Pieczeń z soczewicy i orzechów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń z soczewicy i orzechów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
165 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

223 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

366 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

150 gramów

120 gramów

2 opakowania

1 łyżka

2 łyżki

50 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę gotuj w wodzie aż prawie całkowicie się rozgotuję. Następnie odcedź ją i odparuj w garnku na dużym ogniu nadmiar płynu. Soczewicę lekko rozgnieć praską do ziemniaków.

Krok 2

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Orzechy lekko posiekaj.

Krok 3

Oba opakowania sosu pomidorowego Knorr wymieszaj z 500ml wody i zagotuj.

Krok 4

Połowę sosu pomidorowego wlej do soczewicy. Dodaj orzechy, startą marchewkę, przyprawę Knorr oraz mąkę ryżową. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Formę do pieczeni wysmaruj olejem i wysyp mielonymi migdałami. Następnie wyłóż masą z soczewicą. Całość piecz w 200 stopniach przez ok 30 minut. Podawaj z świeżą sałatką i pozostałym sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taką pieczeń najlepiej wystudzić przez noc w lodówce, następnie pokroić i podawać lekko podgrzaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaron ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń z soczewicy i orzechówPieczeń z soczewicy i orzechów

Pieczeń zawsze, gdy pojawia się na stole, zajmuje na nim honorowe miejsce. Nie inaczej będzie z jej wegetariańską wersją! Wspaniała konsystencja i smak skuszą największego miłośnika steków i burgerów.

Dla kogo?

Udowadniamy, że wegetariańskie menu może być naprawdę różnorodne. Roślinny wariant pieczeni okaże się smaczną odmianą obiadową.

Na jaką okazję?

W czasie najbliższych świąt udowodnijmy, że smaczne i efektowne potrawy wcale nie muszą bazować na mięsie. Sukces gwarantowany!

Czy wiesz, że?

Soczewica pochodzi z terenów Północnej Afryki i Azji. Zalicza się do grona najstarszych roślin uprawnych świata.

Dla urozmaicenia:

Z soczewicą w kuchni zrobi się naprawdę kolorowo. Oprócz czerwonej odmiany, w kuchni warto wykorzystać także zieloną, żółtą, brązową i czarną.