Glazurowane szaszłyki z roślinnego a'la kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Glazurowane szaszłyki z roślinnego a'la kurczaka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kawałki roślinnego a'la kurczaka posmaruj 50 ml oliwy z oliwek, oprósz pieprzem i odrobiną soli. Kawałki dość ściśle ponadziewaj na patyki szaszłyków i odstaw na bok w chłodne miejsce.

Krok 2

Cebulę, czosnek i rozmaryn drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, czosnek, chili i rozmaryn. Gdy cebula się lekko zarumieni dodaj cukier, smaż aż ulegnie całkowitej karmelizacji, dodaj wtedy ocet. Gotuj aż prawie odparuje, dodaj wtedy ketchup. Sos gotuj jeszcze około 1-2 minut.

Krok 3

Szaszłyki grilluj na średnio rozgrzanym ruszcie, w połowie pieczenia posmaruj je sosem BBQ, dobrze przykrywając każdy kawałek. Grilluj jeszcze przez 1-2 minuty i natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zostaw sobie gałązkę rozmarynu do dekoracji dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Glazurowane szaszłyki z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Glazurowane szaszłyki z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Glazurowane szaszłyki z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Glazurowane szaszłyki z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Glazurowane szaszłyki z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Glazurowane szaszłyki z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Glazurowane szaszłyki z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Glazurowane szaszłyki z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ratatouille
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Glazurowane szaszłyki z roślinnego a'la kurczakaGlazurowane szaszłyki z roślinnego a'la kurczaka

Roślinny kurczak brzmi niecodziennie? W świecie kulinariów wszystko jest możliwe! Wystarczy odrobina fantazji i odpowiednie produkty, by przyrządzić naprawdę efektowne potrawy, które rozpływają się w ustach. Glazurowane szaszłyki z roślinnej alternatywy kurczaka prezentują się jak popisowe danie mistrza grillowania. Podejrzewamy więc, że zdziwi cię fakt, że ich zrobienie nie wymaga dużego doświadczenia i zajmuje mniej niż pół godziny. 

Dla kogo?

Spotkania przy grillu już dawno przestały być zarezerwowane wyłącznie dla wielbicieli kiełbasy i karkówki. Masz ochotę na odmianę? Zależy ci na przygotowaniu specjałów pochodzenia roślinnego? Dziś przekonasz się, że masz do wyboru nie tylko suche grzanki i warzywne szaszłyki.

Na jaką okazję?

Na świeżym powietrzu wszystko smakuje zdecydowanie lepiej! Jesteś fanem spotkań przy ruszcie? Tym razem zaskocz rodzinę i gości niebanalnym podejściem do dań z grilla. Apetyczna glazura, która otula kawałki wegetariańskiego kurczaka, sprawi, że każdemu zacznie burczeć w brzuchu, a ślinianki będą pracować intensywniej.

Czy wiesz, że?

Marzy ci się grillowanie, ale data w kalendarzu i aura za oknem wskazują na środek zimy? Nic straconego! Swoje ulubione frykasy przyrządzisz w piekarniku, na patelni grillowej albo domowym grillu elektrycznym.

Dla urozmaicenia:

Do szaszłyków doskonale pasować będzie sałatka ze świeżych warzyw, np. zielonej sałaty, roszponki albo świeżego szpinaku. Dorzuć pomidory, ogórki, paprykę, oliwki – na co tylko masz ochotę!