Pierniczki korzenne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierniczki korzenne

Autor: BlackSwan

ratingratingratingratingrating

7

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

24 dekagramy

20 dekagramów

1 kilogram

2 sztuki

40 dekagramów

2 łyżeczki

20 dekagramów

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.

Krok 2

Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.

Krok 3

Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej