Pieczeń z soczewicy i orzechów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń z soczewicy i orzechów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
164 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

219 osób wydrukowało

Pobierz pdf

366 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

150 gramów

120 gramów

2 opakowania

1 łyżka

2 łyżki

50 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę gotuj w wodzie aż prawie całkowicie się rozgotuję. Następnie odcedź ją i odparuj w garnku na dużym ogniu nadmiar płynu. Soczewicę lekko rozgnieć praską do ziemniaków.

Krok 2

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Orzechy lekko posiekaj.

Krok 3

Oba opakowania sosu pomidorowego Knorr wymieszaj z 500ml wody i zagotuj.

Krok 4

Połowę sosu pomidorowego wlej do soczewicy. Dodaj orzechy, startą marchewkę, przyprawę Knorr oraz mąkę ryżową. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Formę do pieczeni wysmaruj olejem i wysyp mielonymi migdałami. Następnie wyłóż masą z soczewicą. Całość piecz w 200 stopniach przez ok 30 minut. Podawaj z świeżą sałatką i pozostałym sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taką pieczeń najlepiej wystudzić przez noc w lodówce, następnie pokroić i podawać lekko podgrzaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń z soczewicy i orzechówPieczeń z soczewicy i orzechów

Pieczeń zawsze, gdy pojawia się na stole, zajmuje na nim honorowe miejsce. Nie inaczej będzie z jej wegetariańską wersją! Wspaniała konsystencja i smak skuszą największego miłośnika steków i burgerów.

Dla kogo?

Udowadniamy, że wegetariańskie menu może być naprawdę różnorodne. Roślinny wariant pieczeni okaże się smaczną odmianą obiadową.

Na jaką okazję?

W czasie najbliższych świąt udowodnijmy, że smaczne i efektowne potrawy wcale nie muszą bazować na mięsie. Sukces gwarantowany!

Czy wiesz, że?

Soczewica pochodzi z terenów Północnej Afryki i Azji. Zalicza się do grona najstarszych roślin uprawnych świata.

Dla urozmaicenia:

Z soczewicą w kuchni zrobi się naprawdę kolorowo. Oprócz czerwonej odmiany, w kuchni warto wykorzystać także zieloną, żółtą, brązową i czarną.