PIERNIKI DROBNE HANI przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

PIERNIKI DROBNE HANI

Autor: Aneta Wesołowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1.5 kilograma

40 dekagramów

0.5 litra

4 sztuki

20 dekagramów

2 sztuki

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z POŁOWY CUKRU ZROBIĆ KARMEL, DRUGĄ POŁOWĘ ROZPUŚCIĆ Z MIODEM W GORĄCEJ HERBACIE. POŁĄCZYĆ OSTROŻNIE W DUŻYM GARNKU (BARDZO KIPI).

Krok 2

GORĄCYM ZALAĆ MĄKĘ I WYMIESZAĆ.

Krok 3

PO PRZESTUDZENIU DODAĆ TŁUSZCZ, JAJKA, PRZYPRAWĘ KORZENNĄ I ROZPUSZCZONY W ODROBINIE GORĄCEGO MLEKA - AMONIAK.

Krok 4

DOBRZE WYMIESZAĆ, ZABEZPIECZYĆ PRZED WYSUSZENIEM, ODSTAWIĆ NA CO NAJMNIEJ DWA TYGODNIE.

Krok 5

BRAĆ PORCJE CIASTA, PODSYPYWAĆ LEKKO MĄKĄ, CIENKO ROZWAŁKOWAĆ, WYKRAWAĆ DROBNE PIERNICZKI FOREMKAMI. UKŁADAĆ NA NATŁUSZCZONEJ BLASZE.

Krok 6

PIEC OK. 10-14 MIN. W TEMP. 180-200 STOPNI.

Krok 7

PIECZENIE TRWA OK. 4 GODZ.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • PIERNIKI DROBNE HANI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • PIERNIKI DROBNE HANI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • PIERNIKI DROBNE HANI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • PIERNIKI DROBNE HANI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • PIERNIKI DROBNE HANI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • PIERNIKI DROBNE HANI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • PIERNIKI DROBNE HANI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • PIERNIKI DROBNE HANI - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej