
Składniki
250 gramów
150 gramów
120 gramów
2 opakowania
1 łyżka
2 łyżki
50 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę gotuj w wodzie aż prawie całkowicie się rozgotuję. Następnie odcedź ją i odparuj w garnku na dużym ogniu nadmiar płynu. Soczewicę lekko rozgnieć praską do ziemniaków.
Krok 2
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Orzechy lekko posiekaj.
Krok 3
Oba opakowania sosu pomidorowego Knorr wymieszaj z 500ml wody i zagotuj.
Krok 4
Połowę sosu pomidorowego wlej do soczewicy. Dodaj orzechy, startą marchewkę, przyprawę Knorr oraz mąkę ryżową. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Formę do pieczeni wysmaruj olejem i wysyp mielonymi migdałami. Następnie wyłóż masą z soczewicą. Całość piecz w 200 stopniach przez ok 30 minut. Podawaj z świeżą sałatką i pozostałym sosem.

Dobra rada:
Taką pieczeń najlepiej wystudzić przez noc w lodówce, następnie pokroić i podawać lekko podgrzaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Sos pomidorowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczeń z soczewicy i orzechów
Pieczeń zawsze, gdy pojawia się na stole, zajmuje na nim honorowe miejsce. Nie inaczej będzie z jej wegetariańską wersją! Wspaniała konsystencja i smak skuszą największego miłośnika steków i burgerów.
Dla kogo?
Udowadniamy, że wegetariańskie menu może być naprawdę różnorodne. Roślinny wariant pieczeni okaże się smaczną odmianą obiadową.
Na jaką okazję?
W czasie najbliższych świąt udowodnijmy, że smaczne i efektowne potrawy wcale nie muszą bazować na mięsie. Sukces gwarantowany!
Czy wiesz, że?
Soczewica pochodzi z terenów Północnej Afryki i Azji. Zalicza się do grona najstarszych roślin uprawnych świata.
Dla urozmaicenia:
Z soczewicą w kuchni zrobi się naprawdę kolorowo. Oprócz czerwonej odmiany, w kuchni warto wykorzystać także zieloną, żółtą, brązową i czarną.