Glazurowane szaszłyki z roślinnego a'la kurczaka
NOWY PRZEPIS
łatwe
34 osoby zapisały

Składniki
320 gramów
100 mililitrów
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
100 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kawałki roślinnego a'la kurczaka posmaruj 50 ml oliwy z oliwek, oprósz pieprzem i odrobiną soli. Kawałki dość ściśle ponadziewaj na patyki szaszłyków i odstaw na bok w chłodne miejsce.
Krok 2
Cebulę, czosnek i rozmaryn drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, czosnek, chili i rozmaryn. Gdy cebula się lekko zarumieni dodaj cukier, smaż aż ulegnie całkowitej karmelizacji, dodaj wtedy ocet. Gotuj aż prawie odparuje, dodaj wtedy ketchup. Sos gotuj jeszcze około 1-2 minut.
Krok 3
Szaszłyki grilluj na średnio rozgrzanym ruszcie, w połowie pieczenia posmaruj je sosem BBQ, dobrze przykrywając każdy kawałek. Grilluj jeszcze przez 1-2 minuty i natychmiast podawaj.

Dobra rada:
Zostaw sobie gałązkę rozmarynu do dekoracji dania.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Glazurowane szaszłyki z roślinnego a'la kurczaka
Roślinny kurczak brzmi niecodziennie? W świecie kulinariów wszystko jest możliwe! Wystarczy odrobina fantazji i odpowiednie produkty, by przyrządzić naprawdę efektowne potrawy, które rozpływają się w ustach. Glazurowane szaszłyki z roślinnej alternatywy kurczaka prezentują się jak popisowe danie mistrza grillowania. Podejrzewamy więc, że zdziwi cię fakt, że ich zrobienie nie wymaga dużego doświadczenia i zajmuje mniej niż pół godziny.
Dla kogo?
Spotkania przy grillu już dawno przestały być zarezerwowane wyłącznie dla wielbicieli kiełbasy i karkówki. Masz ochotę na odmianę? Zależy ci na przygotowaniu specjałów pochodzenia roślinnego? Dziś przekonasz się, że masz do wyboru nie tylko suche grzanki i warzywne szaszłyki.
Na jaką okazję?
Na świeżym powietrzu wszystko smakuje zdecydowanie lepiej! Jesteś fanem spotkań przy ruszcie? Tym razem zaskocz rodzinę i gości niebanalnym podejściem do dań z grilla. Apetyczna glazura, która otula kawałki wegetariańskiego kurczaka, sprawi, że każdemu zacznie burczeć w brzuchu, a ślinianki będą pracować intensywniej.
Czy wiesz, że?
Marzy ci się grillowanie, ale data w kalendarzu i aura za oknem wskazują na środek zimy? Nic straconego! Swoje ulubione frykasy przyrządzisz w piekarniku, na patelni grillowej albo domowym grillu elektrycznym.
Dla urozmaicenia:
Do szaszłyków doskonale pasować będzie sałatka ze świeżych warzyw, np. zielonej sałaty, roszponki albo świeżego szpinaku. Dorzuć pomidory, ogórki, paprykę, oliwki – na co tylko masz ochotę!