Pierniczki korzenne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierniczki korzenne

Autor: BlackSwan

ratingratingratingratingrating

7

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

24 dekagramy

20 dekagramów

1 kilogram

2 sztuki

40 dekagramów

2 łyżeczki

20 dekagramów

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.

Krok 2

Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.

Krok 3

Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej