
Składniki
1 szklanka
3 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżeczki
4 szklanki
2 łyżeczki
1 opakowanie
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki wlac rozpuszczony gorący miód i łyżką wyrobic ciasto.
Krok 2
Dodac cukier,sodę,przyprawę do piernika a gdy masa lekko przestygnie dodac miękkie masło i jajka.
Krok 3
Następnie dokładnie wyrobic ciasto ręką,aż będzie gładkie.Gotowe rozwałkowac na posypanej mąką stolnicy,wykrawac foremkami świąteczne pierniczki.
Krok 4
Piec około 15min.w piekarniku nastawionym na 180st.
Krok 5
Można ozdobic posypką lub pisakami wedle uznania.Przechowywac w pudełkach.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej