Złocisty cynamon
Charakterystyczne laski cynamonu to kora pędów cynamonowca, którą zwija się w rulony podczas suszenia. Charakteryzuje go łagodny zapach oraz jasnobrązowy kolor. Ma warstwową strukturę i z łatwością się ściera. Używany jest często do ciast z jabłkami. Dopraw nim np. ciasto z jabłkami i cynamonem.
Ostry imbir
Surowe kłącza mają ostry i piekący, a jednocześnie lekko cytrusowy i słodko-gorzki smak. Są twarde, soczyste, powleczone delikatną, jasnobrązową skórką. Ich zapach jest wyrazisty, dzięki dużej zawartości olejków eterycznych. Oprócz świeżego imbiru, do wypieków stosuje się także suszony oraz kandyzowany. Ten ostatni jest słodki i delikatny. Imbir dobrze podkreśla smak owoców, zwłaszcza gruszek, brzoskwiń i cytrusów.
Słodkie goździki
Goździki to pąki kwiatów goździkowca, suszone zanim dojrzeją. Uprawia się je m.in. w Tanzanii, Indonezji i na Madagaskarze. Posiadają lekko gorzki i piekący smak, przez który jednak przebija się delikatna słodycz. Ta korzenna przyprawa jest bardzo aromatyczna, dlatego używaj jej w niewielkich ilościach. Szybko traci swoją intensywność, dlatego najlepiej kupować goździki w całości i mielić tuż przed użyciem. Goździki wykorzystywane są do przyprawiania wielu potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Dobrze komponują się z jabłkami i gruszkami, na przykład w tarcie z korzenną gruszką i masą migdałową. Upiecz to ciasto i zobacz, jak harmonizuje się w nim wiele smaków: gruszek, goździków, imbiru i migdałów. Szczególnie smaczne będzie na ciepło, z dodatkiem lodów śmietankowych lub waniliowych.
Przyprawy do piernika
Jednym z najbardziej popularnych ciast korzennych jest piernik. Do jego pieczenia używa się mieszanki wielu różnych przypraw: kardamonu, cynamonu, anyżu, gałki muszkatołowej, pieprzu, imbiru. W oczekiwaniu na święta, wypełnij dom ich aromatem – nie tylko piekąc piernik.
Nie czekaj z pieczeniem ciast do Bożego Narodzenia. Pozwól, żeby aromat korzennych przypraw unosił się w Twoim domu przez cały grudzień. Komponuj swoje własne mieszanki, kieruj się smakiem i dowolnie modyfikuj przepisy dodatkami: orzechów, migdałów czy czekolady. Niech ten czas będzie wspaniały dla Ciebie i Twoich bliskich.