.
Krok 4
Gorącym jeszcze dżemem napełnij słoiczki pozostawiając tylko około 1cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Słoiki mocno zakręć, ustaw do góry dnem pozostaw do wystygnięcia.
Dobra rada:
Do dżemów możesz tez dodać dwa trzy obrane jabłka idealnie wkomponują się w smak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dżem z dyni
Symbol Halloween, a także nieodłączny element jesieni. Zachwyca intensywnym kolorem, kształtem i smakiem. Dynia, bo właśnie o niej mowa, wpisuje się w jesienny krajobraz, a także zdobi pobliskie stragany i targi. Wraz z rozpoczęciem jesieni zaczyna się sezon na dynię i dania z jej wykorzystaniem. Szukasz inspiracji? Jednym z jej zastosowań jest dżem z dyni – spróbuj, a nie pożałujesz!
Dla kogo?
Dla wegetarian i wegan oraz dla wszystkich osób, które szukają pomysłu na bezmięsne przekąski.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Dżem z dyni świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa – zarówno na śniadanie, jak i kolację.
Czy wiesz, że?
Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną, nieznaną nikomu roślinę. Dopiero z czasem odkryto jej zalety i rozpoczęto jej uprawę na większą skalę.
Dla urozmaicenia:
Do dżemu z dyni możesz dodać także 2–3 obrane jabłka, które idealnie wkomponują się w smak.