Bezglutenowe pierniki - szybkie pierniczki na Święta | Przepisy.pl pixel

Bezglutenowe pierniczki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

85

349 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

966 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1245 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

140 gramów

1 sztuka

100 gramów

150 gramów

100 gramów

50 gramów

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki jaglanej, ryżowej i ziemniaczanej wsyp cukier puder, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj następnie płynny olej kokosowy, miód i jajko. Zagnieć całość. W razie potrzeby dodaj wodę.

Bezglutenowe pierniczki - Krok 1

Krok 2

Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 60 minut.

Bezglutenowe pierniczki - Krok 2

Krok 3

Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty za pomocą foremki. Piecz pierniczki przez ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu możesz ozdobić pierniczki lukrem lub polewą czekoladową i posypkami.

Bezglutenowe pierniczki - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Di bloguje

    Di bloguje , 10.12.2021

    TAK. Jakie cudowne! Ja jako, że mam córkę, która uwielbia ozdabiać ciastka z pewnością udekorowałabym je na kolorowo i zamiast olejku kokosowego użyłabym masła lub smalcu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila

    Kamila , 13.12.2020

    TAK*Mój wybraniec na tegoroczne święta !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowe pierniczkiBezglutenowe pierniczki

Dieta bezglutenowa wzbudza coraz większe zainteresowanie. Po produkty pozbawione glutenu sięgają już nie tylko osoby, które unikają go ze względów zdrowotnych. Jesteście ciekawi, jak wypadają domowe wypieki bez popularnej mąki pszennej? Skosztujcie bezglutenowych pierniczków – będziecie mile zaskoczeni.

Dla kogo?

Dla kucharzy poszukujących nowych smaków i produktów. W jednym przepisie na bezglutenowe pierniczki odnajdziecie zarówno mąkę ryżową, owsianą, jak i ziemniaczaną. Ten mix daje doskonale efekty na talerzach.

Na jaką okazję?

Choć może się wydawać, że szybkie pierniczki bez glutenu to smakołyk typowo bożonarodzeniowy, ciastka smakują wyśmienicie nie tylko w grudniu. Prostota wykonania pierników zachęca, by sięgać po nie znacznie częściej.

Czy wiesz, że?

Mąkę ryżową można z powodzeniem przygotować w domowej kuchni. Pomocny okaże się mocny blender lub elektryczny młynek. Z 500 gramów ryżu otrzymacie taką samą ilość mąki.

Dla urozmaicenia:

Do ciasta na bezglutenowe pierniki warto dodać własnoręcznie zrobiony krem z orzechów laskowych.