PIERNIKI DROBNE HANI przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

PIERNIKI DROBNE HANI

Autor: Aneta Wesołowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1.5 kilograma

40 dekagramów

0.5 litra

4 sztuki

20 dekagramów

2 sztuki

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z POŁOWY CUKRU ZROBIĆ KARMEL, DRUGĄ POŁOWĘ ROZPUŚCIĆ Z MIODEM W GORĄCEJ HERBACIE. POŁĄCZYĆ OSTROŻNIE W DUŻYM GARNKU (BARDZO KIPI).

Krok 2

GORĄCYM ZALAĆ MĄKĘ I WYMIESZAĆ.

Krok 3

PO PRZESTUDZENIU DODAĆ TŁUSZCZ, JAJKA, PRZYPRAWĘ KORZENNĄ I ROZPUSZCZONY W ODROBINIE GORĄCEGO MLEKA - AMONIAK.

Krok 4

DOBRZE WYMIESZAĆ, ZABEZPIECZYĆ PRZED WYSUSZENIEM, ODSTAWIĆ NA CO NAJMNIEJ DWA TYGODNIE.

Krok 5

BRAĆ PORCJE CIASTA, PODSYPYWAĆ LEKKO MĄKĄ, CIENKO ROZWAŁKOWAĆ, WYKRAWAĆ DROBNE PIERNICZKI FOREMKAMI. UKŁADAĆ NA NATŁUSZCZONEJ BLASZE.

Krok 6

PIEC OK. 10-14 MIN. W TEMP. 180-200 STOPNI.

Krok 7

PIECZENIE TRWA OK. 4 GODZ.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • PIERNIKI DROBNE HANI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • PIERNIKI DROBNE HANI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • PIERNIKI DROBNE HANI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • PIERNIKI DROBNE HANI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • PIERNIKI DROBNE HANI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • PIERNIKI DROBNE HANI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • PIERNIKI DROBNE HANI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • PIERNIKI DROBNE HANI - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Shish kebab
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej