Pierniczki korzenne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierniczki korzenne

Autor: BlackSwan

ratingratingratingratingrating

7

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

24 dekagramy

20 dekagramów

1 kilogram

2 sztuki

40 dekagramów

2 łyżeczki

20 dekagramów

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wysypać połączone sypkie składniki na stolnicę, utworzyć wgłębienie. Wbić w nie jaja i wrzucić posiekaną margarynę oraz wlać miód. Wyrobić na gładką masę. Rozwałkować masę na grubość ok 1 cm i powykrawać foremkami pierniczki.

Krok 2

Blachę wyłożyć pergaminem i kłaść na niej pierniczki w odstępach ok 2 cm, gdyż pierniczki napęcznieją i trochę urosną. Piec 10 minut w temp. 150 st. C.

Krok 3

Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia. Po kilku minutach pierniczki zaczną twardnieć. Aby stały się miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach potrzeba 3-4 tygodni. Od 10 lat piekę je na Święta Bożego Narodzenia już w ostatnich dniach listopada, zamykam w puszkach i stawiam na szafkach w kuchni. I tak sobie dochodzą przez miesiąc. Po miesiącu zostaje ich co prawda połowa, bo nikt nie potrafi oprzeć się ich zapachowi i smakowi, ale za to po miesiącu są wyśmienite! Gwarantuję, że takich pierniczków nie znajdziecie w sklepach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierniczki korzenne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej