Bezglutenowe pierniki - szybkie pierniczki na Święta | Przepisy.pl pixel

Bezglutenowe pierniczki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

87

heart
350 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

969 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1267 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

140 gramów

1 sztuka

100 gramów

150 gramów

100 gramów

50 gramów

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki jaglanej, ryżowej i ziemniaczanej wsyp cukier puder, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj następnie płynny olej kokosowy, miód i jajko. Zagnieć całość. W razie potrzeby dodaj wodę.

Bezglutenowe pierniczki - Krok 1

Krok 2

Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 60 minut.

Bezglutenowe pierniczki - Krok 2

Krok 3

Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty za pomocą foremki. Piecz pierniczki przez ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu możesz ozdobić pierniczki lukrem lub polewą czekoladową i posypkami.

Bezglutenowe pierniczki - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Di bloguje

    Di bloguje , 10.12.2021

    TAK. Jakie cudowne! Ja jako, że mam córkę, która uwielbia ozdabiać ciastka z pewnością udekorowałabym je na kolorowo i zamiast olejku kokosowego użyłabym masła lub smalcu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila

    Kamila , 13.12.2020

    TAK*Mój wybraniec na tegoroczne święta !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezglutenowe pierniczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowe pierniczkiBezglutenowe pierniczki

Dieta bezglutenowa wzbudza coraz większe zainteresowanie. Po produkty pozbawione glutenu sięgają już nie tylko osoby, które unikają go ze względów zdrowotnych. Jesteście ciekawi, jak wypadają domowe wypieki bez popularnej mąki pszennej? Skosztujcie bezglutenowych pierniczków – będziecie mile zaskoczeni.

Dla kogo?

Dla kucharzy poszukujących nowych smaków i produktów. W jednym przepisie na bezglutenowe pierniczki odnajdziecie zarówno mąkę ryżową, owsianą, jak i ziemniaczaną. Ten mix daje doskonale efekty na talerzach.

Na jaką okazję?

Choć może się wydawać, że szybkie pierniczki bez glutenu to smakołyk typowo bożonarodzeniowy, ciastka smakują wyśmienicie nie tylko w grudniu. Prostota wykonania pierników zachęca, by sięgać po nie znacznie częściej.

Czy wiesz, że?

Mąkę ryżową można z powodzeniem przygotować w domowej kuchni. Pomocny okaże się mocny blender lub elektryczny młynek. Z 500 gramów ryżu otrzymacie taką samą ilość mąki.

Dla urozmaicenia:

Do ciasta na bezglutenowe pierniki warto dodać własnoręcznie zrobiony krem z orzechów laskowych.