Słodkie miodowniki, pierniki pachnące korzennymi przyprawami i chrupiące orzechowce. To ciasta, bez których wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu. Już teraz przygotujesz je według naszych przepisów i oczarujesz ich smakiem wszystkich gości. Mamy dla Ciebie propozycje o różnym stopniu zaawansowania oraz czasie wykonania. Jeżeli szukasz opcji na szybkie i proste specjały świąteczne, sięgnij po ciasteczka lub pierniki z przyprawą korzenną. Upieczenie tych słodyczy nie zajmie Ci więcej czasu niż godzinę, a później możesz wykorzystać je na wiele sposobów, na przykład jako upominek. Zapakuj kruche ciasteczka w woreczki foliowe, obwiąż je wstążką i podaruj wszystkim gościom. Pierniczki z lukrem wykorzystaj natomiast do udekorowania świątecznego drzewka lub przełóż je do wielkiego słoika i postaw na stole, aby każdy mógł się poczęstować. W bożonarodzeniowym menu nie może także zabraknąć klasycznych ciast, takich jak miodownik. To wypiek składający się z trzech, bardzo słodkich warstw – ciasta, kremu oraz kruszonki. Bardzo podobnie smakuje miodowiec z naszego przepisu, jednak jego wnętrze wypełnia nieco inny, równie wyjątkowy krem budyniowy. Czego będziesz potrzebować, aby wejść do cukierniczego świata z deserami w roli głównej? Wystarczą świeże składniki, w szczególności orzechy oraz miód, odrobina świątecznej magii i sprawdzona receptura. Tak się składa, że na tym ostatnim aspekcie znamy się doskonale, ponieważ przygotowane przez nas przepisy zdążyły już zagościć w bożonarodzeniowych jadłospisach naszych czytelników i podbiły serca oraz podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dołącz do nich i zobacz, jak ciekawie prezentują się zestawienia klasycznych miodowców, pierników oraz kruchych ciasteczek na świąteczny stół. Wyróżniają je delikatna konsystencja, kremowe nadzienia, oryginalne dekoracje i, co najważniejsze, słodycz oraz aromat wypełniające cały dom. Przygotuj się także na wyjątkowe rozwiązania w kuchni, takie jak chrupiąca kruszonka z włoskich orzechów czy pomidory z puszki, które również doskonale sprawdzają się w wypiekach. Już teraz zobacz nasze propozycje i rozpocznij przygotowania do słodkich świąt.
1. Miodownik z kremem z kaszy manny to bardzo słodkie połączenie miodowego ciasta i waniliowego kremu. Jego wierzch zdobi oryginalna kruszonka na bazie potłuczonych orzechów włoskich, która nie tylko cieszy oko gości, ale również kontrastuje z gładką konsystencją kremowych mas wypieku. Popatrz na naszą recepturę i ciesz się świątecznym klimatem z pysznym miodownikiem na talerzu.
2. Piernik pomidorowy to wypiek o ciekawym smaku i niezwykłym składzie. Przygotujesz go na bazie krojonych pomidorów z puszki, których słodki posmak zaskoczy każdego gościa. Za aromat w tej potrawie odpowiada świąteczny niezbędnik w wielu wypiekach, czyli przyprawa korzenna. Gdy tylko wsadzisz ciasto do piekarnika, to po kilku minutach poczujesz jej zapach, a Twój dom wypełni rodzinna i świąteczna atmosfera.
3. Miodowiec przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orzechów i smacznych deserów. To ciasto przyjemnie słodkie. Przygotuj je już teraz i ciesz się znakomitym smakiem. Chyba zgodzisz się z nami, że takim pysznym wypiekiem należy dzielić się z ukochanymi osobami. Nie zapomnij zabrać blaszki miodowca na świąteczne spotkanie z rodziną.
4. Pierniczków nie może zabraknąć w świątecznych wypiekach. Wytnij z nich ciekawe kształty i zorganizuj rodzinne dekorowanie ciasteczek za pomocą lukru. Później połóż na stole ozdobione pierniczki, aby cieszyły oko i podniebienia Twoich gości. Możesz także zapakować je do pudełka i podarować personalizowane ciasteczka rodzinie. Nie ma nic lepszego od własnoręcznie zrobionego prezentu.
5. Goście będą zachwyceni! Kruche i maślane ciasteczka miodowe potrafią oczarować swoją kruchością i delikatnym smakiem. Dodatkowo przygotujesz je z sześciu podstawowych produktów, takich jak mąka czy miód. Gotowe ciasteczka możesz przełożyć do ozdobnego słoika świątecznego, który posłuży za dekorację bożonarodzeniowego stołu.
Więcej przepisów na świąteczne wypieki znajdziesz tutaj.