Piernik pomidorowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piernik pomidorowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

4 łyżki

100 gramów

2 łyżki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Do miski wlewamy olej, dodajemy pokrojonego banana, pomidory z puszki oraz wsypujemy cukier. Miksujemy całość do uzyskania puszystej masy.

Piernik pomidorowy - Krok 1

Krok 2

Do osobnej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, kakao, sodę oraz sól. Mieszamy do połączenia się składników.

Piernik pomidorowy - Krok 2

Krok 3

Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy szpatułką.

Piernik pomidorowy - Krok 3

Krok 4

Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 50 min do suchego patyczka.

Piernik pomidorowy - Krok 4

Krok 5

Po wystudzeniu ciasta przekrawamy go na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi.

Piernik pomidorowy - Krok 5

Krok 6

Czekoladę z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powstałą polewą polewamy ciasto i posypujemy orzechami laskowymi.

Piernik pomidorowy - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierniki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej