PRZEPISY.PL
Pierniczki korzenne - autor: BlackSwan

Pierniczki korzenne

  • 30
  • 8
  • Łatwe
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • mąka1 kg
  • miód20 dkg
  • miód sztuczny20 dkg
  • cukier puder40 dkg
  • margaryna24 dkg
  • jaja2 szt
  • soda oczyszczona2 łyżeczki
  • duża przyprawa korzenna 2 opak
  • Krok 1

    Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.
  • Krok 2

    Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.
  • Krok 3

    Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

264
osoby dodały do Mniamlisty
60''
8
Średnie
354
osoby dodały do Mniamlisty
30''
6
Średnie
642
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
1055
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Średnie