Piernik pomidorowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piernik pomidorowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

4 łyżki

100 gramów

2 łyżki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Do miski wlewamy olej, dodajemy pokrojonego banana, pomidory z puszki oraz wsypujemy cukier. Miksujemy całość do uzyskania puszystej masy.

Piernik pomidorowy - Krok 1

Krok 2

Do osobnej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, kakao, sodę oraz sól. Mieszamy do połączenia się składników.

Piernik pomidorowy - Krok 2

Krok 3

Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy szpatułką.

Piernik pomidorowy - Krok 3

Krok 4

Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 50 min do suchego patyczka.

Piernik pomidorowy - Krok 4

Krok 5

Po wystudzeniu ciasta przekrawamy go na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi.

Piernik pomidorowy - Krok 5

Krok 6

Czekoladę z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powstałą polewą polewamy ciasto i posypujemy orzechami laskowymi.

Piernik pomidorowy - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • ulapogorzelska1@gmail.com

    ulapogorzelska1@gmail.com , 10.12.2021

    Dziękuję, właśnie biorę się za pieczenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ulapogorzelska1@gmail.com

    ulapogorzelska1@gmail.com , 30.11.2021

    Ciasto wygląda super, ale mam pytanie, czy to pomyłka czy rzeczywiście ciasto jest bez jajek

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piernik pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piernik pomidorowyPiernik pomidorowy

Piernik to ciasto, które zajmuje szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Kojarzy się z wyśmienitym smakiem i cudownym aromatem korzennych przypraw. Zastanawiasz się, co w naszym przepisie na piernik robią pomidory? Dzięki nim ciasto zyskuje jeszcze delikatniejszą i bardziej wilgotną konsystencję. Nieoczywiste połączenia dają w tym przypadku wyśmienity rezultat.

Dla kogo? Dla kucharzy, którzy szukają kulinarnej odmiany. Najwyższa pora odkrywać nowe smaki i receptury wraz z przepisem na piernik pomidorowy!

Na jaką okazję? W wielu domach Święta Bożego Narodzenia nie mogą odbyć się bez tradycyjnego piernika. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wśród klasycznych smakołyków na wigilijnym stole pojawił się także niebanalny piernik pomidorowy.

Czy wiesz, że? Nazwa piernika pomidorowego pochodzi od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny. Związana jest ona z dodawaniem do ciasta wyrazistych przypraw. W przeszłości w przepisach nie szczędzono czarnego pieprzu.

Dla urozmaicenia: Do przełożenia piernika z pomidorów, zamiast powideł śliwkowych, możesz użyć konfitury z pigwy. Pomidorowy piernik udekoruj orzechami włoskimi lub prażonymi migdałami.