Bezglutenowe pierniczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

51

226 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

782 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

944 osoby zapisały

Udostępnij
Bezglutenowe pierniczki

Składniki

ciasto:

100 gramów

100 gramów

50 gramów

1 opakowanie

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

lukier:

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj wszystkie mąki z bezglutenowym proszkiem do pieczenia, bezglutenowym kakao i bezglutenową przyprawą do pierników.

Bezglutenowe pierniczki - Krok 1

Krok 2

Dodaj cukier puder, miód, Kasię i jajko, wymieszaj mikserem. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodaj 2 łyżki wody.

Bezglutenowe pierniczki - Krok 2

Krok 3

Całość wyłóż na stół podsypany mąką kukurydzianą i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli klei się do rąk, dodaj więcej mąki.

Bezglutenowe pierniczki - Krok 3

Krok 4

Na stole połóż papier do pieczenia. Papier i wałek oprósz mąką kukurydzianą i wałkuj partiami ciasto na grubość kilku milimetrów.

Bezglutenowe pierniczki - Krok 4

Krok 5

Wycinaj foremkami małe pierniczki i przenoś je za pomocą noża na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 6-8 minut.

Bezglutenowe pierniczki - Krok 5

Krok 6

Cukier puder utrzyj z odrobiną białka na gładki gęsty lukier. Możesz go dodatkowo zabarwić odrobiną barwnika spożywczego. Lukier przełóż do tutki z pergaminu i udekoruj wystudzone pierniczki.

Bezglutenowe pierniczki - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

1

Opinie o przepisie

  • Oliwia Mołdoch

    Oliwia Mołdoch

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowe pierniczkiBezglutenowe pierniczki

Mamy dla Ciebie propozycję na pierniczki świąteczne w wersji bezglutenowej, które sprawdzą się nie tylko na wigilijnym stole. Aby je przygotować, przesiej i połącz ze sobą suche składniki, m.in. mąkę (wybierz kukurydzianą, gryczaną i ryżową). Przyprawa do piernika nada wypiekowi intensywnego, korzennego aromatu. Możesz wsypać również cynamon. Dodaj resztę produktów i wymieszaj całość za pomocą miksera – dzięki temu pierniczki będą pulchne. Na wysypanej wcześniej mąką kukurydzianą stolnicy, rozwałkuj cienko ciasto. Dodaj więcej mąki, jeśli będzie kleić się do rąk. Oprósz nią również foremki i wytnij wzory – mogą to być np. choinki, gwiazdki, dzwonki. Kiedy ciasteczka lekko ostygną, przygotuj lukier, łącząc białka z cukrem pudrem. Polej lukrem całe ciastka lub wykonaj na nich wzory, np. płatki śniegu. Do lukru, poza wymienionymi składnikami, dodaj także nieco soku z cytryny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na te bezglutenowe pierniczki i podziel się z nami swoją opinią.  Życzymy smacznego.