
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 szklanka
1 szklanka
1 łyżka
2 łyżki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
4 łyżki
100 gramów
2 łyżki
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Do miski wlewamy olej, dodajemy pokrojonego banana, pomidory z puszki oraz wsypujemy cukier. Miksujemy całość do uzyskania puszystej masy.

Krok 2
Do osobnej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, kakao, sodę oraz sól. Mieszamy do połączenia się składników.

Krok 3
Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy szpatułką.

Krok 4
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 50 min do suchego patyczka.

Krok 5
Po wystudzeniu ciasta przekrawamy go na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi.

Krok 6
Czekoladę z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powstałą polewą polewamy ciasto i posypujemy orzechami laskowymi.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Piernik pomidorowy
Piernik to ciasto, które zajmuje szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Kojarzy się z wyśmienitym smakiem i cudownym aromatem korzennych przypraw. Zastanawiasz się, co w naszym przepisie na piernik robią pomidory? Dzięki nim ciasto zyskuje jeszcze delikatniejszą i bardziej wilgotną konsystencję. Nieoczywiste połączenia dają w tym przypadku wyśmienity rezultat.
Dla kogo? Dla kucharzy, którzy szukają kulinarnej odmiany. Najwyższa pora odkrywać nowe smaki i receptury wraz z przepisem na piernik pomidorowy!
Na jaką okazję? W wielu domach Święta Bożego Narodzenia nie mogą odbyć się bez tradycyjnego piernika. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wśród klasycznych smakołyków na wigilijnym stole pojawił się także niebanalny piernik pomidorowy.
Czy wiesz, że? Nazwa piernika pomidorowego pochodzi od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny. Związana jest ona z dodawaniem do ciasta wyrazistych przypraw. W przeszłości w przepisach nie szczędzono czarnego pieprzu.
Dla urozmaicenia: Do przełożenia piernika z pomidorów, zamiast powideł śliwkowych, możesz użyć konfitury z pigwy. Pomidorowy piernik udekoruj orzechami włoskimi lub prażonymi migdałami.