
Składniki
2 kilogramy
1.5 kilograma
40 dekagramów
0.5 litra
4 sztuki
20 dekagramów
2 sztuki
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z POŁOWY CUKRU ZROBIĆ KARMEL, DRUGĄ POŁOWĘ ROZPUŚCIĆ Z MIODEM W GORĄCEJ HERBACIE. POŁĄCZYĆ OSTROŻNIE W DUŻYM GARNKU (BARDZO KIPI).
Krok 2
GORĄCYM ZALAĆ MĄKĘ I WYMIESZAĆ.
Krok 3
PO PRZESTUDZENIU DODAĆ TŁUSZCZ, JAJKA, PRZYPRAWĘ KORZENNĄ I ROZPUSZCZONY W ODROBINIE GORĄCEGO MLEKA - AMONIAK.
Krok 4
DOBRZE WYMIESZAĆ, ZABEZPIECZYĆ PRZED WYSUSZENIEM, ODSTAWIĆ NA CO NAJMNIEJ DWA TYGODNIE.
Krok 5
BRAĆ PORCJE CIASTA, PODSYPYWAĆ LEKKO MĄKĄ, CIENKO ROZWAŁKOWAĆ, WYKRAWAĆ DROBNE PIERNICZKI FOREMKAMI. UKŁADAĆ NA NATŁUSZCZONEJ BLASZE.
Krok 6
PIEC OK. 10-14 MIN. W TEMP. 180-200 STOPNI.
Krok 7
PIECZENIE TRWA OK. 4 GODZ.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej