Bezglutenowe pierniczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bezglutenowe pierniczki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

286 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

845 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1029 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

140 gramów

1 sztuka

100 gramów

150 gramów

100 gramów

50 gramów

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki jaglanej, ryżowej i ziemniaczanej wsyp cukier puder, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj następnie płynny olej kokosowy, miód i jajko. Zagnieć całość. W razie potrzeby dodaj wodę.

Bezglutenowe pierniczki - Krok 1

Krok 2

Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 60 minut.

Bezglutenowe pierniczki - Krok 2

Krok 3

Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty za pomocą foremki. Piecz pierniczki przez ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu możesz ozdobić pierniczki lukrem lub polewą czekoladową i posypkami.

Bezglutenowe pierniczki - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Kamila

    Kamila , 13.12.2020

    TAK*Mój wybraniec na tegoroczne święta !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowe pierniczkiBezglutenowe pierniczki

Dieta bezglutenowa wzbudza coraz większe zainteresowanie. Po produkty pozbawione glutenu sięgają już nie tylko osoby, które unikają go ze względów zdrowotnych. Jesteście ciekawi, jak wypadają domowe wypieki bez popularnej mąki pszennej? Skosztujcie bezglutenowych pierniczków – będziecie mile zaskoczeni.

Dla kogo?

Dla kucharzy poszukujących nowych smaków i produktów. W jednym przepisie na bezglutenowe pierniczki odnajdziecie zarówno mąkę ryżową, owsianą, jak i ziemniaczaną. Ten mix daje doskonale efekty na talerzach.

Na jaką okazję?

Choć może się wydawać, że szybkie pierniczki bez glutenu to smakołyk typowo bożonarodzeniowy, ciastka smakują wyśmienicie nie tylko w grudniu. Prostota wykonania pierników zachęca, by sięgać po nie znacznie częściej.

Czy wiesz, że?

Mąkę ryżową można z powodzeniem przygotować w domowej kuchni. Pomocny okaże się mocny blender lub elektryczny młynek. Z 500 gramów ryżu otrzymacie taką samą ilość mąki.

Dla urozmaicenia:

Do ciasta na bezglutenowe pierniki warto dodać własnoręcznie zrobiony krem z orzechów laskowych.