Bezglutenowe pierniczki

- Krok 1W misce wymieszaj wszystkie mąki z bezglutenowym proszkiem do pieczenia, bezglutenowym kakao i bezglutenową przyprawą do pierników.
- Krok 2Dodaj cukier puder, miód, Kasię i jajko, wymieszaj mikserem. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodaj 2 łyżki wody.
- Krok 3Całość wyłóż na stół podsypany mąką kukurydzianą i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli klei się do rąk, dodaj więcej mąki.
- Krok 4Na stole połóż papier do pieczenia. Papier i wałek oprósz mąką kukurydzianą i wałkuj partiami ciasto na grubość kilku milimetrów.
- Krok 5Wycinaj foremkami małe pierniczki i przenoś je za pomocą noża na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 6-8 minut.
- Krok 6Cukier puder utrzyj z odrobiną białka na gładki gęsty lukier. Możesz go dodatkowo zabarwić odrobiną barwnika spożywczego. Lukier przełóż do tutki z pergaminu i udekoruj wystudzone pierniczki.

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

Bezglutenowe pierniczki
Mamy dla Ciebie propozycję na pierniczki świąteczne w wersji bezglutenowej, które sprawdzą się nie tylko na wigilijnym stole. Aby je przygotować, przesiej i połącz ze sobą suche składniki, m.in. mąkę (wybierz kukurydzianą, gryczaną i ryżową). Przyprawa do piernika nada wypiekowi intensywnego, korzennego aromatu. Możesz wsypać również cynamon. Dodaj resztę produktów i wymieszaj całość za pomocą miksera – dzięki temu pierniczki będą pulchne. Na wysypanej wcześniej mąką kukurydzianą stolnicy, rozwałkuj cienko ciasto. Dodaj więcej mąki, jeśli będzie kleić się do rąk. Oprósz nią również foremki i wytnij wzory – mogą to być np. choinki, gwiazdki, dzwonki. Kiedy ciasteczka lekko ostygną, przygotuj lukier, łącząc białka z cukrem pudrem. Polej lukrem całe ciastka lub wykonaj na nich wzory, np. płatki śniegu. Do lukru, poza wymienionymi składnikami, dodaj także nieco soku z cytryny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na te bezglutenowe pierniczki i podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.